Buna ziua. De curand, am construit la mormantul tatalui meu o bordura. Mentionez ca este inmormantat intr-un cimitir particular. Avem chitanta pentru locul de veci. La doua zile dupa constructie, am primit amenintari ca ne darama bordura pentru ca nu am construit cu firma cimitirului si ca am construit fara autorizatie. Intrebarea mea este: sunt indreptatiti sa faca acest lucru? Noi am crezut ca, din moment ce am cumparat locul, este proprietatea noastra si putem sa facem bordura.
Va multumesc anticipat.
Cred ca puteti solutiona problema, si acum, pe cale amiabila cu administratorul cimitirului, deoarece fiind un cimitir particular (nu stiu daca ati incheiat un contract de concesiune sau de vanzare-cumparare loc de veci...), trebuia sa aveti acordul administratiei cimitirului si autorizatie de construire...nu stiu, in fapt, ce implica acea "bordura" pe care ati construit-o...insa este posibil orice, in acest domeniu...
legea nr. 50/1991
"Art.11
(1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor:
l) lucrări de construcţii funerare subterane şi supraterane, cu avizul administraţiei cimitirului;"
Deci, autorizatie de construire, nu va este necesara...ci doar avizul administratiei cimitirului. Solicitati acest aviz, in conditii normale, nu au nici o baza legala sa vi-l refuze...iar gluma cu "firma proprie" nu poate fi luata in seama. :)
Nu au dreptul sa va darame bordura. Cine doreste sa darame o constructie proprie are nevoie de autorizatie de la primarie, or atata timp cat dvs nu aveati nevoie de autorizatie de construire si aveti si un ctr incheiat ptr teren primaria nu va da acea autorizatie.
Avand in vedere ca acea constructie e realizata de dvs. administratia cimitirelor ar putea cel mult sa va cheme in judecata pentru ca instanta sa va oblige sa daramati constructia ridicata fara avizul ei, dar in acel caz si dvs puteti face cerere reconventionala ptr a fi obligata Administratia sa va dea avizul si mai puteti invoca si exceptia lipsei de interes atata timp cat dvs aveti un ctr pentru terenul respectiv.