avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reprezentant parte civila si impacarea
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reprezentant parte civila si impacarea

daca partea civila are un avocat angajat si avocatul lui depune un act de impacare (scrisa ca mana) in dosar este acceptata de instanta ca fiind autentica?
sau daca vine avocatul in fata instantei si declara ca clientul sau a impacat cu inculpatul se accepta instanta? se stinge actiunea penala?
In primul rand impacarea trebuie sa intervina intre persoana vatamata si inculpat, nu mai insistati cu partea civila.
Inutil incercati zeci de scenarii si puneti zeci de intrebari, ori vine persoana vatamata, ori o persoana care are mandat special ori depuneti un inscris autentic.

Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice.

RIL Decizie ICCJ din 18-09-2006



am inteles dl.avocat
o ultima intrebare si cu aceasta va promit ca am terminat
avocatul partii vatamate poate sa fie "o persoana care are mandat special"? daca sotia partii vatamate o angajeaza ca sa reprezinte pe partea vatamata? mandatul special este acceptat daca sotul o mandateaza pe sotia sa sa se reprezinte in fata instantei (o cerere scrisa la judecatorie de catre sot,scrisa cu mana si semnata)
Daca nu aveti alta varianta, incercati asa, ar trebui sa mearga, sunt probleme de interpretare, depinde si de instanta daca accepta. Trebuie ca in contractul de asistenta juridica sa fie precizat exact ca avocatul este mandatat special in acest sens.
ART. 126 Statutul avocatilor
(1) Contractul de asistenţă juridică prevede, în mod expres, întinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului. În baza acestuia, avocatul se legitimează faţă de terţi prin împuternicirea avocaţială întocmită conform anexei nr. II. Prevederile art. 122 alin. (4) se aplică în mod corespunzător şi formularului împuternicirii avocaţiale.
(2) În lipsa unor prevederi contrare, avocatul este împuternicit să efectueze orice act specific profesiei pe care îl consideră necesar pentru realizarea intereselor clientului.
(3) Pentru activităţile prevăzute expres în cuprinsul obiectului contractului de asistenţă juridică, acesta reprezintă un mandat special, în puterea căruia avocatul poate încheia, sub semnătură privată sau în formă autentică, acte de conservare, administrare ori dispoziţie în numele şi pe seama clientului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 920 ncpc Liana Iura Liana Iura Este suficienta imputernicirea avocatiala pentru reprezentare client reclamant cu resedinta in strainatate, sau este nevoie de procura speciala? (vezi toată discuția)
Mediere in prezenta avocatului Angela58 Angela58 Este posibil ca la o mediere sa se prezinte avocatul uneia dintre parti, ca reprezentant al acesteia? (vezi toată discuția)
Reprezentarea in procesul de divort, de catre avocat, fara procura speciala... CABINET DE AVOCAT CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" Partile pot fi reprezentate de catre avocati, doar in baza imputernicirii avocatiale, fara a mai fi necesara o procura speciala? Potrivit art. 920 alin. 1 ... (vezi toată discuția)