avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie sau vanzare - cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie sau vanzare - cumparare

Buna ziua,
am si eu o intrebare/caz :)
Sunt unicul copil al parintilor mei, care sunt divortati de 6 ani, fara sa faca partaj; sunt student, necasatorit. Acum, parintii vor sa-mi doneze/vanda o parte din proprietatile lor (o casa si un teren), sa fie ale mele inainte sa ma casatoresc... As vrea sa stiu ce tip de act este mai "solid" in fata unor posibile atacuri ale unor terti, in viitor, adica alti posibili frati rezultati din relatiile parintilor mei sau banca la care parintii mei au credit la care au pus garantii alte doua terenuri? Mi s-a spus de catre un notar ca, daca fac cu parintii un contract de vanzare-cumparare, va trebui sa fac dovada platii efective a banilor, pentru a nu putea fi atacat contractul ca "donatie mascata". Asa este? Daca da, fiind student, va trebui sa fac dovada provenientei banilor? Dar daca ai mei imi doneaza, la notar, casa si terenul? Am inteles ca taxele pentru donatie sunt mai mici de vreo 3 ori decat pentru un contract de vanzare-cump. Dar, donatia o fi ea mai sigura, la o eventuala contestare? Ma gandesc mai ales la banca de la care au luat ai mei credit... Multumesc pentru orice sfat/sugestie,
numai bine tuturor.
Cel mai recent răspuns: belgico , utilizator 11:00, 16 Iunie 2010
daca parintii dvs mai au si alti copii nu va recomand contractul de donatie.
acest contract va putea incalca rezerva succesorala a celorlati mostenitori rezervatari si va putea fi suspusa reductiunii.
Mi s-a spus de catre un notar ca, daca fac cu parintii un contract de vanzare-cumparare, va trebui sa fac dovada platii efective a banilor, pentru a nu putea fi atacat contractul ca "donatie mascata". Asa este?


Asa este, in cazul in care pretul , element esential al contractului de vanzare cumparere nu este platit , suntem in prezenta unei donatii deghizate.(mostentorii rezervatari, fratii dumneavoastra,putand cere , dupa trei ani la moartea autorului, reductiunea liberalitatilor care excesive, care aduc atingere rezervei stabilite de catre lege ).

Sumele de bani platite pentru perfectarea unui act de donatie, respectiv a unuia devanzare cumparare sunt aceleasi.
Multumesc pentru raspuns, un notar mi-a calculat taxele pentru donatie - este adevarat ca impozitul pentru transfer de proprietate nu se plateste in acest caz? valoarea acestuia este destul de mare, adica 6000 lei + 2% din ceea ce depaseste 200.000 lei, fiind bunuri dobandite cu mai mult de 3 ani in urma.
Nu exista alti frati sau mostenitori, deocamdata, cel mai mult ma tem ca banca s-ar putea indrepta si asupra bunurilor primite de mine, daca parintii mei ar avea probleme cu creditul in viitor.
Actul de donatie mai poate fi atacat dupa 3 ani in situatia in care donatorul este in viata?
daca este vorba de un credit ipotecar actul (oricare ar fi el ) nu e va putea incheia decat cu acordul bancii creditoare.
daca este vorba de un credit de nevoi personale, fara affi garantat cu vreo ip asupra bunului, banca ar putea cere in baza actiunii revocatorii anularea actului si reintrarea bunului in patrimoniul parintilor.
Parintii mei au credit cu ipoteca pe alte terenuri, care nu fac subiectul donatiei/vanzarii. Intrebarea este: daca ei nu-si platesc ratele la timp, banca s-ar putea intrepta si asupra terenurilor care vor fi ale mele (in cazul in care garantiile puse acum nu mai acopera creditul)? Daca da, care din contracte ma protejeaza mai bine - vanz/cump sau donatie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau vanzare -cumparare? ContSters153287 ContSters153287 Buna ziua, am si eu o intrebare/caz :) Sunt unicul copil al parintilor mei, care sunt divortati de 6 ani, fara sa faca partaj; sunt student, necasatorit. ... (vezi toată discuția)
Donatie cu clauza de intretinere sau contract de intretinere frantzmusa frantzmusa Sunt casatorita, nu am copii si am 2 frati. Parintii doresc sa imi lase mie apartamentul in care ei locuiesc, fara ca ceilalti doi frati ai mei si nici sotul ... (vezi toată discuția)
Donatie StefanelaCini StefanelaCini Am cumparat un apartament in 1999,cu bani cash,dar este sub forma de donatie in contractul de donatie.Va citez din act: 1. ,,In vederea taxarii subsemnatele ... (vezi toată discuția)