avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Inventar in lipsa mea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Inventar in lipsa mea

Daca in cazul in care am avut gestiune si mi-am dat demisia, mi se poate imputa o lipsa constatata la un inventar facut dupa 14 zile, timp in care alti gestionari au lucrat in locul meu? Mentionez ca eu nu am fost prezenta la efectuarea inventarului care s-a facut dupa 2 saptamani de la demisia mea. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:11, 8 Mai 2015
Daca in cazul in care am avut gestiune si mi-am dat demisia.....................................

Cuvantul ( DACA...)....inseamna ca ati avut gestiune. =D>

Definitie ;
Raspunderi

Art. 23. - Incalcarea dispozitiilor legale cu privire la gestionarea bunurilor atrage raspunderea materiala, disciplinara, administrativa, penala sau civila, dupa caz.

Art. 24. - Angajatii raspund material, potrivit codului muncii si prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni.

Art. 25. - Gestionarul raspunde integral fata de organizatia socialista pentru pagubele pe care le-a cauzat in gestiunea sa.

Primirea bunurilor in cantitati inferioare celor inscrise in actele insotitoare sau cu vicii aparente, fara a se fi intocmit acte legale de constatare, precum si nesolicitarea asistentei tehnice de specialitate la primirea bunurilor, desi aceasta era necesara, atrag raspunderea gestionarului in conditiile alineatului 1.

Art. 26. - Gestionarul raspunde integral si in cazul in care atributiile sale fiind exercitate, potrivit dispozitiilor legale, de un delegat sau de o comisie, se constata o paguba fara a se putea stabili ca aceasta s-a produs in absenta gestionarului.

Art. 27. - Cind paguba in gestiune a fost cauzata de gestionar impreuna cu alt angajat al organizatiei socialiste, ei raspund integral, fiecare in masura in care a contribuit la producerea pagubei. Daca nu se poate determina masura in care fiecare a contribuit la producerea pagubei, despagubirea se repartizeaza intre cei in cauza proportional cu cistigul mediu al fiecaruia pe ultimile 3 luni; in cazul pagubei constatate intr-o gestiune in care manipularea bunurilor se face in colectiv de mai multi angajati sau in schimburi succesive, fara predare de gestiune intre schimburi, despagubirea se repartizeaza si proportional cu timpul lucrat de fiecare, de la ultima inventariere, in gestiunea in care s-a produs paguba.

Art. 28. - Angajatul cu functie de conducere precum si orice alt angajat vinovat de angajarea, trecerea sau mentinerea unei persoane in functia de gestionar fara respectarea conditiilor de virsta, studii si stadiu prevazute in articolele 3 si 38, precum si a dipozitiilor articolului 4 referitoare la antecedentele penale, raspund integral pentru pagubele cauzate de gestionar, in solidar cu acesta. Aceeasi raspundere o are si cel vinovat de nerespectarea dispozitiilor prevazute in capitolului III, in limita garantiei neconstituite.

Art. 29. - Raspunde integral angajatul care, nesocotind indatoririle sale de serviciu, a adus pagube organizatiei socialiste prin aceea ca:

a) nu a asigurat gestionarului, in cazurile prevazute de lege, asistenta tehnica de specialitate pentru verificarea calitativa a bunurilor ori a prestat o asistenta tehnica necorespunzatoare;
b) nu a luat masurile necesare pentru pastrarea bunurilor in conditii corespunzatoare;
c) a dat gestionarului dispozitii gresite sau contrare legii.
Art. 30. - Raspunde, in limita valorii pagubei ramase neacoperite de autorul direct al ei, din momentul constatarii insolvabilitatii acestuia, cel vinovat de:

a) angajarea sau trecerea unei persoane intr-o functie de gestionar sau din subordinea gestionarului fara avizul prevazut in articolul 7;
b) neluarea sau luarea cu intirziere a masurilor necesare pentru inlocuirea gestionarului sau a angajatilor aflati in subordinea sa, desi a fost avertizat in scris si motivat ca nu-si indeplinesc atributiile in mod corespunzator;
c) neluarea masurilor necesare pentru stabilirea si acoperirea pagubelor in gestiune;
d) neefectuarea inventarierilor la termenele si in conditiile legii, in situatia in care prin aceasta a contribuit la cauzarea pagubei;
e) nerespectarea oricarei alte indatoriri de serviciu, daca fara incalcarea acesteia paguba s-ar fi putut evita.
Poate postati si actul normativ din care ati citat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medicalsi lipsa in gestiune elena47 elena47 as dori sa stiu daca in timpul cat am fost in concediul medical sa constatat ca in unitatea in care lucrez a iesit minus o anumita suma. va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Gestiune colectiva!!! ajutati-ma! Beauty Beauty Buna ziua Cer ajutorul tututror specialistilor de pe acest forum...............sunt disperata si va rog ajutati-ma! Care sunt pasii legali din partea ... (vezi toată discuția)
Gestiunea mihcr mihcr Daca nu am semnat o primire in gestiune ni se pot face opriri pe eventualele lipsuri? Noi avem o gestiune in comun si se pare ca la un anumit timp mai dispare ... (vezi toată discuția)