avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor

Va rog, daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi. Socrii mei au divortat in 1981. In hotararea de divort scrie ca se dispune iesirea din indiviziune asupra camerelor notate pe schita cu 1-5 sotiei si a camerelor 6-9 sotului. Tot acolo mai scrie ca constructia casei a fost inceputa inainte de casatorie ( inainte de 1961). In 1988 socrul meu a decedat. De pe urma lui mostenitor este sotul meu, fratii sotului meu renuntand la mostenire in favoarea lui. in acel certificat scrie ca, camerele 6-9 ii revin sotului meu, inclusiv suprafata de 168mp de teren imobil. In hotararea de divort nu era scris nimic de teren deoarece, cum am descoperit de curand nu existau acte de proprietate ci doar un certioficat de punere in posesie, pe numele socrului, pe suprafata de 200 mp emis insa in timpul casatoriei in 1969. De curand am vrut sa-mi fac cadastru, am facut masuratorile si am descoperit ca am 172 de mp (care adunati cu cei ai soacrei dau mai mult de 200) Si ca nu am iesit din indiviziune. Este posibil asa ceva? Ba mai mult. Eu am depus la primarie actele pt constituirea dreptului de proprietate pe suprafata care mi-a iesit din masuratori (172mp) si intre timp primim citatie de la soacra ea reclamant si sotul meu si primaria in calitate de parat pentru actiune in constatare. Ce sa fac? sa merg mai departe cu obtinerea ordinului prefectului sau sa ma judec?
Cel mai recent răspuns: miha_mimi , utilizator 08:39, 21 Aprilie 2008
miha_mimi a scris:

Noi platim impozit, fiecare, pe terenul pe care locuim. Eu plateam din 1995 cand am facut o masuratoare pe 182mp iar de acum platesc pentru 172 cat mi-au iesit la ultima masuratoare. Soacra plateste pe partea ei care adunata cu a mea da mai mult de 200 mp.Am fost la fostul notariat de stat unde a fost facut certificatul de mostenitor dar nu au stiut ce sa-mi spuna. Au presupus ca pe acea suprafata se platea impozit in 1988.(pe certificat este trecut 118mp si nu 168 cum gresit am scris mai sus) In actiunea in constatare scrie "solicit constatarea dreptului de proprietate pentru casa si teren in patrimoniul meu si al paratului in limitele sentintei de partaj"
Nu pot eu sa obtin ordinul prefectului pentru suprafata de tern pe care o detin (172 mp) si soacra sa continuie actiunea in constatare pentru partea ei? Locuim de peste 30 de ani acolo.
Multumesc pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns

Pentru dovedirea dreptului de proprietate asupra terenului nu conteaza doar sa platiti impozit pentru ca acesta se plateste petru folosinta imobilului si are caracter declarativ (adica daca declar o suprafata mai mica la Primarie, platesc mai putin).
Obtinerea ordinului prefectului pentru un teren este una si obtinerea dreptului de proprietate prin uzucapiune (pentru folosinta de indelunga durata) este altceva.
Este evident ca daca se poate merge pe cale necontencioasa (fara proces) si reusiti sa obtineti atribuirea in proprietate a terenului pe care este amplasata constructia (trebuie sa dovediti ca sunteti proprietarii constructiei), nu mai este necesara actiune in instanta.
Sunt de acord cu dumneavoastra ca e o tampenie actiunea introdusa. Cu atat mai mult cu cat si-a dat si fiul in judecata. Aici chiar nu am inteles motivul. Nici el (noi) nu e proprietar. Cred ca trebuia sa dea doar primaria. Am depus intampinare in care cer sa fie respinsa actiunea ca neintemeiata. Din nefericire pentru soacra mea citesc si eu legile si v-am cerut si dumneavoastra ajutorul, pentru care va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune miha_mimi miha_mimi Buna ziua din nou si va multumesc pentru sfaturile acordate cu alte ocazii. va voi expune problema mea si va rog sa ma ajutati si de asta data. socrii mei ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului miha_mimi miha_mimi Poate fi anulat ordinul prefectului? (vezi toată discuția)
Anulare act vanzare-cumparare miha_mimi miha_mimi Poate fi atacat si anulat un act de vanzare/ cumparare a unei locuinte? Cine trebuie citat ca parat in cazul in care se constata ca vanzatorul a folosit acte ... (vezi toată discuția)