avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revocare donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revocare donatie

Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca trebuie sa existe niste criterii pt care se poate revoca donatia.......altfel, dupa parerea mea, aceasta forma de transfer se poate transforma in ceva foarte periculos pt cel care pt cel care primeste donatia (cred ca se numeste donatar).
Pe scurt iata despre ce este vorba: sotia mea, a mostenit impreuna cu sora ei, o casa, dar care nu avea decat acte de mana. Sora sa, prin diverse moduri, a convins-o pe sotie sa-i cedeze la notar partea ei din mostenire (motivatia fiind aceea ca poate face mai usor actele). Cumnata, nu a muncit in ultimii 10 ani nici un minut ( nu-i place munca), a trait din pensia lui socrul-meu(nu prea are scrupule), iar dupa ce acesta a murit, sotia mea ia dat bani sa se intretina, pana cand a reusit sa vanda casa. In fine, anul trecut (2008), prin martie -aprilie, a vandut casa, si a chemat-o pe sotia mea sa-i dea partea ei din mostenire ( desi, ca sa fiu sincer, nu ma asteptam). Cumnata ia impartit cum a vrut ea, astfel, sotiei mele suma de 40 mii Euro prin act de donatie fara sarcini, iar ea oprindu-si 60mii Euro. Numai ca , la putin timp de aici incep problemele. Pe la sfarsitul lui septembrie, cumnata o suna pe sotie sa-i trimit 10 milioane ca are nevoie ( cam atat castiga sotia!!)......dar, neavand de unde. ia trimis 2 milioane!! Pe scurt, reusise sa cheltuiasca 60 mii Euro!! Intre timp, noi platisem avansul pt un apart la Planorama, bani din care am pierdut o mare suma ( Planorama este aproape de faliment). Sotia ia mai dat diverse sume, iar in decembrie, am hotarat sa-i trimitem un pachet la rudele unde statea(pt ca am decis ca daca-i trimitem bani, se aleg praful de ei foarte repede!) Totusi, de Craciun i-am mai dat 3 milioane ( a venit la mama acasa dupa bani).Acum solicita din nou bani, bineinteles tot sub forma de imprumut ( pt ca binenteles ca nu o intereseaza munca), desi, intre timp mai are putin si mai "toaca" aprox 15 mii Euro........si pt ca nu avem ( intre timp eu am intrat in somaj, avem datorii la banci, prieteni - pt ca am reusit sa ne cumparam un apartament-meditatii pt fiica mea, un master de platit, etc), cumnata considera ca nu vrem sa o ajutam......si a chemat-o pe sotie in judecata. Date fiind faptele de mai sus, trebuie sa intocmim intampinarea la proces........pt ca, bani de avocat nu avem.
Cineva, spunea mai sus ca revocarea se poate face numai in conditiile prevazute de lege. Intrebarea mea este: sunt intrunite aceste conditii?? Am uitat sa va spun ceva: cumnatei mele chiar nu-i place sa munceasca........nu este cazul sa va ganditi ca nu-si gaseste de munca......pt ca este profesoara de engleza-romana, dar nu cred ca a profesat mai mult de 5 ani ( are varsta de 44 ani)
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 12:42, 12 Decembrie 2009
Conditiile in care ar putea deveni posibila revocarea donatiei sunt doar cele prevazute in lege, respectiv, survenienta de copil( faptul ca i s-ar fi nascut un copl cumnatei dvs. , ulterior inchieeri donatiei) sau, pentru cazuri de ingratitudine, si acestea fiind expres mentionate in lege. Deci nu prea vad motivatii temeinice pentru a deveni posibila revocarea.
Daca credeti ca va ajuta cititi, urmatoarele dispozitii din Codul Civil:
Art. 829. Donatiunea între vii se revocã, pentru neîndeplinirea conditiilor cu care s-a fãcut, pentru ingratitudine si pentru nastere de copii în urma donatiunii. (C. civ. 801, 830 si urm., 937, 1011, 1020, 1021).
Art. 830. Când donatiunea este revocatã pentru neîndeplinirea conditiilor, bunurile reintrã în mâna donatorului, libere de orice sarcinã si ipotecã. (C. civ. 834, 855, 930, 1770, 1746).
A se vedea nota de sub art. 825.
