In anul 1972 am cumparat un teren construit si s-a facut act de vanzare cumparare doar pentru 500 mp, dar am intrat in folosinta intregii suprafete de 1200 mp pe care fostul proprietar o primise inainte de colectivizare de la tatal lui. Aceasta suprafata in momentul cumpararii era taiata cam pe la jumatate de un canal de irigatii, canal constuit cam prin anii 1960. Pentru partea de la nord de canal, pe care acum este construit un grajd de animale, dupa anii 90 cand s-a inceput rerocedarea pamanturilor am avut un litigiu cu vecinul caruia i-a fost retrocedata o suprafata tot de 1200 mp sustinand ca m-as fi intins si pe terenul care ii fusese retrocedat. Am horarare judecatoreasca prin care s-a hatarat respingerea actiunii formulate de reclamanti, hotarare ce a ramas definitiva. In momentul cand a aparut litigiul s-a incheiat cu fostul proprietar un inscris sub semnatura privata prin care este de acod ca intreaga suprafata sa-mi revina mie.
In momentul de fata s-a desfiintat canalul de irigatii, motiv pentru care am inchis intraga suprafata cu gard. Initial am vorbi cu primaria si a fost de acord sa inchid, dar ulterior primaria s-a razgandit si vrea sa faca drum public in locul canalului de irigatii, motiv pentru care a venit si au daramat gardul fara acordul meu si au pus pietris.
Intrebarea ar fi: tinand cont de faptul ca am doar un contract de vanzare cump.pentru cei 500 mp, inscrisul sub semnatura privata si acea hotarare judecatoreasca precum si faptul ca nu s-a depus cerere de reconstituire a proprietatii pe L18/1991 cum as putea sa-mi rezolv problema actelor de proprietate si pentru diferenta de 700 mp? Si alta intrebare ar fi: primaria ar fi indreptatita sa intre asa si sa faca un drum pe un teren care inainte de colectivizare era compact?
Ordinul prefectului se emite doar pentru terenul aferent casei de locuit. In conditiile in care ati platit impozit pe intreaga suprafata, puteti introduce o actiune in instanta pentru constatarea dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii de 30 de ani. Hotararea la care faceti referire respinge doar o actiune indreptata impotriva dvs, nu va constata dreptul de proprietate pentru cei 1200 mp.
Canalul nu are cum sa figureze in inventarul domeniului public al localitatii, pentru ca, in baza legii, nu apartine primariei ci ANIF. Verificati daca nu cumva in inventarul domeniului public exista infiintat un drum pe langa canal (altfel, ANIF nu avea cum sa isi administreze canalul)... In orice caz, primaria trebui sa dovedeasca un drept de proprietate pentru terenul pe care vrea sa faca drumul, altfel nu are cum sa intervina acolo.
Faptul ca este taiat de acel canal inseamna ca nu este aferent casei? Fiindca casa exista si a fost si este locuita. Ma scuzati ca insist, dar nu inteleg de ce nu ar fi aferent casei? Pe o parte de teren se afla casa iar pe cealalta o enexa gospodareasca (un grajd) si restul se folosea drept gradina de zarzavat.
Ma gandesc eu ca ar fi mai mai simplu cu ordinul prefectului, fiindca impozit se plateste pe toata suprafata doar dupa 1990, adica de vreo 20 ani.