1. Din OUG 148/2005 va redau art.1 in care puteti vedea ce posibilitati aveti pentru ca in cele 12 luni sa beneficiati si de perioade asimilate celor de obtinere a veniturilor:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
2. Acordarea certificatului de concediu de maternitate nu intra sub incidenta verificarii dvs. la domiciliu.
3. Puteti sa gasiti pe cineva sa va faca un CIM pe perioada determinata sau sa incheiati o conventie civila de prestari servicii.
intre terminarea somajului si data la care as putea intra in prenatal sunt cam 2-3 saptamani, perioada asta nu stiu cum sa o acopar sa fie bine. Pana acum medicul ginecolog la care sunt, mi-a spus ca o sa-mi dea concediu medical, acum ii cam frica si a spus ca nu stie daca legea mai permite concediu medical daca esti in somaj, pt ca oricum esti acasa si are nevoie de o adeverinta cu ultimele 12 luni de concediu, dar nu stie de unde, in cazul meu cine mi-o elibereaza?
Daca ma duc cu CIM pe perioada determinata, cum ar trebui procedat? sa ma angajeze inaintea terminarii somajului pana la ce data, pana la prenatal, pana la data nasterii? de prenatal si postanal ar trebui sa se ocupe firma respectiva in cazul angajarii, nu? ma scuzati ca pun atatea intrebari, dar sunt cam disperata pt. ca nu am asa mare diferenta si ar fi pacat sa nu beneficiez de ingrijire copil, pentru ca e si asa greu, dar fara bani deloc nu stiu cum m-as descurca cu doi copii.
va multumesc mult.
1. Daca aveti posibilitatea, incheiati un CIM pe perioada determinata de cateva saptamani.
2. Acest CIM suspenda perioada de somaj, care se reia, de unde a ramas, la data incetarii CIM.
3. De indemnizatia pentru CCC beneficiati si daca aveti luni incomplete, asa cum spune Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4 - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).
1. Din cat am mai inteles si din alte discutii CIM pe perioada determinata se poate lua si cu 2, 4 ore, nu doar pe 8 ore, da?. Acest lucru nu ma afecteaza pt. concediu ingrijire copil si daca CIM e cu 2 sau 4 ore se considera luna intreaga, pentru ca eu sunt cam la limita cu cele 12 luni necesare inaintea nasterii.
2.Si inca o intrebare, se mai poate face fictiv angajarea si sa-mi platesc eu toate contributiile necesare, sau se pot face controle de la ITM, mai ales ca imi trebuie doar pe 1 luna angajarea si e cam batator la ochi?
3. Si in cazul CiM pe 1 luna e nevoie de analize medicale pt. angajare si de acte multe ca pt. orice angajare? Ma intreb pt. ca trebuie sa se opereze toate repede, ca am inteles ca la somaj in cel mult 3 zile trebuie anuntat si nu pot avea nimic intrerupt sa nu ma afecteze la ingrijire copil.
Multumesc mult
1. Orice fel de CIM se poate incheia cu part-time (sub 8 ore pe zi). Pentru CCC pana la 2 ani si indemnizatia aferenta nu conteaza cate ore ai lucrat pe zi.
2. Se poate face dar nu se spune in gura mare (ca aude ITM).
3. Normal este ca la orice angajare, sa se faca toate hartiile necesare dar se mai intampla si mai "pe scurt", cum ziceti dvs. Intr-o luna de zile, pana vine un eventual control, ati incetat CIM. Depinde si de angajator.