avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... art. 920 NCPC
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

art. 920 NCPC

Este suficienta imputernicirea avocatiala pentru reprezentare client reclamant cu resedinta in strainatate, sau este nevoie de procura speciala?
Cel mai recent răspuns: Liana Iura , Avocat 11:45, 23 Septembrie 2013
Art. 920 - Prezența personală a părților
(1) În fața instanțelor de fond, părțile se vor înfățișa în persoană, afară numai dacă unul dintre soți execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfățișa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.
(2) Instanța va încerca la fiecare înfățișare împăcarea soților.
(3) În toate cazurile, instanța este obligată să îl asculte pe copilul minor, potrivit prevederilor Codului civil.

Da, cunosc textul de lege, si dupa parerea mea este suficienta imputernicirea avocatiala, insa as dori sa aflu daca impartasiti aceeasi opinie, si in masura in care ati avut dosare similare, cum ati procedat?

Incercati sa faceti diferenta intre FORMA si INTINDEREA mandatului.


- in formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată sau verbală ţine de FORMA

- general sau special (ori expres) ţine de INTINDERE



NCPC

Forma mandatului

Art. 85. - (1) Împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică dată mandatarului care nu are calitatea de avocat se dovedeşte prin înscris autentic.

(3) Împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică sau persoană juridică dată unui avocat ori consilier juridic se dovedeşte prin înscris, potrivit legilor de organizare şi exercitare a profesiei.


Statutul profesiei de avocat


Art. 126. - (1) Contractul de asistenţă juridică prevede, în mod expres, întinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului. În baza acestuia, avocatul se legitimează faţă de terţi prin împuternicirea avocaţială întocmită conform anexei nr. II. Prevederile art. 122 alin. (4) se aplică în mod corespunzător şi formularului împuternicirii avocaţiale.


(3) Pentru activităţile prevăzute expres în cuprinsul obiectului contractului de asistenţă juridică, acesta reprezintă un mandat special, în puterea căruia avocatul poate încheia, sub semnătură privată sau în formă autentică, acte de conservare, administrare ori dispoziţie în numele şi pe seama clientului.


"Infatisarea prin avocat" (prev de art 920) se face in baza INSCRISULUI din art 85 alin 3 (= imputernicirea avocaţială). In cuprinsul ei poate se poate arata expres (sau special) intinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului.
Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentarea in procesul de divort, de catre avocat, fara procura speciala... CABINET DE AVOCAT CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" Partile pot fi reprezentate de catre avocati, doar in baza imputernicirii avocatiale, fara a mai fi necesara o procura speciala? Potrivit art. 920 alin. 1 ... (vezi toată discuția)
Mediere in prezenta avocatului Angela58 Angela58 Este posibil ca la o mediere sa se prezinte avocatul uneia dintre parti, ca reprezentant al acesteia? (vezi toată discuția)
Reprezentant parte civila si impacarea mezgageza mezgageza daca partea civila are un avocat angajat si avocatul lui depune un act de impacare (scrisa ca mana) in dosar este acceptata de instanta ca fiind autentica? (vezi toată discuția)