Art. 920 - Prezența personală a părților
(1) În fața instanțelor de fond, părțile se vor înfățișa în persoană, afară numai dacă unul dintre soți execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfățișa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.
(2) Instanța va încerca la fiecare înfățișare împăcarea soților.
(3) În toate cazurile, instanța este obligată să îl asculte pe copilul minor, potrivit prevederilor Codului civil.
Da, cunosc textul de lege, si dupa parerea mea este suficienta imputernicirea avocatiala, insa as dori sa aflu daca impartasiti aceeasi opinie, si in masura in care ati avut dosare similare, cum ati procedat?
Incercati sa faceti diferenta intre FORMA si INTINDEREA mandatului.
- in formă scrisă, autentică ori sub semnătură privată sau verbală ţine de FORMA
- general sau special (ori expres) ţine de INTINDERE
NCPC
Forma mandatului
Art. 85. - (1) Împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică dată mandatarului care nu are calitatea de avocat se dovedeşte prin înscris autentic.
(3) Împuternicirea de a reprezenta o persoană fizică sau persoană juridică dată unui avocatori consilier juridic se dovedeşte prin înscris, potrivit legilor de organizare şi exercitare a profesiei.
Statutul profesiei de avocat
Art. 126. - (1) Contractul de asistenţă juridică prevede, în mod expres, întinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului. În baza acestuia, avocatul se legitimează faţă de terţi prin împuternicirea avocaţială întocmită conform anexei nr. II. Prevederile art. 122 alin. (4) se aplică în mod corespunzător şi formularului împuternicirii avocaţiale.
(3) Pentru activităţile prevăzute expres în cuprinsul obiectului contractului de asistenţă juridică, acesta reprezintă un mandat special, în puterea căruia avocatul poate încheia, sub semnătură privată sau în formă autentică, acte de conservare, administrare ori dispoziţie în numele şi pe seama clientului.
"Infatisarea prin avocat" (prev de art 920) se face in baza INSCRISULUI din art 85 alin 3 (= imputernicirea avocaţială). In cuprinsul ei poate se poate arata expres (sau special) intinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului.