intr-un dosar ce are ca obiect pretentii impotriva asiguratorului, reclamantul face doar o notificare ce ii pune in vedere asiguratorului ca in termen de 5 zile sa plateasca factura. Asiguratorul ii facuse deja instiintare de refuz la plata a dosarului pe motiv la data accidentului in avea itp valabil, in instanta asiguratorul invoca exceptia lipsei procedurii prealabil, iar instanta respinge exceptia pe motiv ca s-a incalcat un drept al consumatorului si nu considera ca este o actiune comerciala care trebuia sa respecte art720 indice1CPC si ca daca asiguratul facut mai multe deplasari la asigurator , este echivalentul solutionarii pe cale amiabila.
As dorii sa aflu si alte pareri . Multumesc
Despre CASCO a fost vorba?
Comerciant este doar asiguratorul dar acest lucru este suficient pentru ca litigiul sa fie considerat de natura comerciala(inca nu s-a modificat nimic...)
Deplasarile nu pot tine loc de conciliere.Cand spun acest lucru,am in vedere cerinta formei scrise,convocarea,consemnarea pretentiilor reciproce ,a punctului de vedere a celor doua parti.La cererea de chemare in judecata trebuie anexata dovada indeplinirii acestora.
Sincer,cred ca aceasta procedura nu prea are sens.Pana la urma,vorbim intr-adevar de un consumator(acesta nu realizeaza fapte de comert!).
Daca exista refuzul la plata,ce poate schimba invitatia la conciliere? este doar o amanare a procesului,atat.
Concilierea este inutila dar obligatorie in cazul intentarii unui proces asiguratorului. Este o utopie sa crezi ca cele doua parti ce se afla in litigiu vor rezolva problema cu ocazia concilierii daca pana atunci nu au reusit s-o faca.
intrucat in Romania practica judecatoreasca nu e izvor de drept , asadar nu e obligatorie pentru instante, fiecare judecator aplica propriile convingeri in materie de conciliere.
Ceea ce ati prezentat, nu e tocmai corect, avand in vedere ca activitatile de asigurare sunt fapte de comert, potrivit codului comercial si, in caz de litigiu, se aplica legislatia comerciala, chiar daca pentru celalta parte nu e o actiune comerciala; moptivatia instantei e superficiala si banuiesc ca va putea fi infranta cu usurinta in recurs.
Cele mai multe hotarari sunt pe admiterea exceptiei lipsei indepliniri procedurii prealabile, de aceea in ceea ce ma priveste, prefer sa sfatuiesc pe toata lumea sa o realizeze inainte de a promova actiunea, tocmai pentru a putea evita pierderea unei actiuni, eventual si dupa ce ai timbrat actiunea, pe o astfel de exceptie.X-(
Art 720 indice 1
incepatorius
este necesara procedura concilierii prevazuta de art 720 indice 1, in cazul in care un SRL introduce o actiune in revendicare + pretentii (un teren arabil), ... (vezi toată discuția)