avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... stabilire sarcini pentru salariati cu gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

stabilire sarcini pentru salariati cu gestiune

Buna seara! angajatorul meu (restaurant/alimentatie publica) mi-a solicitat (eu fiind inspector RUAI) sa introduc in fisele de post atributii privind responsabilizarea salariatilor care au gestiuni, eu am facut fise de post cu atributii specifice dar ma gandeam daca nu ar fi mai in regula o decizie interna poate, ceva legat de raspunderea patrimoniala. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tyadaria , utilizator 09:32, 13 Noiembrie 2016
Nu este nevoie sa inserati in fisa postului asa ceva, intrucat exista prevederi legale care completeaza mentiunile din c.i.m. s, reg.intern sau fisa postului.

Codul Muncii
Art. 254

(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 255.
(1) Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
(2) Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

Legea 22/1969
art. 24
Angajatii raspund material, potrivit codului muncii şi prevederilor prezentei legi, pentru pagubele cauzate în gestiuni prin fapte ce nu constituie infractiuni.

art. 25
Gestionarul raspunde integral faţă de agentul economic, autoritatea sau institutia publică pentru pagubele pe care le-a cauzat în gestiunea sa.

art.26
Gestionarul raspunde integral şi în cazul în care atribuţiile sale fiind exercitate, potrivit dispoziţiilor legale, de un delegat sau de o comisie, se constata o paguba fără a se putea stabili ca aceasta s-a produs în absenta gestionarului.

Art.27
Cînd paguba în gestiune a fost cauzata de gestionar împreună cu alt angajat al agentului economic, autorităţii sau institutiei publice, ei raspund integral, fiecare în măsura în care a contribuit la producerea pagubei.

Dacă nu se poate determina măsura în care fiecare a contribuit la producerea pagubei, despăgubirea se repartizeaza între cei în cauza proportional cu cîştigul mediu al fiecaruia pe ultimele 3 luni; în cazul pagubei constatate intr-o gestiune în care manipularea bunurilor se face în colectiv de mai mulţi angajaţi sau în schimburi succesive, fără predare de gestiune între schimburi, despăgubirea se repartizeaza şi proportional cu timpul lucrat de fiecare, de la ultima inventariere, în gestiunea în care s-a produs paguba.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Noiembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gestiunea mihcr mihcr Daca nu am semnat o primire in gestiune ni se pot face opriri pe eventualele lipsuri? Noi avem o gestiune in comun si se pare ca la un anumit timp mai dispare ... (vezi toată discuția)
Inventar in lipsa mea adelinaflo adelinaflo Daca in cazul in care am avut gestiune si mi-am dat demisia, mi se poate imputa o lipsa constatata la un inventar facut dupa 14 zile, timp in care alti ... (vezi toată discuția)
Urmărirea şi recuperarea pagubelor constatate la inventar oanaportar oanaportar Buna seara ! Va rog sa imispuneti cum se fac urmărirea şi recuperarea pagubelor constatate de comisia de inventariere ? (vezi toată discuția)