avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate sot/sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate sot/sotie

sotul meu a cumparat un imobil in timpul casatoriei dar in actul de vanzare cumparare apare ca necasatorit. Ce implicatii are acest lucru? Trebuie modificat actul de vanzare- cumparare, eu ca sotie am aceleasi drepturi ca si sotul meu asupra acestui imobil sau toate drepturile sunt ale sotului cu totate ca la data achizitiei eram casatoriti?




Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 16:37, 15 Iunie 2010
aveti aceleasi drepturi daca apartamentul a fost cumparat in timpul casatoriei
Se prezuma ca toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, achizitionate prin contributia comuna a ambilor soti.
De aici si prezumtia ca ambii soti au participat la dobandirea bunurilor in cote egale de 50% fiecare.
Prezumtia este una simpla, ce poate fi rasturnata prin dovedirea faptului ca numai unul dintre soti a participat la achitarea pretului bunului respectiv.
Av. Mihai Vaduva
În primul rând, contractul de V/C a fost legalizat la un notar, sau este un precontract?
Daca este legalizat, atunci este greşeala notarului, pentru că trebuia să solicite certificatul de căsătorie, din care ar fi reieşit că este căsătorit.
În al doilea rând, s-ar putea ca asta să fie dorinţa soţului, să fi declarat la notar că este necăsătorit, iar acesta nu a avut nici o cale de verificare, fiind simplă declaraţie sub semnătură privată privind starea lui civilă.
Nu aveţi de ce să vă faceţi probleme în perspectiva unui eventual partaj, deoarece puteţi face dovada că la data achiziţiei apartamentului eraţi deja căsătoriţi, conform certif. de căsătorie.
Apoi, orice bun achiziţionat în timpul căsătoriei, indiferent pe ce nume este achiziţionat, se consideră bun comun.
Ultima modificare: Marți, 15 Iunie 2010
Marcel Mihalache, Avocat
sotul dvs fie a declarat in fals la momentul emnarii contractului de vanzare cumparare si in acest caz va suporta rigorile legii penale, fie este vorba de o graseala in contract ce trebuie rectificata.
Puteti solicita notarului sa pronunte o hotarare de rectificare a contractului de vanzare cumparare. Daca nu vrea puteti cere in instanta.
av.M.Hornea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren cumparat de sotie si nu m-a trecut in contract ricky25 ricky25 Sotia mea a cumparat un teren in anul 2008 cand eu eram plecat din tara i-ar uitandu-ne acuma pe contract apare doar sotia si acolo intr-un paragraf apare ca ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral lucian cohanciuc lucian cohanciuc Tatal meu a decedat si a avut in propietate mai multe imobile pe care le-a dobandit inainte de casatoria cu ultima sotie,fiind trecut necasatorit si in actele ... (vezi toată discuția)
Raspuns urgent andreigeorgiana andreigeorgiana buna ziua!eu si sotul meu am decis sa cumparam un apartament prin programul prima casa!am gasit apartamentul...numai ca abia inainte cu putin timp de a incheia ... (vezi toată discuția)