avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... hotarare ce tine loc de act autentic???de ce..
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

hotarare ce tine loc de act autentic???de ce..

ar putea vreodata admisa cererea de emitere a unui act care sa tina loc de act autentic pe un antecontract de DONATIE!?
speta pe scurt este_ vand un bun constructie ce va fi distrusa unei persoane x care se afla pe terenul meu, cu obligatia sa il ridice intr-un termen anume!termenul este depasit cu mult;persoana x vinde lui y dar nici acesta nu ridica bunul aflat pe terenul meu;inchei cu y, o tranzactie prin care y se obliga ca in cazul in care nu ridica constructia in termenul convenit bunurile sa treaca automat in proprietatea mea!actiunea(hotarare care sa tina loc de act autentic) e respinsa pe fond ca nedovedita calitatea de proprietar a lui y si si lipsa careacterului licit al conventiei!!astfet marele neajuns este ca ma trezesc cu y, oricand pe proprietatea mea..SA INCERC O TULBURARE DE POSESIE...SAU SA NUII MAI PERMIT ACCESUL PUR SI SIMPLU SI APOI SA ACTIONEZE EL ,CACI TERMENUL A FOST DEPASI..!?SPUNETI-MI DE O SOLUTIE...mersi
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 22:29, 3 Februarie 2011
Antecontractul incheiat cu x poate fi revocat,deoarece nu si-a indeplinit obligatiile prevazute in acest antecontract la termenul stabilit.Instanta de judecata in mod corect a retinut ca y nu are calitate procesual pasiva,nefiind dovedita calitatea sa de propietar.Este vorba de art.829,830 C.civ.

Sectiunea II Despre cazurile în care donatiunile se pot revoca


ART. 829 Donatiunea între vii se revocã, pentru neîndeplinirea conditiilor cu care s-a fãcut, pentru ingratitudine si pentru nastere de copii în urma donatiunii (C. civ. 801, 830 si urm., 937, 1011, 1020, 1021 ; C. civ. fr. 953).


ART. 830 Când donatiunea este revocatã pentru neîndeplinirea conditiilor, bunurile reintrã în mâna donatorului, libere de orice sarcinã si ipotecã (C. civ. 832, 834, 855, 930, 952, 1770 ; C. civ. fr. 954).
-----------------
A se vedea:

- Legea nr. 241/1947 pentru punerea în aplicare în Transilvania a Legii pentru unificarea dispozitiunilor privitoare la cãrtile funciare din 27 aprilie 1938 - Monitorul Oficial nr. 157 din 12 iulie 1947, cu modificãrile ulterioare (art. 19 alin. 1 - 3);
- Legea nr. 242/1947 pentru transformarea cãrtilor funciare provizorii în carti de publicitate funciarã - Monitorul Oficial nr. 157 din 12 iulie 1947, cu modificãrile ulterioare (art. 26).

ART. 831 Donatiunea între vii se revocã pentru ingratitudine în cazurile urmãtoare:

1. Dacã donatarul a atentat la viata donatorului.
2. Dacã este culpabil în privintã-i de delicte, cruzimi sau injurii grave.
3. Dacã fãrã cuvânt îi refuzã alimente (C. civ. 655, 832, 930 ; C. civ. fr. 955).

ART. 832 Revocarea pentru neîndeplinirea conditiilor si pentru ingratitudine nu se face de drept niciodatã (C. civ. 833, 930, 1020, 1021 ; C. civ. fr. 956).


ART. 833 Cererea de revocare pentru ingratitudine trebuie fãcutã în termen de un an din ziua faptului, sau din ziua când donatorul a cunoscut faptul.
Actiunea de revocare nu se poate intenta în contra erezilor donatarului, nici de erezii donatorului în contra donatarului, afarã numai dacã, în acest caz, actiunea s-a intentat de donator, sau donatorul a murit în anul în care se putea intenta actiunea (C. civ. 931 ; C. civ. fr. 957).


