avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

am terminat fac in anul 2009 as mai putea beneficia de somaj??dupa ce am terminat am plecat din tara acum as dori sa ma intorc.pana gasesc ceva de munca pot beneficia de somaj sau ceva de genul??
Cel mai recent răspuns: hopeless1 , utilizator 23:25, 11 Iunie 2010
Sunt asimilati somerilor, persoanele aflate in situatiile prevazute la art. 16 lit. b) din Legea76/2002, adica aceia care nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant sau dupa satisfacerea stagiului militar; daca indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

b) sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;

c) sunt persoane care, inainte de efectuarea stagiului militar, nu au fost incadrate in munca si care intr-o perioada de 30 de zile de la data lasarii la vatra nu s-au putut incadra in munca
sa iti spun cum am facut eu cand am absolvit:
dupa ce am absolvit facultatea m-am prezentat la AJOFM din orasul meu si mi-au spus ei exact ce si cum trebuie sa fac.
dar...un lucru foarte important este ca trebuia sa faci acest lucru cam imediat dupa ce ai absolvit sa vezi care este perioada maxima cand mai poti sa ceri somajul si mi se pare ca era de max 60zile de la data absolvirii si trebuia sa te inscri cum ca tu cauti un loc de munca si dupa ce in acest interval parca nu gaseai iti faceai documentele si ti se acorda somajul.
deci...daca tu ai absolvit cca acum un an sincera, cred ca nu mai ai dreptul la nici un somaj.

sa stii ca situatia ta se aseamana foarte mult cu a mea doar ca eu dupa absolvire inainte sa plec mi-am facut actele si mi s-a acordat somajul. oricum acesta se trimitea prin posta si vorbeai cu postarita, cel putin eu asa am facut sau...mai exista posibilitatea sa ti-l ...nu stiu denumirea exacta dar sa ti-l amani ..."suspenzi" sau cum se cheama pentru 3luni in care poate te reintorceai in tara.

dar..poate daca ai stat mai mult in strainatate si ai lucrat cu acte in regula vezi poate poti lua somaj de acolo...eu am trecut si prin varianta asta si am putut lua somaj si de pe unde am fost...deci....sunt multe si marunte dar daca nu te interesezi INAINTE....ajungi in situatia sa nu mai poti face nimic DUPA. mai multa bafta data viitoare - ce pot sa-ti zic?!
informatia in ziua de astazi face FOOOOARTE mult.

mult succes!
deci daca ma intorc acasa nu pot beneficia de nimik pana gasesc de munca ceva??
sa inteleg ca nici nu sunteti in tara?!?
suntem in 2010 iar daca spuneti ca ati absolvit in 2009 mai probabil prin iulie deja se face cam un an de la absolvire.....deci cele 60 zile s-au dus de multicel....:duh:....si FYI .....NU,....in tara noastra scumpa si iubita nu puteti beneficia de nimic pana va gasiti un loc de munca....
zic si eu cum mi-au zis si mie altii...."aici suntem in Romania...nu in strainatate".
apropos in ce tara sunteti? poate dupa cum va spuneam daca ati lucrat cu acte in regula puteti beneficia acolo de somaj.

ps. daca nu ati facut deja demersurile pt somaj dupa max 60zile dupa ce ati absolvit....nu mai beneficiati de somaj din acest punct de vedere iar ca sa beneficiati totusi de somaj in general trebui sa fi lucrat 12 luni in ultimii 2 ani adica intr-un interval de 24 luni...d-aia tot inssis poate puteti beneficia de somaj acolo unde lucrati daca ati avut contract de munca, daca ati lucrat la negru nici atat.

bafta!

si va urez "bun ..re...venit in tara noastra scumpa si draga!"

sincera nu stiu la ce mai veniti pe criza asta si la cum stau lucrurile pe aici, mai ales daca aveti ceva stabil acolo -- parerea mea ;)
Ultima modificare: Vineri, 11 Iunie 2010
hopeless1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj pentru absolventi OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI pot beneficia de somaj absolventii de facultate cu toate examenele luate, dar fara licenta? (vezi toată discuția)
Somaj la studenti Emyyy Emyyy Am terminat facultatea acum cateva zile. Pot beneficia de somaj, chiar daca nu am lucrat? De fapt am lucrat 3 luni pe timp de vara, dar nu in domeniul ... (vezi toată discuția)
Somaj?? scornelia scornelia Daca sunt studenta la I.D., am sau nu drept la somaj? (vezi toată discuția)