avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor

Va rog, daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi. Socrii mei au divortat in 1981. In hotararea de divort scrie ca se dispune iesirea din indiviziune asupra camerelor notate pe schita cu 1-5 sotiei si a camerelor 6-9 sotului. Tot acolo mai scrie ca constructia casei a fost inceputa inainte de casatorie ( inainte de 1961). In 1988 socrul meu a decedat. De pe urma lui mostenitor este sotul meu, fratii sotului meu renuntand la mostenire in favoarea lui. in acel certificat scrie ca, camerele 6-9 ii revin sotului meu, inclusiv suprafata de 168mp de teren imobil. In hotararea de divort nu era scris nimic de teren deoarece, cum am descoperit de curand nu existau acte de proprietate ci doar un certioficat de punere in posesie, pe numele socrului, pe suprafata de 200 mp emis insa in timpul casatoriei in 1969. De curand am vrut sa-mi fac cadastru, am facut masuratorile si am descoperit ca am 172 de mp (care adunati cu cei ai soacrei dau mai mult de 200) Si ca nu am iesit din indiviziune. Este posibil asa ceva? Ba mai mult. Eu am depus la primarie actele pt constituirea dreptului de proprietate pe suprafata care mi-a iesit din masuratori (172mp) si intre timp primim citatie de la soacra ea reclamant si sotul meu si primaria in calitate de parat pentru actiune in constatare. Ce sa fac? sa merg mai departe cu obtinerea ordinului prefectului sau sa ma judec?
Cel mai recent răspuns: miha_mimi , utilizator 08:39, 21 Aprilie 2008
Este posibil ca dispozitiile privind partajul din hotararea de divort sa nu fi fost puse in executare - sa nu se fi facut in baza ei inregistrarile la CF in sensul apartamentarii casei, si sa figureze in continuare proprietari fostii soti. Iesirea din indiviziune se poate face oricand, si nu este nevoie de un proces-este suficienta depunerea actelor la CF.
Pentru teren trebuie sa obtineti Ordin al Prefectului pentru atribuire in proprietate, banuiesc ca pe titlul din 1969 este trecut drept de folosinta pe durata existentei constructiilor.
Referitor la suprafata din certificatul de mostenitor, de 168 de mp, va puteti adresa notarului unde s-a dezbatut succesiunea ca sa va lamureasca.
In privinta suprafetei reale a terenului, dupa intabularea dreptului de proprietate in baza ordinului prefectului, puteti face documentatie cadastrala si rectificare CF in sensul inregistrarii suprafetei reale.
Ce scrie in actiunea in constatare??Despre ce este vorba?fara detalii nu se poate emite nici macar o parere.

Atentie, chiar daca pe actul de punere in posesie este trecut doar socrul dvs., daca e vorba de un teren atribuit in folosinta de stat pentru constructia de locuinte, in prezent conform Legii 18 dreptul de proprietate asupra acestor terenuri revine actualilor detinatori ai constructiilor, deci inclusiv soacrei, pentru ca si ea detine parte din casa.
Ultima modificare: Vineri, 18 Aprilie 2008
Diana Persa, Avocat
In procesul de partaj dupa divort, partile convin ce bunuri sa partajeze. Socrii dumneavoastra au partajat casa. Unde ati descoperti ca aveti 172 m.p.? In C.F.? Pe numele cui? sau cei 172 m.p. reprezinta suprafata pe care o folositi in prezent?
In procesul intentat de soacra pentru actiune in constatare, ce se cere sa se constate?
Mergeti in paralele cu ordinul prefectului, dar ar fi bine sa va angajati avocat in dosarul prvind actiunea in constatare. Este bine sa va luati avocat de la inceput, pentru ca in apel, sau recurs este mai greu de reparat ceva inceput prost...
Ca sa va clarificati situatia trebuie sa tineti cont de urmatoarele calificari : imobilul terenul atribuit in folosinta ptr construirea casei in 1969 a fost de 200 mp - reprezinta suprafata totala de teren pentru care s-a eliberat autorizatia de constructie ; imobilul casa reprezinta constructia cu x camere si depentinte edificata de socrii dvs in timpul casatoriei : suprafata totala a constructiei este amprenta la sol a casei si nu se confunda cu suprafata totala construita care poate fi mai mare decat supr constructiei la imobilele etajate.Ordinul prefectului se va emite doar ptr suprafata ptr care s-a emis titlul de atribuire in 1969 - 200 mp . Raportat la aceasta suprafata aveti o cota parte care insumata cu cota parte a soacrei dvs va trebui sa fie unitara = 200mp .
Noi platim impozit, fiecare, pe terenul pe care locuim. Eu plateam din 1995 cand am facut o masuratoare pe 182mp iar de acum platesc pentru 172 cat mi-au iesit la ultima masuratoare. Soacra plateste pe partea ei care adunata cu a mea da mai mult de 200 mp.Am fost la fostul notariat de stat unde a fost facut certificatul de mostenitor dar nu au stiut ce sa-mi spuna. Au presupus ca pe acea suprafata se platea impozit in 1988.(pe certificat este trecut 118mp si nu 168 cum gresit am scris mai sus) In actiunea in constatare scrie "solicit constatarea dreptului de proprietate pentru casa si teren in patrimoniul meu si al paratului in limitele sentintei de partaj"
Nu pot eu sa obtin ordinul prefectului pentru suprafata de tern pe care o detin (172 mp) si soacra sa continuie actiunea in constatare pentru partea ei? Locuim de peste 30 de ani acolo.
Multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns
miha_mimi a scris:

"solicit constatarea dreptului de proprietate pentru casa si teren in patrimoniul meu si al paratului in limitele sentintei de partaj"


Asta asa cum suna e o tampenie.
Care limite ale sentintei de partaj daca ea nu refera la nici un teren, ci numai la casa?
Si daca e vorba de un teren in folosinta pe durata existentei contructiei pentru care atribuirea in proprietate se face conform art 36 din Legea 18 /1991 prin ordin al prefectului, merge actiunea in constatatre ca nuca in perete.
Un lucru e limpede. Va trebui sa dicutati cu un avocat cu actele in fata. Noi aici ar trebui sa cam ghicim in stele despre ce ar fi vorba si nu va iesi din asta vreun raspus avizat in vecii vecilor.

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune miha_mimi miha_mimi Buna ziua din nou si va multumesc pentru sfaturile acordate cu alte ocazii. va voi expune problema mea si va rog sa ma ajutati si de asta data. socrii mei ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului miha_mimi miha_mimi Poate fi anulat ordinul prefectului? (vezi toată discuția)
Anulare act vanzare-cumparare miha_mimi miha_mimi Poate fi atacat si anulat un act de vanzare/ cumparare a unei locuinte? Cine trebuie citat ca parat in cazul in care se constata ca vanzatorul a folosit acte ... (vezi toată discuția)