avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doua sanctiuni pt aceeasi fapta: L51_2006
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doua sanctiuni pt aceeasi fapta: L51_2006

E normal sa se aplice si penalizari si amenda pentru neachitarea facturilor de gunoi?
Mai sunt si alte legi cu pedepse duble?

Legea 51/2006
art.42
(10) Neachitarea facturii de catre utilizator in termen de 30 de zile de la data scadentei atrage penalitati de intarziere stabilite conform reglementarilor legale in vigoare, dupa cum urmeaza:
a) penalitatile se datoreaza incepand cu prima zi dupa data scadentei;
b) penalitatile sunt egale cu nivelul dobanzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare;
c) valoarea totala a penalitatilor nu va depasi valoarea facturii si se constituie in venit al operatorului.

Art. 47
(1) Constituie contraventie in domeniul serviciilor de utilitati publice si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei urmatoarele fapte:
a) refuzul utilizatorilor de a permite operatorului accesul la dispozitivele de masurare-inregistrare, in scopul efectuarii controlului, inregistrarii consumurilor ori pentru executarea lucrarilor de intretinere si reparatii;
b) nerespectarea de catre utilizatori a termenelor de achitare a contravalorii serviciilor furnizate/prestate, respectiv a termenelor pentru incheierea actiunii de contorizare individuala la nivel de apartament;
Cel mai recent răspuns: hellenburgous , utilizator 10:40, 29 Mai 2007
De unde rezulta din art.47 ca ar fi vorba de facturi de gunoi?:-/
Legea serviciilor comunitare de utilitati publice se refera si la salubrizare. Am dat exemplul facturii de gunoi dar sanctiunea se aplica pentru orice alt serviciu din domeniul utilitatilor publice.
E o chestiune de interpretare. Eu prin cuvantul "respectiv" introdus la alin .2 din art 47 inteleg ca delimiteaza exact la ce se refera. Personal n am auzit de amenda aplicata ca n ai platit la timp factura de gunoi. Dupa parerea mea , interesul statului aici era sa introduca obligativitatea instalarii cititoarelor de consum la fiecare apartament si nu putea sa faca acest lucru decat prin constrangere.In plus, regiile care se ocupa de colectarea gunoiului par a fi private , nu stiu sa mai fie statul actionar .Dar poate sa fie o scapare a mea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari facturi utilitati brinzeageorgeta brinzeageorgeta desi ati dezbatut acest subiect ca administrator la o asoc de prop ma confrunt cu un caz cred nemai intilnit.asoc a ramas cu plata restanta la facturi pe o ... (vezi toată discuția)
A n t i c i p a t i e julien_slbz julien_slbz Furnizorii de utilitati ( apa, energie, telefonie etc .) mai au dreptul sa perceapa o "anticipatie" in momentul incheierii contractului de furnizare?....Nu ... (vezi toată discuția)
Contract utilitati condominiu - amenzi de la politia locala ContSters42601 ContSters42601 Buna seara , Legea 99/2014 prin care sa modificat si completat Legea 101/2006 la art 30 a introdus un alineat nou ,,(2^3) Constituie contraventie si se ... (vezi toată discuția)