avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... ce documete si cat trebuie sa platesc pentru vanzarea ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

ce documete si cat trebuie sa platesc pentru vanzarea unui ap de 2 cam

buna ziua va rog sa-mi spuneti ce doc imi trebui pentru vanzarea ap si cat trebui sa platesc dar inainte sa va spun cum stau lucrurile:am cumparat ap in 2000 impreuma cu sotul dar in 2006 am divortat,am facut partajul iar eu am ramas cu apartamentul,momentan nu sunt in tara dar i-am lasat mamei o procura.ap este in giurgiu si costa 26000eur.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Luminita VATAVU , Avocat 17:30, 15 Iunie 2010
Vanzarea apartamentului dvs se va incheia la un notariat public, deoarece, pe langa apartamentul propriu zis, se va vinde si cota de teren aflat sunt constructie.
Va sugerez ca mama dvs sa se adreseze unui notar public din Giurgiu care ii va da lamuririle necesare cu privire la actele ce trebuiesc prezentate, cat si la costurile totale ale vanzarii.
Av. Mihai Vaduva
Buna ziua!

Pentru instrainarea apartamentului sunt necesare:
- contractul de vanzare-cumparare;
- documentatia cadastrala (schita cu releveu, fisa bunului imobil, plan de amplasament);
- hotararea de divort / partaj - definitive si irevocabile;
- incheierea cu inscrierea dreptului de proprietate - de dupa partaj - emisa de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara din cadrul Oficiului de Cadastru (OCPI);
- certificatul de atestare fiscala de la Administratia Financiara;
- extrasul de carte funciara de autentificare (poate fi obtinut de la OCPI doar de catre notarul la care se va perfecta vanzarea);
- acte de identitate + procura speciala, in care trebuie prevazuta expres operatiunea de vanzare a apartamentului (procura va suporta niste verificari prealabile facute de notar la o baza de date numita INFONOT, pentru a se afla daca acea procura a fost revocata de la data autenficarii sau mai este valabila).

In prima faza se merge cu toate documentele la notar - in original si in copie; este recomandabil sa permiteti notarului sa le verifice, si chiar sa le fotocopieze in cadrul biroului notarial daca doreste; ii puteti lasa de asemenea copiile documentelor pana la momentul semnarii, iar la semnare ii veti preda originalele (daca mai doriti un exemplar din procura, spre exemplu, pe motiv ca mai aveti de indeplinit si alte mandate in plus, atunci cereti sa va elibereze o copie legalizata a procurii).

In aceasta prima faza, pe baza documentelor se poate calcula taxa datorata cu titlul de impozit pe transferul imobiliar - platita de orice vanzator intr-un cuantum care difera in functie de data dobandirii/valoarea apartamentului... Aceasta taxa o calculeaza si o percepe tot notarul la momentul semnarii contractului de vanzare-cumparare.

Vi se va pune in vedere sa aduceti, cel putin pana la data semnarii, si dovada achitarii la zi a cheltuielilor de intretinere, utilitati etc.

Daca nu aveti documentele privind inscrierea dreptului de proprietate in evidentele Cartii Funciare (OCPI) - aceasta problema se poate rezolva prin notar.
Daca nu aveti hotararile judecatoreasti - aceasta se poate rezolva cu o cerere depusa la registratura instantei, taxata corespunzator.

Oricum, pentru detalii concrete trebuie consultat un notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament in indiviziune dariad dariad Situatia este urmatoarea: eu si fratele meu mostenim in indiviziune un apartament cumparat acum 10 ani de tatal nostru. La sfarsitul Certificatului de ... (vezi toată discuția)
Mama a pierdut actele de proprietate ale apartamentului. acum ea într-un azil, ce pot face pentru a scoate alte acte? FlorinChiva FlorinChiva Bună ziua. Mama mea a pierdut actele de proprietate ale apartamentului. Proprietari au fost ea și tatăl me care a decedat. Nu s-a făcut moștenire după ... (vezi toată discuția)
Scara gresita in acte buna ziua .doresc sa achizitionez un apartament prin credit imobiliar ... Madalinastanescu14 Madalinastanescu14 buna ziua .doresc sa achizitionez un apartament prin credit imobiliar si de la banca mi-au cerut opinie notariala ,am primit-o dar ,nu sunt foarte ... (vezi toată discuția)