avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum aplic o sanctiune disciplinara?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum aplic o sanctiune disciplinara?

Buna ziua,
Situatia:
S-a decis sanctionarea disciplinara a unui angajat cu reducere salariu cu 10% pentr o luna - inca nu s-a hotarat care luna.
Problema este ca respectivul angajat are, incepand cu 1 iulie, o luna de concediu de odihna. Dupa aceea ne asteptam sa demisioneze, si deci nu stim daca mai avem cand sa aplicam sanctiunea.
In aceste conditii:
1. Putem decide in 20 iunie aplicarea sanctiunii pentru luna iunie?
2. Putem aplica sanctiunea la banii de concediu?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 29 Martie 2011
smeagull a scris:

S-a decis sanctionarea disciplinara a unui angajat cu reducere salariu cu 10% pentr o luna - inca nu s-a hotarat care luna.

Daca nu ati stabilit minimum de elemente necesare intr-un dosar de cercetare disciplinara...s-ar putea sa pierdeti mai mult decat castigati !

succes
Buna ziua !
1. Avand in vedere ca decizia de sanctionare i se va comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si incepe sa isi produca efectele o data cu ziua comunicarii, consider ca puteti aplica sanctiunea pentru salariul cuvenit acestei luni.
2. Nu.
Cu stima !
Nicio sanctiune disciplinara nu poate fi dispusa fara cercetare disciplinara prealabila . Decizia de sancionare trebuie sa cuprinda toate elementele prevazute la art.268 din Codul muncii - altfel este nula .
Buna ziua,

De regula sanctiunea se aplica incepand cu luna urmatoare in care s-a dat decizia de sanctionare.

Conf art 268 alin 1 din Codul Muncii angajatorul dispune aplicarea sanctiunii discipinare printr-o decizie emisa in forma scrisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea faptei.
Deci trebuie sa va incadrati in termenul de emitere a deciziei.
Concediul suspenda acest termen.

Nu puteti retine penalitatea din banii de concediu.
Multumesc tuturor ca v-ati facut timp sa imi raspundeti.

Multumesc in mod deosebit d-lui Zaharia pentru raspunsul util!

@ Maran Corina: decizia scrisa va cuprinde toate elementele, ca d'aia intreb.
@ zzenovia: multumesc de atentionare, dar nu este raspunsul la ceea ce am intrebat
@ Avocat Ciurea...:
1. stiu ca se aplica in luna urmatoare (din cate stiu eu, este o uzanta, nu un text de lege), insa mie mi se pare ca in cazul asta nu va mai fi o luna urmatoare, si de-aceea intrebam daca vi se pare ca se poate aplica pe luna in curs
2. discutia doream sa o port asupra termenului de aplicare a sanctiunii decise deja, nu asupra termenului de emitere a deciziei (cu ala stau bine)...
Colateral discutiei, daca am vorbi de termenul de emitere a deciziei (30 zile ), nu inteleg temeiul prin care concediul de odihna imi suspenda termenul de emitere a deciziei de sanctionare. M-ar ajuta daca mi-l impartasiti dvs. :)

Alte discuții în legătură

Concediere disciplinra Ibi88 Ibi88 Buna seara, care este procedura de concediere disciplinara a unei salariate daca are CIM suspendat in Revisal pentru absente nemotivate? Mentionez ca s-a ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara ContSters137621 ContSters137621 Buna seara, Pentru un salariat care absenteaza nemotivat de la serviciu mai mult de 3 zile se dispune cercetarea disciplinara, se emite invitatia la ... (vezi toată discuția)
Comunicarea deciziei de sanctionare. Pisi Mia Pisi Mia 1. Art. 268 (3) Codul muncii: \"Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de ... (vezi toată discuția)