avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contributia la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contributia la pensie

Sunt profesoara pensionara si am lucrat timp de doi ani ca suplinitor in regimul plata cu ora- cca 15 ore pe luna- in conditiile cand o norma este de minim 64 ore lunar. Era obligatoriu sa contribui la Casa Nationala de Pensii cu 10,5% din suma cuvenita? Aceasta contributie imi acorda vre-un drept in privinta pensiei?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:56, 14 Iunie 2010
Numai veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS sunt valorificate in vederea determinarii punctajului mediu anual.
Multumesc mult pentru raspuns. Mai exact mi s-a retinut contributie la pensie fara ca asta sa-mi dea dreptul sa adaug ceva la vechime. Asadar, era obligatoriu sa mi se retina 10,5%?
Nu inteleg. Cota CAS pentru angajati anul acesta este de 10,5, in alti ani a fost alt cuantum. Toate perioadele pentru care vi s-a retinut CAS vor fi avute in vedere la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea unei categorii de pensie.

Nu aveti de ce sa va faceti probleme daca s-a retinut si virat CAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta t t Hristos a inviat.Ma adresez in numele tatalui meu care la sfarsitul lunii aprilie a iesit la pensie pentru limita de varsta.In anii 1973-1974 a lucrat in ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare nevalorificate ludo ludo Sunt pensionar, dupa legea 19/2000 si am platit CAS pentru venituri realizate dupa iesirea la pensie astfel: 4 luni, pana cand a iesit decizia de pensionare, ... (vezi toată discuția)
''varsta la data pensionarii'' este schimbata in 2 decizii succesive ... ion + ion + \'\'Varsta la data pensionarii\'\' este schimbata in 2 decizii succesive ale Casei de Pensii.! In decizia de pensionare din dec. 2011 cand am iesit cu pensie ... (vezi toată discuția)