avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare donatie

Buna ziua! In 1991 am cumparat un apartament pe care l-am donat in 1994 mamei mele. Nu am pus clauze in donatie.Pot intoarce apartamentul pe numele meu si sa anulez donatia?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:50, 30 Decembrie 2012
Ce motive aveti ?
Numai pt ingratitudine ati putea, injurii grave, daca a atentat la viata dvs.
Donatia e revocata de drept daca vi s-a nascut un copil in perioada '94-2011.
Singurul motiv pentru care vreau intoarcerea donatiei este ca nu doresc ca dupa decesul mamei ,are 83 ani,sa impart "mostenirea" in mod egal cu fratele, ci sa decid eu cat i se cuvine.
Da, am copil nascut in 2001.
Puteti , va rog sa explicati "revocata de drept" si conform a ce?
Sarbatori Fericite!
CF

Art. 836 din vechiul cod civil

Orice donaţiuni prin acte între vii făcute de persoane ce n-au copii sau descendenţi existenţi în timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donaţiuni şi sub orice titlu s-ar fi făcut, fie chiar donaţiunea mutuală sau remuneratorie, fie în, fine donaţiunea în favoarea maritagiului făcută soţilor de oricare altă persoană, afară de ascendenţii lor, sînt revocate de drept, dacă donatorul, în urma donaţiunii, dobîndeşte un copil legitim, un postum, sau chiar cînd a legitimat pe un copil natural, prin maritagiu subsecvent.

Va trebui sa va adresati instantei, avand in vedere dispozitiile art. 836 Cod civil, din care rezulta ca revocarea opereaza de drept, astfel ca instanta nu pronunta, ci constata revocarea.
Multumesc mult pentru detaliu. Mai am o intrebare: constatarea revocarii in justitie se poate face si "dupa" ?
Nu cred ca ar conta, insa as zice ca mai bine ar fi " inainte".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatiune intre vii Oana Gabriela Oana Gabriela Am primit teren in 2004 de la sora mea, pe baza de donatie simpla, fara sarcina iar la momentul semnarii actului de donatie ea avea un copil nascut de 4 luni. ... (vezi toată discuția)
Donatie aissela aissela buna ziua, am si eu o intrebare, daca poate cineva sa-mi raspunda... daca fiul doneaza un teren tatalui si se casatoreste ( fiul), donatia devine nula?daca ... (vezi toată discuția)
Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)