avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... scrisoare venita din Slovacia cu privire la un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

scrisoare venita din Slovacia cu privire la un eveniment rutier

Am fost lovita intr-o zona pietonala de o masina a politiei in bratislava ( agata din spate). Ca urmare a accidentului parbrizul masinii a fost avariat. Am fost agatata din spate si cotul meu a lasat o amprenta vizibila in parbriz. Asta se intampla acu un an jumatate. Am avut un traducator in engleza, care a zis ca vina e a mea si ca tre sa-mi dea amenda ca daca nu platesc parbrizul masinii..Mi-au dat amenda pe loc, am platit 500 de coroane( echivalent a 15 euro) si atat. Au plecat toti fericiti. Astazi am primit o scrisoare din Bratislava, scrisa in slovaca. Din ce am priceput acolo cu ajutorul Google Translate e ca imi cer sa platesc daunele masinii in valoare de 480 de euro in termen de 10 zile. pentru ca sunt vinovata de producerea acelui eveniment.

Avand in vedere ca scrisoarea imi e venita in limba slovaca, traducator pentru aceasta limba nu gasesc nici in iasi. ce indatoriti am ? Nu inteleg nici continutul complet al scrisorii. Ce masuri ar trebui sa iau?
Am luat deja contact cu ambasada romana la bratislava si le-am trimis documentul.Astept si raspunsul lor.

Ce vreau eu sa stiu este cum ma poate obliga statul slovac sa platesc amenda ( sau ce e asta )?
Daca nu o platesc ce se poate intampla?
Oricum eu nu am incredere sa trimit o suma asa mare de bani la un cont, care e scris intr-o scrisoare a carui autenticitate ma pot indoi. Intrucat nu pot verifica in nici un fel autenticitatea ei. As fi vrut sa primesc asa ceva din partea statului roman, in limba mea materna sa pot intelege ce e acolo. Si apoi statul roman sa vireze banii statului slovac.
Cel mai recent răspuns: cristinel_14 , utilizator 20:47, 17 Iunie 2010
Daca ati platit amenda, nu ati contestat-o se prezuma ca ati recunoscut ca sunteti vinovata..Deci sunteti pasibila si de plata prejudiciului.
In mod normal, masina politiei ar fi trebuit sa fie asigurata, astfel incat, asiguratorul ar fi trebuit sa se intoarca impotriva vinovatului, pentru asi recupera dauna.
Traduceti actele si consultati un avocat specializat.
Ar fi bine ca in momentul in care obtineti traducerea oficiala a scrisorii sa reveniti cu discutia pentru ca aceasta sa se poata purta cat mai la obiect,desi cred ca nu sunt cunoscatori ai legislatiei din acea tara
Da. sigur o voi face. Am contactat aici un avocat care asteapta si el traducerea documentului. Sper sa o am joi cel tarziu.
Ce ma intereseaza de fapt pe mine cel mai mult e la modul generic, in situatia asta, de a fi pus sa platesti ceva ptr o "infractiune" (nu stiu cum sa calific evenimentul) ce s-a intamplat in alt stat. ce se intampla daca nu platesti ? Am auzit variante de genul ca nu pot intra in tara respectiva. Nu m-ar deranja deloc sa nu mai intru in Slovacia, nu mai calc pe acolo si nici prin alta tara din fosta URSS. Ma poate obliga statul roman sa platesc ceva statului slovac? Nu stiu in ce masura conteaza legislatia din Slovacia atata timp cat sunt cetatean roman si NU sunt in momentul asta pe teritoriu slovac. Cel mai subru scenariu ar fi in care sa ma ia slovacii la ei in tara sa platesc in vreun mod datoria asta . Dar sincer ma indoiesc ca se poate asa ceva( sper) , in general romanii care fac infractiuni in afara sunt trimiti inapoi in tara.

Regret ce s-a intamplat atunci, dar nu prea avem alternative.Mi s-a spus cumva ca n-as putea pleca din Slovacia daca nu platesc amenda aia, si eu vroiam sa parasesc tara lor in seara aia. N-aveam atunci nici timp si nici bani sa pot sa umblu sa contest amenda. Si cea mai mare problema acolo e bariera ligvistica.
Banii nu ar fi o problema sa ii virez in contul respectiv, dar moral consider am platit deja prea multa pentru o vina ce poate fi catalogata cel mult comuna., asa cum se intampla si ptr unele cazuri de genul in Romania.Am fost tratata cu cea mai mare lipsa de respect si bun simt de toti membrii politiei de acolo si de membrii ambulantei.
exista conventii europene (sau chiar o directiva europeana pe acest aspect, nu sunt sigur de natura actului normativ insa acesta exista cu siguranta) care prevad asistenta in asemenea cazuri intre statele membre (Slovacia este stat UE?). ANAF va fi imputernicit sa recuepreze suma de la dvs si sa o achite catre fiscul slovac, iar acesta o va achita mai departe politiei slovace.
Nu cunosc ,dupa legea slovaca daca problema dvs se incadreaza la contraventie sau la fapta penala.
Oricum se va obtine o hotarare judecatoreasca de la un tribunal slovac,care va fi executata impotriva dvs in Romania.
Nu stiu daca puteti sau nu parasi Slovacia,daca nu platiti.
Pentru un raspuns la aceasta problema trebuie sa consultati un jurist/avocat din aceasta tara

Alte discuții în legătură

Recurepare paguba autoturism cristinel_14 cristinel_14 Conform legii romanesti, daca eu X produc un accident care se soldeaza cu pagube materiale, pagubitul ce termen legal are in Romania sa ceara recuperarea ... (vezi toată discuția)
Amenda slovacia - neplata vivio vivio Am fost in Polonia la n festival ca sa reprezentam Romania, La intoarcere, in Slovacia am intrat la fiecare statie peco iesita in cale sa intrebam de vigneta ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am primit astăzi o scrisoare în poștă cum că ... Cristina992 Cristina992 Bună ziua! Am primit astăzi o scrisoare în poștă cum că am săvârșit o încălcare a normelor de circulație în Austria în data de 30.11.2023. Nu am ... (vezi toată discuția)