avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reprezentarea in procesul de divort, de catre avocat, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reprezentarea in procesul de divort, de catre avocat, fara procura speciala...

Partile pot fi reprezentate de catre avocati, doar in baza imputernicirii avocatiale, fara a mai fi necesara o procura speciala?

Potrivit art. 920 alin. 1 din Noul Cod de procedura civila ( N.C.P.C.) , “in fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal; in astfel de cazuri, cel in cauza se va putea infatisa prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator. ”

Din perspectiva N.C.P.C., partile ( in cazurile enumerate anterior ) pot fi reprezentate, atat prin mandatar, cat si prin avocat, tutore sau curator, dupa caz. Deci, textul face distictie intre reprezentarea prin mandatar si cea prin avocat. Daca in cazul mandatarului, limitele reprezentarii sunt cuprinse in procura, in cazul avocatului, dovada calitatii de reprezentant se face prin imputernicirea avocatiala.

Potrivit art. 126 din H.G. nr. 64 / 2011 privind adoptarea Statutului profesiei de avocat :
“(1) Contractul de asistenta juridica prevede, in mod expres, intinderea puterilor pe care clientul le confera avocatului. In baza acestuia, avocatul se legitimeaza fata de terti prin imputernicirea avocatiala intocmita conform anexei nr. II. Prevederile art. 122 alin. (4) se aplica in mod corespunzator si formularului imputernicirii avocatiale.
(2) In lipsa unor prevederi contrare, avocatul este imputernicit sa efectueze orice act specific profesiei pe care il considera necesar pentru realizarea intereselor clientului.
(3) Pentru activitatile prevazute expres in cuprinsul obiectului contractului de asistenta juridica, acesta reprezinta un mandat special, in puterea caruia avocatul poate incheia, sub semnatura privata sau in forma autentica, acte de conservare, administrare ori dispozitie in numele si pe seama clientului. “

Ce parere aveti ?

V-ati confruntat cu o asemenea situatie in practica ?

O zi frumoasa, dragi colegi.
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2018
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu este nicio problema de interpretare in NCPC, avocatul merge cu imputernicirea avocatiala, in codul vechi se mentiona numai calitatea de madatar.
Ultima modificare: Vineri, 12 Octombrie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 920 ncpc Liana Iura Liana Iura Este suficienta imputernicirea avocatiala pentru reprezentare client reclamant cu resedinta in strainatate, sau este nevoie de procura speciala? (vezi toată discuția)
Medierea prin avocat CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce parere aveti se poate face medierea prin avocat daca clientul nu se afla in tara? Ambele parti sunt plecate din tara si probabil doar avocatul sau avocatii ... (vezi toată discuția)
Mediere in prezenta avocatului Angela58 Angela58 Este posibil ca la o mediere sa se prezinte avocatul uneia dintre parti, ca reprezentant al acesteia? (vezi toată discuția)