Conditiile in care ar putea deveni posibila revocarea donatiei sunt doar cele prevazute in lege, respectiv, survenienta de copil( faptul ca i s-ar fi nascut un copl cumnatei dvs. , ulterior inchieeri donatiei) sau, pentru cazuri de ingratitudine, si acestea fiind expres mentionate in lege. Deci nu prea vad motivatii temeinice pentru a deveni posibila revocarea.
Daca credeti ca va ajuta cititi, urmatoarele dispozitii din Codul Civil:
Art. 829. Donatiunea între vii se revocã, pentru neîndeplinirea conditiilor cu care s-a fãcut, pentru ingratitudine si pentru nastere de copii în urma donatiunii. (C. civ. 801, 830 si urm., 937, 1011, 1020, 1021).
Art. 830. Când donatiunea este revocatã pentru neîndeplinirea conditiilor, bunurile reintrã în mâna donatorului, libere de orice sarcinã si ipotecã. (C. civ. 834, 855, 930, 1770, 1746).
A se vedea nota de sub art. 825.
Art. 831. Donatiunea între vii se revocã pentru ingratitudine în cazurile urmãtoare:
1. Dacã donatarul a atentat la viata donatorului.
2. Dacã este culpabil în privintã-i de delicte, cruzimi sau injurii grave.
3. Dacã fãrã cuvânt îi refuzã alimente. (C. civ. 655 si urm., 930).
Art. 832. Revocarea pentru neîndeplinirea conditiilor si pentru ingratitudine nu se face de drept niciodatã. (C. civ. 1020, 1021 ).
Art. 833. Cererea de revocare pentru ingratitudine trebuie fãcutã în termen de un an din ziua faptului, sau din ziua când donatorul a cunoscut faptul.
Actiunea de revocare nu se poate intenta în contra erezilor donatarului, nici de erezii donatorului în contra donatarului, afarã numai dacã, în acest caz, actiunea s-a intentat de donator, sau donatorul a murit în anul în care se putea intenta actiunea. (C. civ. 931).
Art. 834. Revocarea pentru ingratitudine nu poate infirma nici înstrãinãrile fãcute de donatar, nici ipotecile sau alte sarcini reale, cu care el ar fi putut greva obiectul dãruit; este neapãrat însã ca acestea sã se fi fãcut înaintea inscriptiei extractului cererii de revocare pe marginea transctiptiei prescrisã prin art. 818.
În caz de revocare, donatarul se condamnã a întoarce valoarea obiectelor înstrãinate, dupã estimatia ce li s-ar face în timpul cererii; se condamnã asemenea a întoarce veniturile din ziua cererii. (C. civ. 854, 1770).
Art. 835. Donatiunile fãcute în favoarea maritagiului nu sunt revocabile pentru ingratitudine.
Art. 836. Orice donatiuni prin acte între vii fãcute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti în timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi fãcut, fie chiar donatiunea mutualã sau remuneratorie, fie în fine donatiunea în favoarea maritagiului fãcutã sotilor de oricare altã persoanã, afarã de ascendentii lor, sunt revocate de drept, dacã donatorul, în urma donatiunii, dobândeste un copil legitim, un postum, sau chiar când a legitimat pe un copil natural, prin maritagiul subsecvent. (C. civ. 937).
A se vedea nota de sub art. 830.
Potrivit art. 63 din Codul familiei, copilul din afara cãsãtoriei a cãrui filiatie a fost stabilitã prin recunoastere sau prin hotãrâre judecãtoreascã are fatã de pãrinti si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legalã a unui copil din cãsãtorie.
Art. 837. Revocarea se face si când copilul donatorului sau al donatricei ar fi fost conceput în timpul donatiunii.
Art. 838. Donatiunea rãmâne revocatã chiar când donatarul ar fi intrat în posesia lucrurilor dãruite si ar fi fost lãsat în posesia acelor lucruri dupã nasterea fiului donatorului; donatarul posesor nu va fi obligat a restitui fructele de orice naturã luate de el, decât din ziua în care i se va fi notificat nasterea fiului sau legitimarea sa prin cãsãtorie subsecventã.
Institutia legitimãrii copiilor naturali a fost abrogatã prin art. 49 al Decretului nr. 32/1954 pentru punerea în aplicare a Codului familiei si a Decretului privitor la persoanele fizice si persoanele juridice (B. Of. nr. 9 din 31 ianuarie 1954).
Art. 839. Orice clauze sau conventii, prin care donatorul ar renunta la revocarea donatiunii pentru nastere de fiu, este nulã si fãrã nici un efect. (C. civ. 5, 968).
Art. 840. Prescriptia actiunii de revocare se împlineste dupã 30 de ani de la nasterea fiului. (C. civ. 1863 si urm.).