avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... un angajat la ananghie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

un angajat la ananghie

Buna ziua, am o intrebare la care nu am gasit un raspuns. Cum te poate trage un angajator la raspundere daca el ca afacere are un lant de magazine iar la un inventar se constata a fi lipsa bani?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:41, 11 Noiembrie 2011
Pai cum? Simplu. Fiecare magazin are propria gestiune. Salariati sunt la fiecare punct de lucru deschis. Asa ca nu poate imputa unui salariat o lipsa din gestiune, decat acolo unde acesta este salariat la punctul de lucru.
si cum poate patronu sa traga la raspundere gestionarul unui magazin daca este lipsa?
moneymaker a scris:

Buna ziua, am o intrebare la care nu am gasit un raspuns. Cum te poate trage un angajator la raspundere daca el ca afacere are un lant de magazine iar la un inventar se constata a fi lipsa bani?




1.Raspunsul este dat de art.25 din Legea 22/1969,daca este vorba despre un gestionar:

Gestionarul raspunde integral fata de agentul economic, autoritatea sau institutia publica pentru pagubele pe care le-a cauzat in gestiunea sa.

Raspunderea angajatului gestionar se limiteaza la gestiunea pe care a luat-o in primire, ex. la gestiunea magazinului in care a fost incadrat .
Daca lipsa la inventar s-a constatat insa la un alt magazin din retea decat cel in care are gestiunea,nu poate fi tras la raspundere.

2. Daca ne referim insa la alta categorie de angajati decat cea de gestionar,atunci clarificarea o aduc art.28 respectiv 29 din Legea 22/69:

Art.28.
Angajatul cu functie de conducere, precum si orice alt angajat vinovat de angajarea, trecerea sau mentinerea unei persoane in functia de gestionar fara respectarea conditiilor de virsta, studii si stadiu prevazute in articolele 3 si 38, precum si a dipozitiilor articolului 4 referitoare la antecedentele penale, raspund integral pentru pagubele cauzate de gestionar, in solidar cu acesta.
Aceeasi raspundere o are si cel vinovat de nerespectarea dispozitiilor prevazute in capitolului III, in limita garantiei neconstituite.

Art.29
Raspunde integral angajatul care, nesocotind indatoririle sale de serviciu, a adus pagube agentului economic, autoritatii sau institutiei publice prin aceea ca:

a) nu a asigurat gestionarului, in cazurile prevazute de lege, asistenta tehnica de specialitate pentru verificarea calitativa a bunurilor ori a prestat o asistenta tehnica necorespunzatoare;
b) nu a luat masurile necesare pentru pastrarea bunurilor in conditii corespunzatoare;
c) a dat gestionarului dispozitii gresite sau contrare legii

In conditiile art.28 ,29, angajatii nominalizati pot raspunde pt. lipsa dintr-o gestiune,indiferent unde s-ar produce ea la respectivul angajator.(indiferent de masgazinul l-a care s-a produs lipsa din respectivul lant de magazine)



@maneymaker,


"si cum poate patronu sa traga la raspundere gestionarul unui magazin daca este lipsa? "



ART. 23 Legea 22/69

Incalcarea dispozitiilor legale cu privire la gestionarea bunurilor atrage raspunderea materiala, disciplinara, administrativa, penala sau civila, dupa caz.
ART. 24

Angajatii raspund material, potrivit codului muncii si prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni

ART254 Codul Muncii
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

In temeiul reglementarilor precizate,angajatul va trebui sa acopere prejudiciul produs angajatorului.
Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
ContSters136493, utilizator
si care ar fi dovezile de care ar trebui sa dispuna angajatorul ca sa traga la raspundere angajatorul pe angajat?
In cazul angajatului gestionar, lipsa constata in gestiunea acestuia,in urma inventarierii,
este considerata paguba adusa angajatorului ,dovada potrivit careia angajatul respectiv va fi tras la raspundere material de catre angajator.
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract de constituire a garantiei materiale Parintele_75 Parintele_75 Buna ziua, Cum procedez in cazul in care un gestionar deja angajat de mai multi ani in aceasta functie, nu este de acord sa semneze un contract de ... (vezi toată discuția)
Citatie de la fostul loc de munca sorinico sorinico buna ziua, Am primit o citatie de la firma la care am lucrat pana in decembrie 2008.Trebuie sa ma prezint la serviciul de investigare a fraudelor .Imi da si ... (vezi toată discuția)
Inventar in lipsa mea adelinaflo adelinaflo Daca in cazul in care am avut gestiune si mi-am dat demisia, mi se poate imputa o lipsa constatata la un inventar facut dupa 14 zile, timp in care alti ... (vezi toată discuția)