avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare donatie

In urma cu 10ani am cumparat impreuna cu fratele meu un apartamen, fiecare avand 1/2 din el. In 2005 fratele meu mi-a donat jumatatea lui mie. La momentul donatiei, fratele meu era casatorit si NU avea mostenitori.
Din pacate nici o banca nu accepta in garantie apartamentul deoarece 1/2 este obtinut prin donatie. De asemenea si vanzarea lui este foarte dificila orice posibil cumparator se fereste sa cumpere un apartament obtinut (chiar si 1/2) prin donatie.
Intre timp fratele meu are un mostenitor (un fiu nascut dupa ce s-a facut donatia).

Fratele meu este dispus sa fac tot ceea ce este necesar sa "rezolvam" problema o data pentru totdeauna.

Din cate am citit eu, confrom Cod Civil,

Art. 836. Orice donatiuni prin acte între vii fãcute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti în timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi fãcut, fie chiar donatiunea mutualã sau remuneratorie, fie în fine donatiunea în favoarea maritagiului fãcutã sotilor de oricare altã persoanã, afarã de ascendentii lor, sunt revocate de drept, dacã donatorul, în urma donatiunii, dobândeste un copil legitim, un postum, sau chiar când a legitimat pe un copil natural, prin maritagiul subsecvent.


Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii necesarii anularii/revocarii donatiei ptr. ca apoi sa fac cu fratele meu un contract de vanzare-cumparare ptr. 1/2 din ap. in discutie.

Multumesc.
Paul
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 13:24, 15 Iunie 2010
in primul rand doantia etse revocata de drept, instanta constata doar cauza de revocare a doantie.
ulterior hot judecatoreasca se intabuleaza in Cf-ul imobilului, dupa fratele va poate instraina in mod valabil cota sa.
Ultima modificare: Marți, 15 Iunie 2010
ContSters97658, utilizator
Va mai doneaza inca o data partea lui de 1/2 ori mai simplu ar fi contract de vanzare-cumparare, insa taxele notariale sunt mai ridicate.
Succes.
taxele notariale sunt apropae identice.
onorariul npoatrului este fix acelasi fiind vorba de un act translativ de proprietae.
tariful ANCPI este acelasi.
ceeace ce veti plati in plus este impozitul aferent venitului obtinut din transferul proprietatii.
va recomand totusi sa incheiati act d evnzare cumparare, in schimb contractul de donatie poate fi supus reductiunii dac prin incheierea lui se incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.
Ultima modificare: Marți, 15 Iunie 2010
ContSters97658, utilizator
Multumesc pentru raspuns. Deci trebuie deschisa o actiune in instanta. Din pacate fratele meu nu este in tara. Pot eu deschide actiune in instanta?Sau este nevoie de un avocat?De asemenea nepotul meu (fiul fratelui meu) nu este cetatean roman.
nu are importanta ca nepotul dvs nu este cetatean roman.
actiunea o deschideti dvs, este competenta instanta de la domiciliul fratelui dvs.
va recomand sa va angajati un avocat care sa va ajute in toate demersurile dvs, si sa va ajute inclusiv la semnarea tranzactiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare donatie ContSters275324 ContSters275324 Buna ziua! In 1991 am cumparat un apartament pe care l-am donat in 1994 mamei mele. Nu am pus clauze in donatie.Pot intoarce apartamentul pe numele meu si sa ... (vezi toată discuția)
Donatie aissela aissela buna ziua, am si eu o intrebare, daca poate cineva sa-mi raspunda... daca fiul doneaza un teren tatalui si se casatoreste ( fiul), donatia devine nula?daca ... (vezi toată discuția)
Donatiune intre vii Oana Gabriela Oana Gabriela Am primit teren in 2004 de la sora mea, pe baza de donatie simpla, fara sarcina iar la momentul semnarii actului de donatie ea avea un copil nascut de 4 luni. ... (vezi toată discuția)