avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschiderea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschiderea succesiunii

Buna ziua,

vin si eu la voi cu rugumintea de a ma ajuta cu un raspuns si un sfat. In urma cu aproape 3 ani mi-am pierdut sotul intru accident stupid. La data respectiva aveam contractat un credit imobiliar pentru apartamentul in care locuiam.

La cateva luni dupa nenorocire prietenii mi-au spus sa deschid succesiunea pt a nu da foarte multi bani pe taxe. Neavand copii cei care veneau la masa succesorala erau parintii sotului si fratele lui. Avand in vedere ca in 7 ani de casatorie nu ne-au ajutat cu nimic nu m-am gandit ca vor avea pretentii la succesiune. Am discutat cu ei si au spus, exact asa cum ma asteptam, ca nu isi doresc nimic. In aproximativ o luna dupa aceasta discutie creditul ipotecar a fost achitat de asigurarea pe care sotul meu o avea, asa ca...in momentul in care am deschis succesiunea lucrurile s-au rasturnat parintii si fratele venind cu pretentii. Am incercat sa ma inteleg cu ei dar nu am putut prin urmare nu am continuat cu derularea procedurilor pt succesiune.

Acum as vrea sa deschid din nou succesiunea deoarece am probleme financiare si as vrea sa ma mut cu o prietena si sa inchiriez apartamentul. Avand in vedere ca nu este facuta succesiunea nu pot sa inchiriez apartamentul deoarece pe actele casei figurez si eu dar si sotul meu.

Ce ma sfatuiti sa fac? Parintii sotului nu vor bani ca sa renunte, vor sa apara in actele casei. Daca apar in actele casei atunci nu pot sa mai inchiriez apartamentul. O alta intrebare prosteasca este (sunt disperata si nu stiu ce sa mai fac) eu pot sa ridic pretentii la apartamentul si casa pe care ei le au ca mostenitoare a sotului meu?

Orice sfat este binevenit. Cu multumiri, Sandra
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:55, 4 Iunie 2007
inteleg ca s-a facut succesiunea, la un notar, logic, ceea ce vrei tu nu se poate sa mai deschizi o data succesiunea, dar poti face cerere de rectificare a certificatului de mostenitor, si se anuleaza cel vechi, se reanalizeaza situatia si se elibereaza de notar un altul in care daca ai noroc va trece mai multe bunuri pe numele tau.
faci cerere la judecatorie si dupa ce este admisa rezolvi cu notarul.
foarte multe nu stiu nici eu , voi reveni cu detalii.
Succesiunea nu s-a facut. Am facut cerere de deschidere a succesiunii la notar dar fiindca nu am putut sa ma inteleg cu parintii sotului am fost la notar si am "inchis" actiunea ramanand sa o redeschid atunci cand voi putea sa ma inteleg cu socrii.
Vreau sa stiu daca dv. erati unica beneficiara a asigurarii?
Asigurarea a fost facuta la contractarea creditului si beneficiar al asigurarii a fost banca.

Sotul meu mai avea si o pensie privata cu clauza de restituire a tuturor fondurilor depuse in caz de deces, la aceasta asigurare eu am fost singurul beneficiar.
#-o Pai inseamna ca de fapt a fost o asigurare a bunului imobil, bun care in proportie de 1/2 (prezumtiv) este al mostenitorilor... Ceea ce inseamna ca... se cam imparte apartamentul! Parerea mea.

Daca se imparte, veti avea 1/2 ca sot care a contribuit la apartament + 1/3 din restul de 1/2, in total 2/3 din intreaga mostenire.

In functie de cine a avut venituri mai mari in familie, alte donatii sau mosteniri, imprumuturi de la parinti, rude etc... puteti incerca sa dovediti ca de fapt dv. ati contribuit intr-o proportie mai mare de 1/2 la bunuri in timpul casatoriei si ca masa succesorala este mai mica de atat. Ca o consecinta, restul rudelor vor avea 1/3 aceasta masa succesorala.

Alte discuții în legătură

Problema urgenta succesiune! notar sau avocat? mihaim80 mihaim80 Buna tuturor, Am si eu nevoie de un raspuns legal la o problema pt care un avocat si un notar mi-au dat 2 raspunsuri diferite!!! Tatal meu a decedat acum ... (vezi toată discuția)
Am o fetiță de 4 ani, al cărei tată a decedat de curând într-un accident de mașină. rudele acestuia spun că minora este obligată prin lege să facă înmormântarea tatălui, este adevărat? mariaevelina mariaevelina Buna ziua - Sunt mamica unei fetite de 4 ani. Sunt divortata de tatal ei iar ulterior acesta a decedat in ac de masina. Rudele defunctului spun ca legal fica ... (vezi toată discuția)
2 probleme legate de mostenire caponee caponee 1.Am o problema la care va cer ajutorul. Anul trecut in luna noiembrie am facut succesiunea dupa tatal meu care a decedat in 2007 pe apartament si masina si am ... (vezi toată discuția)