avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imputernicirea e un act notarial?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imputernicirea e un act notarial?

var rog frumos un raspuns: am avut o adunare generala in bloc in care unii proprietari au dorit sa semneze de prezenta si sa voteze in locul unor proprietari absenti un fapt legat de multi bani precum reabilitarea termica; nu au prezentat la acel moment nici un act; intre timp au primit de la proprietarii apartamentelor o declaratie scrisa de mina si semnata doar de proprietarul apartamentului (nu are nici o stampila juridica, sau notariala) - arata asa cam ca o cerere oarecare scrisa de mina de cineva, pe care ei o considera "imputernicire";

va intreb daca este aceasta hirtie fara nici un insemn sau stampila sau validare oficiala este o "imputernicire" si ne poate hartui ca nu i-am dat voie sa semneze in numele acelui proprietar absent pt o problema de asemenea anvergura cara implica o suma de circa 1800 euro/apartament?

cum arata o imputernicire cf. legii de mai jos si ce sa-i raspund persoanei care ma hartuieste?

in legea 230/2007 art 25, gasim: d) un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;


multumesc mult
Daca proprietarul lipsa de la adunarea generala, sau o alta intrunire, a carei ordine de zi o cunoaste, si din motive intemeiate nu poate participa, poate imputernici pe un altul sa il reprezinte, printr-un inscris sub semnatura privata. IN baza acelei imputerniciri se considera ca reprezentantul sau ii reprezinta interesele in sedinta asociatiei. La procesul verbal incheiat mentionati acest aspect si atasati imputernicirea semnata de el.
Ultima modificare: Luni, 14 Iunie 2010
ContSters122901, utilizator
deci Imputetnicirea nu este un act notarial cu stampila si semnatura unei autoritati publice?

Imputernicirea arata ca o cerere oarecare semnata de petent?

cu un astfel de inscris banal (Imputernicirea), fara stampile , fara numere de inregistrare, pe care de exemplu - azi pot sa-l scriu si sa-l datez chiar si anterior eu pot obtine reprezentari legale intr-o asociatie de proprietari cu statut juridic, sau chiar in justitie idiferent de problema? Cu un astfel de inscris nelegalizat in fata autoritatilor statului eu pot imputernici pe cineva sa ma reprezinte in decizii de importanta capitala? cu un astfel de inscris de mina simplu pot mandata pe cineva? (de ex sa ma reprezinte in justitie, sa-mi vinda casa, sa-mi scoata rinichiul, sa voteze? Un astfel de inscris de mina unde i se termina valabilitatea si puterea? - una e o reprezentare cu un astfel de inscris in asoc de propr in care se voteaza schimbarea unor tevi sparte (sume mici=activ gospodaresti curente) si una este scoaterea de la oameni a 2000 euro/apartament si includerea blocului in reab termica pe baza unor astfel de inscrisuri manuale...

va mai rog detaliati-mi ce inseamna "inscris sub semnatura privata"

multumesc
Ultima modificare: Marți, 15 Iunie 2010
rflec, utilizator
rflec a scris:

deci Imputetnicirea nu este un act notarial cu stampila si semnatura unei autoritati publice?
Imputernicirea arata ca o cerere oarecare semnata de petent?
cu un astfel de inscris banal (Imputernicirea), fara stampile , fara numere de inregistrare, pe care de exemplu - azi pot sa-l scriu si sa-l datez chiar si anterior eu pot obtine reprezentari legale intr-o asociatie de proprietari cu statut juridic, sau chiar in justitie idiferent de problema?
va mai rog detaliati-mi ce inseamna "inscris sub semnatura privata"

Romanii sufera de o boala foarte grava numita "formalism excesiv" Aceasta grava afectiune sociala ne face sa ignoram complet faptul ca regula in materia civila, in cee ce priveste forma actelor juridice, este consensualismul de la care exista unele exceptii. Afectiunea acesta conduce societatea la situatii absurde pentru ca forma este doar o garantie a fondului. Cu alte cuvinte, forma autentica este doar o garantie prevazuta de lege, pentru situatii de exceptie, pentru a proteja manifestarea de vointa care constituie fondul.

