avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract separat de asociatia de proprietari cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract separat de asociatia de proprietari cu salubritatea

Buna Ziua,
Va rog sa-mi spuneti si mie daca exista vre-un impediment legal ca un proprietar sa-si faca un contract separat cu salubritatea avand in vedere urmatoarele:
1 - face parte dintr-o asociatie de proprietari;
2 - are o adresa postala diferita de cea a celorlalti proprietari;
3 - exista conditii de depozitare a pubelelor separate pentru fiecare membru al asociatiei;
4 - asociatia de proprietari din care face parte are in componenta imobile (case) cu access intr-o curte comuna;
5 - referirile la regulile dupa care se fac contracte de salubritate se gasesc in ordine si regulamente ale ANRSC unde se vorbeste de "cod postal" ca fiind modalitatea prin care se separa unitatile locative si pe baza carora se fac contracte cu serviciile de utilitati publice.
6 - nu inteleg de ce a fost ales termenul de "cod postal" acesta ingloband intotdeauna mai multe adrese postale, mai multe asociatii de proprietari, astfel incat daca se priveste strict dupa litera legii este imposibil de realizat.
7 - nu pot decat sa presupun ca legiuitorul a dorit sa transmita altceva si cel mai rezonabil pare a fi in loc de "cod postal" termenul de "adresa postala";

As dori un raspuns cat se poate de profesionist pe acest subiect daca se pricepe cineva. (normativul la care fac referire este "articolul 112 punctul 2 din Ordinul presedintelui A.N.R.S.C. nr. 110/2007").
Cat de profesionist sa fie raspunsul? Ce oferiti in schimb?
Mergeti domnule la sediul firmei de salubritate si solicitati incheierea unui contract individual de prestari de servicii pentru ridicarea gunoiului menajer, cu clauze clare, etc.
Daca faceti parte dintr-o as. prop. care are contract cu firma de salubritate, nu inteleg ce avantaj ati avea daca incheiati un contract individual... In fine, trebuie sa fie ceva, ca altfel nu s-ar povesti!
Va dau un exemplu: la noi la IASI "se poarta" moda contractelor colective, pe asociatie. Initial se incheie contractul pentru un nr. de persoane, apoi, lunar, administratorul are grija sa comunice la salubritate situatia persoanelor (+ / -). Factura vine la asociatie si administratorul o repartizeaza pe lista de plata, proportional cu nr. de persoane.
Dar, sunt sute de proprietari care au optat pentru incheierea de contracte individuale. Ei, aici este o problema: ori cei de la salubritate nu au incheiat acel contract bine, ori este altceva, deoarece firma are niste casieri-incasatori care toata ziua bat pe la usile oamenilo in vederea incasarii prestatiei. Nu va spun ce patesc acesti bietii incasatori, care in definitiv nu au nicio vina - basca, sunt platiti de firma dupa nivelul incasarilor...
"Cat de profesionist sa fie raspunsul?" - pai cu siguranta un raspuns bazat pe cunostintele juridice ale celui care raspunde pot sa-l consider unul profesionist.
"Ce oferiti in schimb?" - aprecierea mea nu este suficienta? suntem totusi pe un forum de discutii nu pe un site comercial care intermediaza servicii contra cost. Si eu la randul meu ofer solutii pe specialitatea mea pe alte situri fara sa solicit compensatii in schimb.
"ce avantaj ati avea daca incheiati un contract individual" - unul cat se poate de simplu: Consider ca este dreptul meu de a avea contract individual asa cum am cu restul serviciilor publice de care beneficiez. In asociatie sa hotarat sa folosim cu totii pungi. Cei care nu au fost de acord nu folosesc si nici nu-i putem obliga cu vorba buna iar de aici cu totii la comun suportam consecintele. Daca unul nu plateste, suportam din nou cu totii consecintele iar astfel de exemple pot continua. Nu inteleg de ce ar trebuii eu sa sa fiu obligat accept acest lucru.
Am facut o cerere in acest sens la firma care se ocupa de salubritate si m-au refuzat invocand reglementarea mentionata de mine in mesajul precedent.
Mie mi se pare gresita aceasta interpretare a acelei reglementari si acesta este motivul pt care am cerut ajutorul pe acest forum.

