avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... am constatat lipsa in gestiune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

am constatat lipsa in gestiune

IN urma inventarierii, am constatat o lipsa in gestiune in suma destul de mare, in acest caz, se raspunde si penal sau numai civil, prin recuperarea banilor si desfacerea contractului de munca disciplinar?
depinde de situatie. raspunderea gestionarului poate fi penala, civila sau ambele. demarati o ancheta in urma valorificarii inventarului, luati declaratii gestionarului in cauza, introduceti o actiune in instanta prin care sa fie obligat la plata sumelor lipsa si continuati cu aplicarea prevederilor cuprinse in codul muncii neexcluzind latura penala a problemei.
nu doresc decat recuperarea prejudiciului, fara intentia de a-l trimite in judecata in cauza penala, numai daca legea imi cere acest lucru in mod expres.poate ar trebui sa fac precizarea ca lipsa este in suma de 4.500 lei. multumesc.
eu am spus care sint posibilele variante de recuperare a sumei constatata lipsa in gestiune. optiunea de a uzita de una sau de alta, va revine in exclusivitate. eu personal, as marja pe latura civila si codul muncii.
Din pacate este posibil sa va ajute mai mult o plangere penala.
Ar exista o constrangere.
Incercati sa rezolvati amiabil si daca nu se rezolva nimic urmati calea plangerii penale.
Odata sesizate organele judiciare (politia , parchetul ), in sensul savarsirii nor infractiuni care aduc atingere patrimoniului ( delapidare, gestiune frauduloasa ) sau a unora cu privire la indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu , chiar daca paguba cauzata a fost reparata, actele de cercetare vor fi efectuate si va putea fi angajata raspunderea penala a celui care, in mod culpabil, a prejudiciat societatea prin sustragerea unor sume de bani.

Prejudiciul , insa , poate fi recuperat si in temeiul raspunderii civile delictuale, conform dreptului comun.
Ultima modificare: Luni, 14 Iunie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un angajat la ananghie moneymaker moneymaker Buna ziua, am o intrebare la care nu am gasit un raspuns. Cum te poate trage un angajator la raspundere daca el ca afacere are un lant de magazine iar la un ... (vezi toată discuția)
Delapidare otto2007 otto2007 Buna ziua, am un angajat, a fost gestionar intr-o gestiune colectiva, a iesit lipsa, am facut plangere penala, s-a inceput urmarirea penala pt 2 persoane ( ... (vezi toată discuția)
Angajatul poate fi și cercetat disciplinar ? se pot face și alte demersuri ? oanaportar oanaportar Hristos s-a înălțat ! În urma unei inventarieri, în gestiunea unui angajat s-a constatat lipsa unui număr de 15 bunuri. Vă rugăm mult să ne ... (vezi toată discuția)