avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu medicalsi lipsa in gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu medicalsi lipsa in gestiune

as dori sa stiu daca in timpul cat am fost in concediul medical sa constatat ca in unitatea in care lucrez a iesit minus o anumita suma. va rog sa-mi spuneti daca sunt obligata sa contribui si eu la plata?
Cel mai recent răspuns: elena47 , utilizator 21:27, 2 Septembrie 2008
Daca suma iesita in minus se refera la incasari sau alte operatiuni din zilele in care ati absentat din motive de boala, nu puteti fi obligata la plata.Daca, insa, este vorba de o suma a carei lipsa a putut proveni din perioada in care ati fost si dvs. prezenta la serviciu, atunci veti putea fi obligata si dvs. sa raspundeti material cu privire la lipsa acestei sume.
In acest sens, Legea nr.22 din 18 noiembrie 1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legatură cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste - in vigoare - prevede:
Art. 23. - Incalcarea dispozitiilor legale cu privire la gestionarea bunurilor atrage raspunderea materiala, disciplinara, administrativa, penala sau civila, dupa caz.
Art. 24. - Angajatii raspund material, potrivit codului muncii si prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate in gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni.
Art. 26. - Gestionarul raspunde integral si in cazul in care atributiile sale fiind exercitate, potrivit dispozitiilor legale, de un delegat sau de o comisie, se constata o paguba fara a se putea stabili ca aceasta s-a produs in absenta gestionarului.
Ultima modificare: Luni, 1 Septembrie 2008
Avocat FLORENTINA ALBU, Avocat
perioada de inventariere a fost din 17 04 2008-17.08 2008 ,eu am intrat in concediu de boala in data de5.05 2008 pina in 15.08 2008 in acest caz trebuie sa platesc ptr toata perioada sau numai ptr zilele in care am fost prezenta la serviciu?
LEGEA 22/1969
Art. 27 din Legea nr.22/1969 prevede:
"Cand paguba in gestiune a fost cauzată de gestionar impreună cu alt angajat al organizaţiei socialiste (n.n. a se citi:agent economic, autoritate sau institutie publica potrivit legi nr.54/1994) ei răspund integral, fiecare in măsura in care a contribuit la producerea pagubei.
Dacă nu se poate determina măsura in care fiecare a contribuit la producerea pagubei, despăgubirea se repartizează intre cei in cauza proporţional cu caştigul mediu al fiecăruia pe ultimile 3 luni; in cazul pagubei constatate intr-o gestiune in care manipularea bunurilor se face in colectiv de mai multi angajaţi sau in schimburi succesive, fără predare de gestiune intre schimburi, despăgubirea se repartizează şi proporţional cu timpul lucrat de fiecare, de la ultima inventariere, in gestiunea in care s-a produs paguba."
Deci daca este vorba de paguba produsa inainte de inventariere si constatata si consemnata in procesul verbal al comisiei de inventariere, raspundeti. Chiar daca ati intrat in concediu medical vreme de mai multe luni in timpul inventarierii nu are are relevanta, decat daca aveti probe ca paguba s-ar fi produs in timpul inventarierii, cand dvs. erati absenta din motive medicale.

Ati frunizat date putine. Este vorba de o gestionare in solidar?Daca sunteti gestionar unic, cine v-a inlocuit in perioada inventarului, atata timp cat ati lipsit, s-a numit o comisie?Ati semnat p.v. de inventariere?

va multumesc ptr raspunsurile datesi precizez ca este vorba de un magazin cu 10 angajati ,corect ar fi ca eu sa platesc doar timpul cat am fost la serviciu nu si zilele cat am lipsit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inventar in lipsa mea adelinaflo adelinaflo Daca in cazul in care am avut gestiune si mi-am dat demisia, mi se poate imputa o lipsa constatata la un inventar facut dupa 14 zile, timp in care alti ... (vezi toată discuția)
Stabilire sarcini pentru salariati cu gestiune tyadaria tyadaria Buna seara! angajatorul meu (restaurant/alimentatie publica) mi-a solicitat (eu fiind inspector RUAI) sa introduc in fisele de post atributii privind ... (vezi toată discuția)
Angajament de plata. legal? element00 element00 In primul rand salutare tuturor! Am si eu mai multe probleme si sper sa gasesc raspuns la dvs. 1. Sunt angajat la o SC din Bucuresti cu norma intreaga si ... (vezi toată discuția)