1. Imputernicirea, ca orice alt act juridic, este o manifestare de vointa facuta cu scopul de a produce efecte juridice, iar proba acestei manifestari de vointa se poate face printr-un inscris. Intrucat legea nu prevede o forma anumita pentru acest inscris urmeaza ca poate sa aiba orice forma cu conditia ca din el sa rezulte o chestiune neechivoca: Ca X este de acord ca Y sa incheie pentru si pe seama lui unele acte juridice.
2. Scrieti ca daca nu are data si numar si stapile colorate frumos poate fi data si ulterior. Sigur ca da! Dar va intreb: UNDE-I PROBLEMA? Daca X este de acord sa fie reprezentat de Y ce va pasa d-voastra de conventia lor ? Daca adunarea nu era statutar organizata din lipsa cvorumului (respectiv cei prezenti + cei care dadusera imputerniciri = mai putin decat e prevazut in statut) trebuia organizata alta adunare.
3. Art. 1171 Cod civ. "Actul autentic este acela care s-a facut cu solemnitatile cerute de lege, de un functionar public, care are drept de a functiona in locul unde actul s-a facut.
3.1 Art. 1172 Cod civ. "Actul care nu poate fi autentic din cauza necompetentei sau a necapacitatii functionarului, sau din lipsa de forme, este valabil ca scriptura sub semnatura privata, daca s-a iscalit de partile contractante.
3.2 "Actul sub semnatura privata, recunoscut de acela carui se opune, sau privit, dupa lege, ca recunoscut, are acelasi efect ca actul autentic, intre acei care i-au subscris si intre cei care reprezinta drepturile lor.
4. Ca sa va raspun si la intrebarea din titlu. Nu, nu este, insa din cauza atitudinii institutiilor publice "imputernicire" si "act redactat si autentificat de notar" au devenit sinonime cu toate ca forma autentica a imputernicirii este necesara doar intr-un numar limitat de cazuri, respectiv cand actiul juridic pentru care s-a dat imputernicirea este valabil numai daca are forma autentica - de ex cand se vinde un imobil deoarece imobilele se pot vinde doar prin acte autentice.
5. Or, cata vreme hotararile asociatie de proprietari sunt valabile chiar daca nu au forma autentica (Apropos, v-ati gandit ca si aceste hotarari sunt tot acte sub semnatura privata chiar daca-s datate si stampilate?) nu trebuie inscris autentificat pentru a reprezenta.
Ultima modificare: Marți, 15 Iunie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
In genere, contractul de mandat e unul cu titlu oneros ( poate fi si cu titlu gratuit ) , incheiat in forma consensuala.
Aceasta imbraca forma solemna, autentica, in cazul anumitor operatiuni juridice.
( spre exemplu, acea procura speciala care da dreptul de reprezentare in cazul actiunii de divort, cand exista imposibilitatea de prezentare a reclamantului, din cauza resedinte sau a domiciliului stabilit in strainatate , a punerii sub interdictie, a exercitarii unei pedepse privative de libertate).
acel apartament de care vorbesc al carei proprietar(o femeie) a decedat (care are cel putin un fiu si o fiica ca mostenitori), iar vecina prietena ii face fiicei serviciul de plata a intretinerii si tine cheile apart si cauta client sa-l cumpere, i-a cerut fiicei la 2 sapt dupa adunarea generala un inscris de mina care o imputerniceste sa ia decizii referitoare la reabilitarea blocului-hirtie datata anterior adunarii generale; fara stampile colorate notariale, fara nimic
deci e legala hirtia sau nu?
nu ar fi necesar sa se aduca o copie doveditoare care sunt mostenitorii si deci proprietarii de drept ai apartamentului, si abia in consens acestia sa poata da imputerniciri notariale mai departe?

am citit cu atentie raspunsurile dvs.; sunt dezarmat un pic in fata termenilor juridici; asa ca inca sunt tare derutat

pe net am gasit urm document:

imputernicire_notariala_administrare_imobil_www.model_de.ro.doc
nu ar fi necesar sa cer un astfel de act?

