avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil obtinut prin act de donatie...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil obtinut prin act de donatie...

Poate fi instrainat (vandut) un imobil obtinut prin act de donatie acum un an jumatate ???.Ce se poate face in caz ca persoana care a facut actul de donatie s-a razgandit ??? Actul de donatie s-a facut cu conditia urmatoare : Beneficiarul sa aiba grija de persoana care i-a facut actul de donatie pana la moarte...iar acum beneficiarul vrea sa vanda casa si nu se stie ce se va intampla .
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 21:54, 17 Aprilie 2011
Poate fi instrainat atata timp cat va pastrati obligatia de intretiere. Donatia poate fi revocata pentru ingratitudine sau poate fi atacata de mosteitori rezervatari.
Aceasta donatie are o clauza de intretinere, dar vedeti daca are si drept de habitatie.
Nu puteti instraina imobilul decat cu acordul donatorului, pentru ca altfel nu mai este aplicabila clauza de habitatie.
Intr-o alta perspectiva, donatorul poate rezolutiunea contractul, daca se dovedeste ca dvs. nu va indepliniti obligatia de intretinere.
Ori in conditiile in care dvs. instrainati imobilul, rezolutiunea contractului si repunerea in situatia anterioara nu se mai poate face.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Art. 829. Donatiunea între vii se revocã, pentru neîndeplinirea conditiilor cu care s-a fãcut, pentru ingratitudine si pentru nastere de copii în urma donatiunii. (C. civ. 801, 830 si urm., 937, 1011, 1020, 1021).
Art. 830. Când donatiunea este revocatã pentru neîndeplinirea conditiilor, bunurile reintrã în mâna donatorului, libere de orice sarcinã si ipotecã. (C. civ. 834, 855, 930, 1770, 1746).
A se vedea nota de sub art. 825.
Art. 831. Donatiunea între vii se revocã pentru ingratitudine în cazurile urmãtoare:
1. Dacã donatarul a atentat la viata donatorului.
2. Dacã este culpabil în privintã-i de delicte, cruzimi sau injurii grave.
3. Dacã fãrã cuvânt îi refuzã alimente. (C. civ. 655 si urm., 930).
Art. 832. Revocarea pentru neîndeplinirea conditiilor si pentru ingratitudine nu se face de drept niciodatã. (C. civ. 1020, 1021 ).
Art. 833. Cererea de revocare pentru ingratitudine trebuie fãcutã în termen de un an din ziua faptului, sau din ziua când donatorul a cunoscut faptul.
Actiunea de revocare nu se poate intenta în contra erezilor donatarului, nici de erezii donatorului în contra donatarului, afarã numai dacã, în acest caz, actiunea s-a intentat de donator, sau donatorul a murit în anul în care se putea intenta actiunea. (C. civ. 931).
Art. 834. Revocarea pentru ingratitudine nu poate infirma nici înstrãinãrile fãcute de donatar, nici ipotecile sau alte sarcini reale, cu care el ar fi putut greva obiectul dãruit; este neapãrat însã ca acestea sã se fi fãcut înaintea inscriptiei extractului cererii de revocare pe marginea transctiptiei prescrisã prin art. 818.
În caz de revocare, donatarul se condamnã a întoarce valoarea obiectelor înstrãinate, dupã estimatia ce li s-ar face în timpul cererii; se condamnã asemenea a întoarce veniturile din ziua cererii.
Stimate @lazu, faceti referire numai la donatie, dar nu ati inteles ca in fond este un contract de intretinere.
Nerespectarea clauzei de intretinere poate duce la rezolutiunea contractului, si implicit repunerea in situatia anterioara.
Cum se va putea repune in starea anterioara, daca imobilul va fi vandut?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Asta ar trebui sa precizeze dl. : este vorba de un contract de intretinere sau de unul de donatie.

Alte discuții în legătură

Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)
Hotarare ce tine loc de act autentic???de ce.. nicusorilinca nicusorilinca ar putea vreodata admisa cererea de emitere a unui act care sa tina loc de act autentic pe un antecontract de DONATIE!? speta pe scurt este_ vand un bun ... (vezi toată discuția)