ART. 834 Revocarea pentru ingratitudine nu poate infirma nici înstrãinarile fãcute de donatar, nici ipotecile sau alte sarcini reale, cu care el ar fi putut greva obiectul dãruit; este neapãrat ca acestea sã se fi fãcut înaintea inscriptiei extractului cererii de revocare pe marginea transcriptiei prescrisã prin art. 818.
În caz de revocare, donatarul se condamnã a întoarce valoarea obiectelor înstrãinate, dupã estimatia ce li s-ar face în timpul cererii; se condamnã asemenea a întoarce veniturile din ziua cererii (C. civ. 854, 1770, 1776 ; C. civ. fr. 958 modificat prin Ord. no. 59-71 du 7 janvier 1959).


ART. 835 Donatiunile fãcute în favoarea maritagiului nu sunt revocabile pentru ingratitudine (C. civ. fr. 959).


ART. 836 Orice donatiuni prin acte între vii fãcute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti în timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi fãcut, fie chiar donatiunea mutualã sau remuneratorie, fie în fine donatiunea în favoarea maritagiului fãcutã sotilor de oricare altã persoanã, afarã de ascendentii lor, sunt revocate de drept, dacã donatorul, în urma donatiunii, dobândeste un copil legitim, un postum, sau chiar când a legitimat pe un copil natural, prin maritagiu subsecvent (C. civ. 937 ; C. civ. fr. 960).
------------------
1. Distinctia dintre copil legitim sau legitimat si copil natural a fost în întregime înlãturatã prin dispozitiile Codului familiei (art. 63), astfel încât textul art. 836 a fost modificat implicit în sensul cã donatiunile sunt revocate de drept, dacã donatorul, în urma donatiunii, dobândeste un copil din cãsatorie sau dinafara cãsãtoriei, fie chiar postum (adicã un copil nãscut dupã data mortii tatãlui sãu).


ART. 837 Revocarea se face si când copilul donatorului sau al donatricei ar fi fost conceput în timpul donatiunii (C. civ. 836 ; C. civ. fr. 961).


ART. 838 Donatiunea rãmâne revocatã chiar când donatorul ar fi intrat în posesia lucrurilor dãruite si ar fi fost lãsat în posesia acelor lucruri dupã nasterea fiului donatorului; donatarul posesor nu va fi obligat a restitui fructele de orice naturã luate de el, decât în ziua în care i se va fi notificat nasterea fiului sau legitimarea sa prin cãsãtorie subsecventã (C. civ. 836 ; C. civ. fr. 962).
--------------
Partea din text "sau legitimarea sa prin cãsãtorie subsecventã" trebuie socotitã implicit abrogatã drept urmare a abrogãrii institutiei legitimãrii copiilor naturali prin art. 49 al Decretului nr. 32/1954 pentru punerea în aplicare a Codului familiei si a Decretului privitor la persoanele fizice si persoanele juridice - Buletinul Oficial nr. 9 din 31 ianuarie 1954, cu modificãrile ulterioare.


ART. 839 Orice clauze sau conventii, prin care donatorul ar renunta la revocarea donatiunii pentru nastere de fiu, este nulã si fãrã nici un efect (C. civ. 5, 968, 1008 ; C. civ. fr. 965).


ART. 840 Prescriptia actiunii de revocare se împlineste dupã 30 de ani de la nasterea fiului (C. civ. 1863 si urm. ; C. civ. fr. 966).
----------------
Cu privire la prescriptia drepturilor la actiune care izvorãsc, în acest caz, din revocarea de plin drept a donatiunii, a se vedea Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctivã - Buletinul Oficial nr. 19 din 21 aprilie 1958, republicatã în Buletinul Oficial nr. 11 din 15 iulie 1960, cu modificãrile ulterioare.

Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)
Imobil obtinut prin act de donatie... Cezar66 Cezar66 Poate fi instrainat (vandut) un imobil obtinut prin act de donatie acum un an jumatate ???.Ce se poate face in caz ca persoana care a facut actul de donatie ... (vezi toată discuția)