"
IMPUTERNICIRE

Subsemnatul ..................................................................... cetatean ............................................, nascut la data de ..................................., in localitatea ........................................, de sex .................., casatorit/necasatorit, domiciliat in .........................................., str. ....................................................... nr. ..................., bloc ........, scara ........, etaj ........, apart. ........., sector/judet ....................................., posesor al .............................., seria ............... nr. ........................... eliberat de .................................. la data de .................................................., cod numeric personal ......................................................, imputernicesc prin prezenta pe ................................................................ cetatean ............................, nascut la data de ....................................., in localitatea ....................................., de sex ..................., casatorit/necasatorit, domiciliat in ............................................, str. .................................................... nr. ..................., bloc ........, scara ........, etaj ........, apart. ........., sector/judet ...................................., posesor al .............................., seria ............... nr. ........................... eliberat de ................................. la data de ..........................................., cod numeric personal ............................................................, ca, in numele meu si pentru mine, sa efectueze orice act sau fapt juridic, pentru o buna administrare si conservare a dreptului meu de proprietate asupra apartamentului nr. ............... situat in localitatea ..................................., str. ................................ nr. ........., bloc ............., scara ............., etaj ..........., sector/judet ............................., dobandit in baza contractului de vanzare-cumparare nr. .................. din ........................., incheiat cu ............................... .
In acest scop, mandatarul meu va face, oriunde va fi necesar, dovada proprietatii mele asupra apartamentului, ma va reprezenta in fata oricaror persoane fizice si juridice, precum si in fata autoritatilor administratiei publice si a instantelor judecatoresti, in vederea sustinerii si apararii drepturilor si intereselor mele, in legatura cu indeplinirea tuturor actelor de administrare si conservare a apartamentului mentionat; va plati orice suma de bani pe care o datorez institutiilor statului si altor persoane fizice si juridice, atat ca impozite si taxe, precum si cu orice alt titlu sau, dupa caz, va putea sa incaseze orice suma de bani, cu orice titlu, care mi s-ar cuveni, de la orice persoane fizice sau juridice, in calitatea mea de proprietar. Mandatarul meu se va ocupa de intretinerea apartamentului, putand lua, dupa libera sa apreciere, orice masuri pentru administrarea si conservarea acestuia, ca un bun proprietar.
Mandatarul meu este imputernicit, totodata, sa inchirieze apartamentul unor persoane fizice sau juridice, la libera sa apreciere, va stabili, in toate conditiile cele mai avantajoase mie, toate clauzele contractului de inchiriere, inclusiv chiria. Va incasa, pentru mine si in numele meu, chiriile, dand chitante descarcatoare de primirea lor, va urmari si asigura respectarea contractelor incheiate, va putea introduce orice actiune civila pentru plata chiriei sau pentru evacuarea chiriasilor ce nu si-au indeplinit aceasta obligatie.
In indeplinirea prezentului mandat, mandatarul meu va semna in numele meu si pentru mine, oriunde va fi necesar, semnatura sa fiindu-mi pe deplin opozabila.
Redactata si editata/dactilografiata in ............. exemplare, la ................., astazi, data autentificarii.
S-au eliberat partilor ...................... exemplare.

MANDANT

"
Ultima modificare: Marți, 15 Iunie 2010
rflec, utilizator

Alte discuții în legătură

Procura in loc de act vanzare cumparare Bogdanhedy Bogdanhedy Ma intereseaza o procura totala(Model)( sa pot cumpara, sa-l folosesc, sa instrainez, sa dezmembrez autoturismul)fara sa fac acte de vinzare cumparare.Taxele ... (vezi toată discuția)
Art. 920 ncpc Liana Iura Liana Iura Este suficienta imputernicirea avocatiala pentru reprezentare client reclamant cu resedinta in strainatate, sau este nevoie de procura speciala? (vezi toată discuția)
Reprezentarea in procesul de divort, de catre avocat, fara procura speciala... CABINET DE AVOCAT CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" Partile pot fi reprezentate de catre avocati, doar in baza imputernicirii avocatiale, fara a mai fi necesara o procura speciala? Potrivit art. 920 alin. 1 ... (vezi toată discuția)