avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am o fetiță de 4 ani, al cărei tată a decedat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am o fetiță de 4 ani, al cărei tată a decedat de curând într-un accident de mașină. Rudele acestuia spun că minora este obligată prin lege să facă înmormântarea tatălui, este adevărat?

Buna ziua - Sunt mamica unei fetite de 4 ani. Sunt divortata de tatal ei iar ulterior acesta a decedat in ac de masina. Rudele defunctului spun ca legal fica lui ar trebui sa ii faca mormantarea. Eu fiind divortata nu am indraznit de a ma implica sau a face ceva in legatura cu acest eveniment. Va intreb un copil minor de 4 ani este obligat prin lege sa faca inmormantarea tatalui, in cazul in care parintii sunt divortati. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mariaevelina , utilizator 12:09, 3 Aprilie 2019
Haine rude mai are decedatul, daca nu se incumeta nici sa-l inmormanteze ! Dar ajutorul de inmormântare cine l-a luat ? Ca banuiesc ca nu sta decedatul la morga si acum...
Buna ziua!
Potrivit legii 102/2014,
Art. 17
(1) Cu privire la inmormantare sunt obligate sa dispuna urmatoarele persoane:
a) persoana care s-a angajat prin contract ca se va ingriji de inmormantare;
b) persoana stabilita prin testamentul defunctului;
c) in lipsa testamentului, sotul/sotia persoanei decedate, care a trait in aceeasi locuinta cu persoana decedata in ultima parte a vietii;
d) alta ruda apropiata a decedatului, pana la gradul al IV-lea inclusiv.
(2) Daca nu exista nicio persoana obligata sa dispuna in legatura cu inmormantarea sau persoana obligata se gaseste intr-un loc necunoscut ori nu-si indeplineste obligatia, primarul unitatii administrativ-teritoriale in raza careia a avut loc decesul dispune cu privire la inmormantare.
Codul civil
Art. 80. – (1) Orice persoană poate determina felul propriilor funeralii şi poate dispune cu privire la corpul său după moarte. În cazul celor lipsiţi de capacitate de exerciţiu sau al celor cu capacitate de exerciţiu restrânsă este necesar şi consimţământul scris al părinţilor sau, după caz, al tutorelui.
(2) În lipsa dorinţei exprese a persoanei decedate, va fi respectată, în ordine, voinţa soţului, părinţilor, descendenţilor, rudelor în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv, legatarilor universali sau cu titlu universal ori dispoziţia primarului comunei, oraşului, municipiului sau a sectorului municipiului Bucureşti în a cărui rază teritorială a avut loc decesul.

Din ce inteleg...nu e datoria copilului de a face asta...
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator
Marya2019 a scris:

Haine rude mai are decedatul, daca nu se incumeta nici sa-l inmormanteze ! Dar ajutorul de inmormântare cine l-a luat ? Ca banuiesc ca nu sta decedatul la morga si acum...

Ajutorul de inmormantare la inacasat familia lui - povestea este de la sf lui decembrie.
Acum sincer imi pare rau ca nu i-am facut eu inmormantarea - daca stiam ca lucrurile stau asa drastic. Cumnata decedatului sotia fratelui decedatului - ne-a cerut de mai multe ori prin mesaje sa participam la ch de inmormantare - noi nu putem ca nu avem cu ce, plus ca am ramas cu un credit pt casa pe 25 ani - nici o problema ca il vom plati. Atunci stiam ca defunctul are si alte datorii (din cauza jocurilor de noroc) - spre norocul nostru majoritatea au fost cu asigurare. Dar pt ca a cerut de nenumarate ori m-am inervat si i-am scris cumnatei pe ms sa se duca dracului si ca nu e treaba ei ca ceasul ei suna la mama iei acasa, acolo sa aranjeze lucrurile - si va dati seama ca m-a dat in judecata.
Acesta e pe post de multumesc frumos pt cei 33.000 de euro lasati de defunct ca beneficiu din asigurarea de viata. Defunctul a pus ca beneficiu pe polita 70% catre fratii lui si 30% pentru fetita noastra. Am trecut peste toate - si am cerut respingerea cererii, iar cat priveste beneficiu din asigurare ne bucuram ca este si fata lui trecuta pe polita chiar daca ultima si procentul nu este macar jumate. Asa este ca bine i-ati numit haine, chiar hiene - au spus ca nu i-a pus nimeni pixul in mana iar cumnata a scris prin ms sa platim toate datoriile ce daca nu ramane nimic in urma lui.

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Martie 2019
mariaevelina, utilizator
Ce sa va mai spun...Asigurati-va apararea, toate trec la un moment dat...
7 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Condoleante.
Normal si legal nu minora trebuie sa se ocupe de inmormintarea tatalui.
Aici mai este o speta de discutat. Victima a fost gasit 100% vinovat de producerea accidentului?
Deoarece in caz de deces ca urmare unui accident rutier, cu vinovatie partiala sa deloc, rudele sunt indreptatiti la despagubiri, in cazul dumneavoastra fetita.

Cu stima,
Bicsak Laszlo
Asociatia Victimelor Fara Vina

Alte discuții în legătură

Procedura succesorala calituioana calituioana Buna ziua, In data de 23 aprilie tatal meu a fost gasit mort in locuinta sa din comuna Berca, jud. Buzau. Fratele meu vitreg a dat o declaratie la politie ... (vezi toată discuția)
Poate plati si dupa moarte?? katy_nicu katy_nicu :( buna ziua.As avea nevoie de un sfat.Fratele meu a facut un credit la banca pt masina(10000ron),iar pe 30 august a decedat in accident de masina. acum banca ... (vezi toată discuția)
Cine plateste? ilieviorel ilieviorel tatal meu a decedat acum 2 luni. avind 3 credite de nevoi personale contractate cine plateste bancile avind in vedere ca in momentul decesului el nu avea ... (vezi toată discuția)