Buna ziua,
am un angajat, a fost gestionar intr-o gestiune colectiva, a iesit lipsa, am facut plangere penala, s-a inceput urmarirea penala pt 2 persoane ( numai pt gestionari) , dupa inceperea urmaririi penale s-a dispus expertiza. Expertiza a confirmat minusul dar in privinta raspunderii a sustinut ca alaturi de gestionari este vinovata si conducerea societatii pt mai multe motive . Prejudiciul aflat in sarcina celor doi este de 6000Ron impreuna . Cum imi recuperez banii?
Asteapta sa vezi ce dispune procurorul de caz.
In privinta prejudiciului: actiunea civila o poti alatura actiunii penale , prin constituirea ca parte civila.
V-ati constituit parte civila in procesul penal? Trebuie sa aceti o hotarare prin care gestionarii sa fie condamnati penal, iar pe latura civila sa fie obligati sa va plateasca 6000 lei. In primul rand, daca nu s-a finalizat procesul, puneti-le in vedere ca pedeapsa este mai blanda si se acorda circumstante atenuante in cazul recuperarii prejudiciului.
In cazul in care, in urma hotararii penale de condamnare, refuza sa plateasca, se poate trece la executare silita.
Mai este un aspect, de obicei, gestionarii sunt obligati sa constituie garantii la angajare. Ati cerut garantii?
Garantiile nu le restituiti gestionarilor pana nu se finalizeaza procesul penal. Daca si instanta ii gaseste vinovati si ii obliga la repararea prejudiciului, le retineti garantiile .
În conformitate cu prevederile art. 25 din Legea nr. 22/1969, gestionarul este prezumat vinovat de orice lipsă constatată în gestiunea sa, dar această prezumţie vizează numai răspunderea civilă conform normelor dreptului muncii, neputînd fi extinsă în procesul penal.
În această ultimă materie operează prezumţia nevinovăţiei inculpatului - principiu înscris în art. 66 Cod procedură penală -, a cărui vinovăţie trebuie stabilită în baza unor dovezi din cele prevăzute în art. 64 Cod procedură penală.
În absenţa unor probe în sensul că toţi angajaţii au acţionat în baza unei înţelegeri - ci, dimpotrivă, existînd posibilitatea de a fi săvîrşit actele de sustragere din gestiune în mod independent şi în momente diferite -, gestionarul de drept şi gestionarul de fapt nu pot fi prezumaţi coautori la producerea întregului prejudiciu constatat în gestiunea lor şi nu pot răspunde, toţi, nici penal, nici civil, pentru întreaga lipsă; răspunderea fiecăruia urmează a fi angajată numai în limita sustragerilor proprii.
Delapidare
tionro
Am luat o suma de bani din banii agentiei unde am lucrat. De fapt am luat din banii altei firme care avea contract cu firma unde lucram,suma de 4500 ron pt ca ... (vezi toată discuția)