avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si parintii mei as putea ramane fara acest teren? Ce mi s-ar putea intampla daca ei ar vrea sa renunte la actul de donatie daca va fi construita?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:59, 27 Mai 2010
prin donatie se transmite dreptul de proprietate de la donator la donatar, asta e clar. la fel de clar este faptul ca donatia poate fi revoca, dar pentru anumite motive si nu oricum. daca, intre timp, persoana care a primit donatia edifica, legal, o constructie pe terenul primit si donatia se revoca, primeste despagubiri pentru constructie in baza actelor doveditoare.
Din cele relatate dvs. rezulta ca dvs veti fi proprietarul, parintii au un drept de uzufruct, donatia se poate revoca in functie de clauzele contractuale sau nerespectarea unor prevederi legale.
Dumneavoastra veti fi proprietarul terenului. Parintii vor avea un drept de folosinta gratuita a imobilului cat timp vor trai. Dumneavoastra puteti ramane fara teren, insa veti avea dreptul la despagubiri. Daca veti ridica o constructie pe terenul respectiv, iar donatia se va revoca vveti fi despagubita cu valoarea contructiei ridicate. Ar fi si varianta ca dvs. sa ramaneti proprietara constructiei si sa obtineti un drept de servitute asupra terenului.
Art. 829

Donatiunea intre vii se revoca, pentru neindeplinirea conditiilor cu care s-a facut, pentru ingratitudine si pentru nastere de copii in urma donatiunii. (C. civ. 801, 830 si urm., 937, 1011, 1021, 1021).

Art. 830

Cind donatiunea este revocata pentru neindeplinirea conditiilor, bunurile reintra in mina donatorului, libere de orice sarcina si ipoteca. (C. civ. 834, 855, 930, 1770, 1746).

Art. 831

Donatiunea intre vii se revoca pentru ingratitudine in cazurile urmatoare:
1.Daca donatarul a atentat la viata donatorului.
2.Daca este culpabil in privinta-i de delicte, cruzimi sau injurii grave.
3.Daca fara cuvint ii refuza alimente (C. civ. 655 si urm., 930).

Art. 832

Revorcarea pentru neindeplinirea conditiilor si pentru ingratitudine nu se face de drept nicioadata. (C. civ. 1020, 1021).

Art. 833

Cererea de revocare pentru ingratitudine trebuie facuta in termen de un an din ziua faptului, sau din ziua cind donatorul a cunoscut faptul.
Actiunea de revocare nu se poate intenta in contra erezilor donatorului, nici de erezii donatorului in contra donatorului, afara numai daca, in acest caz, actiunea s-a intentat de donator sau donatorul a murit in anul in care se putea intenta actiunea. (C. civ. 931).

Art. 834

Revocarea pentru ingratitudine nu poate infirma nici instrainarile facute de donatar, nici ipotecile sau alte sarcini reale, cu care ele ar fi putut greva obiectul daruit; este neaparat insa ca acestea sa se fi facut inaintea inscriptiei extractului cererii de revocare pe marginea transcriptiei prescrisa prin art. 818.
In caz de revocare, donatarul se condamna a intoarce valoarea obiectelor instrainate, dupa estimatia ce li s-ar face in timpul cererii; se condamna asemenea a intoarce veniturile din ziua cererii. (C. civ. 854, 1770).

Art. 835

Donatiunile facute in favoarea maritagiului nu sint revocabile pentru ingratitudine.

Art. 836

Orice donatiuni prin acte intre vii facute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti in timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi facut, fie chiar donatiunea mutuala sau remuneratorie, fie in fine donatiunea in favoarea maritagiului facuta sotiilor de oricare alta persoana, afara de ascendentii lor, sint revocate de drept, daca donatorul, in urma donatiunii, dobindeste un copil legitim, un postum, sau chiar cind a legitimat pe un copil natural, prin maritagiu subsecvent. (C. civ. 937).

Art. 837

Revocarea se face si cind copilul donatorului sau al donatricei ar fi fost conceput in timpul donatiunii.

Art. 838

Donatiunea ramine revocata chiar cind donatarul ar fi intrat in posesia lucrurilor daruite si ar fi fost lasat in posesia acelor lucruri dupa nasterea fiului donatorului; donatarul posesor nu va fi obligat a restitui fructele de orice natura luate de el, decit din ziua in care i se va fi notificat nasterea fiului sau legitimarea sa prin casatorie subsecventa.

Art. 839

Orice clauze sau conventii, prin care donatorul ar renunta la revocarea donatiunii pentru nastere de fiu, este nula si fara nici un efect. (C. civ. 5, 968).

Art. 840

Prescriptia actiunii de revocare se implineste dupa 30 de ani de la nasterea fiului. (C. civ. 1863 si urm


Cam acestea sunt conditiile in care donatia ar putea fi revocata. Desigur, nu se pune problema revocarii pentru survenienta de copil.

Cunoscand cauzele revocarii, va veti putea feri de ele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare ce tine loc de act autentic???de ce.. nicusorilinca nicusorilinca ar putea vreodata admisa cererea de emitere a unui act care sa tina loc de act autentic pe un antecontract de DONATIE!? speta pe scurt este_ vand un bun ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)
Imobil obtinut prin act de donatie... Cezar66 Cezar66 Poate fi instrainat (vandut) un imobil obtinut prin act de donatie acum un an jumatate ???.Ce se poate face in caz ca persoana care a facut actul de donatie ... (vezi toată discuția)