rflec a scris:
deci Imputetnicirea nu este un act notarial cu stampila si semnatura unei autoritati publice?
Imputernicirea arata ca o cerere oarecare semnata de petent?
cu un astfel de inscris banal (Imputernicirea), fara stampile , fara numere de inregistrare, pe care de exemplu - azi pot sa-l scriu si sa-l datez chiar si anterior eu pot obtine reprezentari legale intr-o asociatie de proprietari cu statut juridic, sau chiar in justitie idiferent de problema?
va mai rog detaliati-mi ce inseamna "inscris sub semnatura privata"
Romanii sufera de o boala foarte grava numita "formalism excesiv" Aceasta grava afectiune sociala ne face sa ignoram complet faptul ca regula in materia civila, in cee ce priveste forma actelor juridice, este consensualismul de la care exista unele exceptii. Afectiunea acesta conduce societatea la situatii absurde pentru ca
forma este doar o garantie a fondului. Cu alte cuvinte, forma autentica este doar o garantie prevazuta de lege, pentru situatii de exceptie, pentru a proteja manifestarea de vointa care constituie fondul.
1. Imputernicirea, ca orice alt act juridic, este o manifestare de vointa facuta cu scopul de a produce efecte juridice, iar proba acestei manifestari de vointa se poate face printr-un inscris. Intrucat legea nu prevede o forma anumita pentru acest inscris urmeaza ca poate sa aiba orice forma cu conditia ca din el sa rezulte o chestiune neechivoca: Ca X este de acord ca Y sa incheie pentru si pe seama lui unele acte juridice.
2. Scrieti ca daca nu are data si numar si stapile colorate frumos
poate fi data si ulterior. Sigur ca da! Dar va intreb: UNDE-I PROBLEMA? Daca X este de acord sa fie reprezentat de Y ce va pasa d-voastra de conventia lor ? Daca adunarea nu era statutar organizata din lipsa cvorumului (respectiv cei prezenti + cei care dadusera imputerniciri = mai putin decat e prevazut in statut) trebuia organizata alta adunare.
3. Art. 1171 Cod civ. "Actul autentic este acela care s-a facut cu solemnitatile cerute de lege, de un functionar public, care are drept de a functiona in locul unde actul s-a facut.
3.1 Art. 1172 Cod civ. "Actul care nu poate fi autentic din cauza necompetentei sau a necapacitatii functionarului, sau din lipsa de forme, este valabil ca scriptura sub semnatura privata, daca s-a iscalit de partile contractante.
3.2 "Actul sub semnatura privata, recunoscut de acela carui se opune, sau privit, dupa lege, ca recunoscut,
are acelasi efect ca actul autentic, intre acei care i-au subscris si intre cei care reprezinta drepturile lor.
4. Ca sa va raspun si la intrebarea din titlu. Nu, nu este, insa din cauza atitudinii institutiilor publice "imputernicire" si "act redactat si autentificat de notar" au devenit sinonime cu toate ca forma autentica a imputernicirii este necesara doar intr-un numar limitat de cazuri, respectiv cand actiul juridic pentru care s-a dat imputernicirea este valabil numai daca are forma autentica - de ex cand se vinde un imobil deoarece imobilele se pot vinde doar prin acte autentice.
5. Or, cata vreme hotararile asociatie de proprietari sunt valabile chiar daca nu au forma autentica (Apropos, v-ati gandit ca si aceste hotarari sunt tot acte sub semnatura privata chiar daca-s datate si stampilate?) nu trebuie inscris autentificat pentru a reprezenta.