Intr-un bloc cu 3 scari, doua scari s-au constituit in asociatii de proprietari. Acum inteleg ca si cea de-a treia scara a inceput demersurile dar numai pentru a putea fuziona si a face asociatie pe bloc. Problema e ca una dintre scari constituite mai demult vrea acest lucru dar la mine pe scara unii vor fuziune altii nu. Cum se hotaraste fuziunea? Cum ne putem opune? Daca avem cu unul mai mult decat o treime , spre exemplu, putem sa ne pastram independenta? Am citit ca pentru fuziune e necesar acordul a doua treimi din membrii asociatiei. Cred ca noi avem mult mai mult de o treime dintre cei care nu vrem dizolvarea prin fuziune. Care este procedura dizolvarii prin fuziune? Care sunt etapele de parcurs? va multumesc
Blocul are 3 scari si 90 de apartamente.Scara noastra are 27 de ap din care 17 suntem membri ai asociatiei constituite pe scara. Scara 2 s-a constituit si ea in asociatie pe scara iar a treia face acum demersurile dar vrea ca ulterior sa fuzionam toate cele 3 asociatii. Cred ca acest lucru ar trebui decis in adunarile generale ale fiecarei asociatii in parte, nu? Si mai cred ca implica dizolvarea si modificarea acordului de asociere pentru fiecare dintre cele trei asociatii. Deci in ceea ce ne priveste, n-ar putea fi atins acest numar de 2/3 din membrii asociati.
Art.8 din legea 230 " pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a 2/3 din numarul membrilor asociatiei de proprietari" Ce parere aveti? Va multumesc.
Haideti sa clarificam un lucru sau mai multe:
- o asociatie creata e de sine statatoare si nu poate fi dizolvata sau sa fuzioneze cu altele decat prin vointa proprie a membrilor sai.
- Cand s-a creat asociatia Dv., ca sa se creeze a fost nevoie de 50% + 1 dintre proprietarii scarii, adica 13+1=14. La Dv. in asociatie sunt 17. Deci e foarte bine.
- ca sa modificati statutul sau acordul de asociere aveti nevoie de 2/3 din voturile membrilor (ca ei au semnat aceste acte), adica 17*2/3=cca12. Dar acestea 12 voturi trebuie sa fie toate ale membrilor asociatiei, nu si dintre cei 10 ramasi pe dinafara asociatiei.
Deci, ca asociatia sa se desfiinteze si sa se uneasca cu o iluzorie asociatie viitoare ar trebui sa existe votul a 12 proprietari membrii ai asociatiei + toti sau cativa dintre nemembrii, dar proprietari, de pe scara Dv.(din cei 10 ramasi). Totalul calificat ar trebui sa fie mai mare de 14 proprietari de pe scara, dintre care 12 sa fie membri ai asociatiei.
Altfel spus, cei 10 care nu sunt membri ai asociatiei, nu pot sa desfiinteze asociatia de pe scara Dv.
Cred ca si daca ar adera toti fie si numai cu scopul de a desfiinta asociatia, 2/3 din 27ar insemna 18 , care sa doreasca fuziunea. Ori noi suntem sigur cel putin 12 care nu o dorim. S-ar putea chiar 13 sau 14. Articolul de lege se refera la modificarea acordului de asociere. Revocarea este acoperita de aceasta prevedere? ce parere aveti?