In data de 23 aprilie tatal meu a fost gasit mort in locuinta sa din comuna Berca, jud. Buzau. Fratele meu vitreg a dat o declaratie la politie pt a nu mai fi chemata Procuratura. In urma tatalui meu au ramas doua credite bancare..Unul dintre credite este in valoare de 260000 lei plus 2600 lei extindere card. Pe propria raspundere tatal meu a facut o asigurare de viata prin intermediul uneia dintre banci. In acea asigurare a scris ca nu sufera de boli cauzatoare de deces, desi el era inregistrat cu probleme cardiace si diabet.
In data de 23.04.2014 dupa ce a dat declaratia la Politie, fratele meu a luat in posesie cheile apartamentului si masinii tatalui meu, fara acordul meu. De asemenea a scos toti banii de pe cardurile tatalui meu si a ridicat ajutorul de inmormantare acordat de Stat, de casa de ajutor CFR si de banii de la sindicatul companiei unde lucra tatal meu, pe baza unei imputerniciri notariale, fara a avea din nou acordul meu.
As dori sa stiu daca eu pot solicita deshumarea tatalui pt o autopsie, daca il pot trage la raspundere legal pe fratele meu si organele responsabile pt acordarea ajutoarelor banesti fara consultarea mea prealabila si ce pasi sunt de urmat pt a face succesiunea..
incercati mai intai pe cale notariala apoi daca nu merge asa, faceti actiune in instanta. scadeti cheltuielile care au fost facute cu inmormantarea si impartiti restul banilor. in maxim 6 luni de la deces, mergeti la un notar si dati declaratie de acceptare a mostenirii. trebuie sa va prezentati dvs, nu este necesara prezenta fratelui pentru aceasta declaratie.
In primul rand mergeti la un notar si solicitati dezbaterea succesiunii.Fratele dvs. nu putea avea procura notariala sa solicite banii dacat daca s-a declarat singur mostenitor.Mostenirea consta atat in bunurile decedatului cat si in datoriile lui.
Dezbaterea succesiunii se poate face fie la notar (daca exista intelegere intre mostenitori) fie la instanta, in caz contrar.
Instanta competenta este cea de la ultimul domiciliu al defunctului. Succesiunea trebuie acceptata in termen de 1 an de la data decesului, contrar veti fi considerat strain de mostenire si nu veti mosteni nimic. Puteti accepta succesiunea sub beneficiu de inventar daca exista datorii in masa succesorala, ceea ce inseamna ca veti mosteni pana la concurenta datoriilor.