In 2007 am facut un credit de nevoi personale in valoare de 8200 de lei la X Bank cu buletinul, copie dupa cartea de munca si adeverinta de venit; fara girant sau garantii. Suma totala de inapoiat bancii e de 11200 de lei. Pana acum am platit cam 6000 de lei, deci au mai ramas de plata 5000. Deoarece mi-am pierdut locul de munca, nu am mai platit ratele de cateva luni. Dupa nenumarate telefoane din partea bancii si scrisori, de curand am primit o somatie prin care sunt anuntat ca in decurs de 3 zile sa platesc ratele din lunile neplatite, pentru a putea fi la zi.
Bunuri pe numele meu nu am. In schimb, parinitii mei au depus o suma de bani la alta banca pe numele meu.
1)Pot fi data in judecata, apoi sa se treaca la executare silita ?
2)In ce consta concret aceasta executare silita ?
3)Cei de la X Bank pot afla de contul de la cealalta banca ?
Va rog sa va editati mesajul si sa stergeti denumirea societatii bancare implicate in discutie.
In acest forum se discuta ideea si nu persoana juridica.
Multumesc.
Domnilor si doamnelor restantieri la credite in bancile din Romania, va scrie un confrate de-al dumneavoastra care are un credit de 5000 de euro cu 2 ani de restanta din cauza dobanzii variabile si a crizei. Am cercetat subiectul si imi permit sa va impartasesc din concluziile mele:
IN PRIMUL RAND NU INTRATI IN PANICA! DRACUL NU E ASA DE NEGRU!
Daca creditul este garantat atunci avem o problema legata de executarea garantiei. Daca este fara garantie si nu aveti nici un bun imobil sau mobil pe nume adica casa teren sau vreo masina atunci e ceva mai bine.
In ambele cazuri insa creditorul are dreptul de a urmari orice bun al debitorului pana la stingerea datoriei, deci atentie!
Salariul debitorului pooate fi poprit la angajator direct in limita a 30% din suma totala documentata . (la alb:) ) Precizez ca daca v-ati locomit la argintii bancii si aveti 2,3 sau mai multe credite procentul mai sus amintit poate creste.
Daca garantia dumneavoastra bun mobil sau imobil in urma crizei devine neindestulator pentru creditor, acesta va ezita sa va execute silit. Daca din contra garantia acopera suma restanta aveti o problema cu executorii. Aceasta este o concluzie pe care am tras-o in urma unor discutii cu mai multi patiti.
Din pacate in tarisoara nu exista Legea falimentului persoanei fizice ceea ce lasa mana libera creditorilor sa execute debitorii dupa bunul lor plac.
Partea buna a lucrurilor este ca, repet, daca nu aveti nimic pe nume aveti o sansa sa scapati.
Imi permit acum sa va informez ca termenul general de prescriptie in cazul nostru este de 3 ani, care termen curge de la data scadentei contractului de credit adica de la data la care ar fi trebuit sa platiti ultima rata bancii.