Legea 99/2014 prin care sa modificat si completat Legea 101/2006 la art 30 a introdus un alineat nou ,,(2^3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei refuzul utilizatorului de a incheia contracte de prestari servicii cu operatorul de salubrizare licentiat in aria de delegare respectiva.,,
In acelasi timp Ordinul ANRSC Nr. 82/2015 ,privind aprobarea Regulamentului cadru al serviciului de salubrizare al localitatilor la art 120 (4) spune clar
Contractele de prestari servicii se vor incheia cu urmatorii utilizatori:
a).propietari de gospodarii individuale sau reprezentantii acestora
b).asociatii de propietari/locatari prin reprezentantii acestora
c)operatori economici
d)institutii publice
De cateva zile agentii politiei locale suna la usa apartamentelor si acolo unde nu sunt contracte cu operatorul de salubrizare ii amendeaza cu 500 lei daca locatarul de la bloc/condominiu refuza sa incheie acest contract datorita faptului ca conform ordinului mentionat mai sus acest contract se incheie cu asociatia de propietari din care face parte.
Pe procesele verbale agentii scriu ca la data ,ora pe strada sa savarsit urmatoarele...A refuzat sa incheie contract pentru prestarea unei activitati a serviciului de salubrizare cu ..societatea...ce colecteaza si sorteaza desesuri menajere invocand o hotarare de CL ce a copiat textul din legea modificata.
Este normal ,legal atat timp cat Ordinul ANRSC mentionat mai sus si legea salubrizarii 101/2006 ,prevad incheierea acestor contracte cu asociatiile de propietari , ca locatarii din condominii sa fie obligati prin sanctionare si amenintarea politiei locale sa incheie individual aceste contracte?
Ordinul ANRSC nr. 82/2015
Art. 4.
4.49. utilizatori - conform definiției prevăzute în Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, cu completările ulterioare;
L51/2006
Art. 2.
i) utilizatori - persoane fizice sau juridice care beneficiază, direct ori indirect, individual sau colectiv, de serviciile de utilităţi publice, în condiţiile legii;
In cazul in care in condominiu exista asociatia de proprietari si este incheiat contract cu societatea de salubrizare nu exista temei legal ptr. aplicarea amenzii.
Trebuie intrebat presedintele AP daca exista contract de salubrizare, solicitati sa va puna la dispozitie o copie ptr a putea contesta amenda in instanta.
Daca nu exista contract cu asociatia de proprietari ori nu exista asociatie de proprietari, fiecare proprietar de apartament este obligat sa incheie contract direct cu firma de salubritate. Nu vad ce ar fi "contrar legii" asa cum sustineti dumneavoastra.
Eu interpretez legea asa: orice proprietar de apartament produce gunoi si de aceea trebuie sa plateasca serviciul de salubritate; iar plata se face prin asociatia de proprieatri sau individual in functie de felul contractelor.
Noi, ca asociatie, am incercat acum 3-4 ani sa reziliem contractul cu firma de salubritate si ne-am oferit sa ajutam reprezentantii firmei cu date ale proprieatrilor pentru a se incheia contracte individuale. Dar firma nu a fost de acord motivand lipsa personalului care ar fi trebuit sa se ocupe de contracte, facturi, incasari... Adica in loc de o factura lunara emisa catre asociatie si achitata odata, firma ar fi trebuit sa emite peste 140 de facturi lunar, sa faca tot atatea incasari lunar..., toate acestea pentru aceeasi suma pe care o incaseaza cu siguranta luna de luna dela asociatie.
Dar ambele variante sunt legale iar propritarii sunt obligati sa suporte acest serviciu de care beneficiaza.
Daca nu exista contract cu asociatia de proprietari atunci proprietarul (in calitate de "utilizator" persoana fizica) trebuie sa plateasca o taxa de salubrizare.
Nu stim din ce localitate sunteti dar in unele parti se plateste la primarie o "taxa de habitat" pentru serviciul de salubrizare.
Cel mai probabil politia locala are cunostinta despre faptul ca asociatia nu are incheiat contract de salubrizare cu o firma specializata si atunci are temei legal ptr aplicarea amenzii.
Tocmai in lipsa contractului cu asociatia mai convenabil pentru cei din condominii este sa se plateasca acea taxa de habitat anual la primarie.Asa cum arata Ordinul ANRSC Nr. 82/2015 art 121 alin 4 contractul se incheie doar cu asociatia deci pe locatari de bloc nu i-ar putea obliga nimeni mai ales prin sanctiune sa incheie aceste contracte Sunt de acord gunoiul ,salubrizarea trebuie platite dar nu impunand contracte in afara legii cu politia la usa.