Art. 831. Donatiunea între vii se revocã pentru ingratitudine în cazurile urmãtoare:
1. Dacã donatarul a atentat la viata donatorului.
2. Dacã este culpabil în privintã-i de delicte, cruzimi sau injurii grave.
3. Dacã fãrã cuvânt îi refuzã alimente. (C. civ. 655 si urm., 930).
Art. 832. Revocarea pentru neîndeplinirea conditiilor si pentru ingratitudine nu se face de drept niciodatã. (C. civ. 1020, 1021 ).
Art. 833. Cererea de revocare pentru ingratitudine trebuie fãcutã în termen de un an din ziua faptului, sau din ziua când donatorul a cunoscut faptul.
Actiunea de revocare nu se poate intenta în contra erezilor donatarului, nici de erezii donatorului în contra donatarului, afarã numai dacã, în acest caz, actiunea s-a intentat de donator, sau donatorul a murit în anul în care se putea intenta actiunea. (C. civ. 931).
Art. 834. Revocarea pentru ingratitudine nu poate infirma nici înstrãinãrile fãcute de donatar, nici ipotecile sau alte sarcini reale, cu care el ar fi putut greva obiectul dãruit; este neapãrat însã ca acestea sã se fi fãcut înaintea inscriptiei extractului cererii de revocare pe marginea transctiptiei prescrisã prin art. 818.
În caz de revocare, donatarul se condamnã a întoarce valoarea obiectelor înstrãinate, dupã estimatia ce li s-ar face în timpul cererii; se condamnã asemenea a întoarce veniturile din ziua cererii. (C. civ. 854, 1770).
Art. 835. Donatiunile fãcute în favoarea maritagiului nu sunt revocabile pentru ingratitudine.
Art. 836. Orice donatiuni prin acte între vii fãcute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti în timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi fãcut, fie chiar donatiunea mutualã sau remuneratorie, fie în fine donatiunea în favoarea maritagiului fãcutã sotilor de oricare altã persoanã, afarã de ascendentii lor, sunt revocate de drept, dacã donatorul, în urma donatiunii, dobândeste un copil legitim, un postum, sau chiar când a legitimat pe un copil natural, prin maritagiul subsecvent. (C. civ. 937).
A se vedea nota de sub art. 830.
Potrivit art. 63 din Codul familiei, copilul din afara cãsãtoriei a cãrui filiatie a fost stabilitã prin recunoastere sau prin hotãrâre judecãtoreascã are fatã de pãrinti si rudele acestuia, aceeasi situatie ca si situatia legalã a unui copil din cãsãtorie.
Art. 837. Revocarea se face si când copilul donatorului sau al donatricei ar fi fost conceput în timpul donatiunii.
Art. 838. Donatiunea rãmâne revocatã chiar când donatarul ar fi intrat în posesia lucrurilor dãruite si ar fi fost lãsat în posesia acelor lucruri dupã nasterea fiului donatorului; donatarul posesor nu va fi obligat a restitui fructele de orice naturã luate de el, decât din ziua în care i se va fi notificat nasterea fiului sau legitimarea sa prin cãsãtorie subsecventã.
Institutia legitimãrii copiilor naturali a fost abrogatã prin art. 49 al Decretului nr. 32/1954 pentru punerea în aplicare a Codului familiei si a Decretului privitor la persoanele fizice si persoanele juridice (B. Of. nr. 9 din 31 ianuarie 1954).
Art. 839. Orice clauze sau conventii, prin care donatorul ar renunta la revocarea donatiunii pentru nastere de fiu, este nulã si fãrã nici un efect. (C. civ. 5, 968).
Art. 840. Prescriptia actiunii de revocare se împlineste dupã 30 de ani de la nasterea fiului. (C. civ. 1863 si urm.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)
Hotarare ce tine loc de act autentic???de ce.. nicusorilinca nicusorilinca ar putea vreodata admisa cererea de emitere a unui act care sa tina loc de act autentic pe un antecontract de DONATIE!? speta pe scurt este_ vand un bun ... (vezi toată discuția)
Imobil obtinut prin act de donatie... Cezar66 Cezar66 Poate fi instrainat (vandut) un imobil obtinut prin act de donatie acum un an jumatate ???.Ce se poate face in caz ca persoana care a facut actul de donatie ... (vezi toată discuția)