Toate cele bune,
Mihai


Ok. Observ ca ati inteles gresit mesajul meu. Desi pe forum pot fi si unii profesionisti, sfaturile/mesajele/raspunsurile acestora trebuie luate "ca atare", adica nu poti sa-l folosesti nicaieri ca si baza legala. Daca este nevoie, mai pot completa, dar cred ca este suficient.

Ca raspunsul meu sa fie mai complet, chiar langa mine se afla o doamna casier la firma noastra de salubrizare (venita la sediul as. prop. pentru a incasa c/val prestarii lunii ian.2014). Ce spune dansa: contracte individuale pot incheia persoanele care au proprietati individuale la curte, adica nu la bloc, sau cei care locuiesc la bloc si au hotarat impreuna sa-si intocmeasca contracte individuale. Motivele trecerii la facturare individuala sunt cu totul altele, insa nici firma din Iasi nu au doua feluri de contracte in acelasi imobil - doar daca in acel bloc sunt firme cu diverse activitati. Bun, uitati ce mai zice dansa: sunt si persoane cu contracte individuale care nu-si achita c/val prestatiei firmei de salubritate cu toate ca au fost "vizitati" de casiera de 3-4 ori - insa, pentru ca gunoiul menajer se colecteaza in spatii special amenajate, la comun cu celelalte persoane care nu au contracte individuale, ci prin as. prop. si unde trebuie degajat tot gunoiul, nu numai a celor care-si achita taceasta taxa de salubritate. Daca aceste spatii nu ar fi golite ritmic, ar arata jalnic si nimeni nu ar permite acumularea unor cantitati imense de gunoi - nici asociatiile arondate si nici autoritatile locale.

Acum depinde si de organizarea locala, atat a localitatii, cat si a blocului dvs. Daca ziceti ca blocul dvs. are pubele individuale, inseamna ca blocul este foarte mic si atunci cred ca sunteti indreptatit sa cereti intocmirea unui contract individual, insa asa cum am precizat, depindeti de o hotarare a vecinilor dvs.
Toate bune!
Multumesc pentru raspuns. Imi confirma faptul ca totusi se poate face. Ramane sa insist la firma de salubritate in orasul meu. Asa cum am spus locuiesc intr-o casa dar intr-o curte comuna, conditii fizice de a tine pubelele de gunoi exista, doar bunavointa mai lipseste din partea reprezentantilor firmei de salubritate. Inca o data multumesc si numai bine va doresc.
Recomandabil este sa studiati si statutul asociatiei din care faceti parte.Mai ales drepturile si obligatiile pe care le aveti fata de asociatie conform statutului.Este posibil sa fie trecut si ceva referitor la salubrizare si sa aveti nevoie si de vreun acord de la asociatie. Daca sunteti in Bucuresti, nu cred ca va avantajeaza un contract individual deoarece firma vine sa va ridice gunoiul o data pe saptamana iar, pe cand la bloc vinre de 2 ori pe saptamana.
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2014
Birou de Mediator - Luana Nistea, Mediator

Alte discuții în legătură

Contract prestarii servicii ANGHELTUDORITA ANGHELTUDORITA ASOCIATIA DE PROPIETARII ESTE OBLIGATA SA INCHEIE CONTRACT CU FIRMA DE SALUBRITATE,SAU SE INCHEIE CONTRACT INDIVIDUAL CU FIECARE PROPIETAR ? (vezi toată discuția)
Gunoi aruncat in tomberonul blocului vecin surcelus surcelus Buna ziua! In blocul vecin este un coafor care isi arunca gunoiul in tomberonul blocului nostru unde este spatiu special amenajat pentru depozitarea gunoiului. ... (vezi toată discuția)
Contract cu firma salubritate alex5 alex5 Buna ziua, suntem o asociatie mica, de 15 apartamente. din diverse motive, vrem sa facem contracte individuale (fiecare apartament) cu firma de ... (vezi toată discuția)