avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... scrisoare venita din Slovacia cu privire la un ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

scrisoare venita din Slovacia cu privire la un eveniment rutier

Am fost lovita intr-o zona pietonala de o masina a politiei in bratislava ( agata din spate). Ca urmare a accidentului parbrizul masinii a fost avariat. Am fost agatata din spate si cotul meu a lasat o amprenta vizibila in parbriz. Asta se intampla acu un an jumatate. Am avut un traducator in engleza, care a zis ca vina e a mea si ca tre sa-mi dea amenda ca daca nu platesc parbrizul masinii..Mi-au dat amenda pe loc, am platit 500 de coroane( echivalent a 15 euro) si atat. Au plecat toti fericiti. Astazi am primit o scrisoare din Bratislava, scrisa in slovaca. Din ce am priceput acolo cu ajutorul Google Translate e ca imi cer sa platesc daunele masinii in valoare de 480 de euro in termen de 10 zile. pentru ca sunt vinovata de producerea acelui eveniment.

Avand in vedere ca scrisoarea imi e venita in limba slovaca, traducator pentru aceasta limba nu gasesc nici in iasi. ce indatoriti am ? Nu inteleg nici continutul complet al scrisorii. Ce masuri ar trebui sa iau?
Am luat deja contact cu ambasada romana la bratislava si le-am trimis documentul.Astept si raspunsul lor.

Ce vreau eu sa stiu este cum ma poate obliga statul slovac sa platesc amenda ( sau ce e asta )?
Daca nu o platesc ce se poate intampla?
Oricum eu nu am incredere sa trimit o suma asa mare de bani la un cont, care e scris intr-o scrisoare a carui autenticitate ma pot indoi. Intrucat nu pot verifica in nici un fel autenticitatea ei. As fi vrut sa primesc asa ceva din partea statului roman, in limba mea materna sa pot intelege ce e acolo. Si apoi statul roman sa vireze banii statului slovac.
Cel mai recent răspuns: cristinel_14 , utilizator 20:47, 17 Iunie 2010
Daca mi vine ceva vreodata de la un minister roman sa platesc aceasta suma, cu cea mai mare placere. Aici am unde sa platesc, primesc chitanta confirmare de plata toate cele.
Nu ma simt deloc bine sa trimit bani intr-un cont in Slovacia, intrucat nu am cu cine vorbi acolo sa-mi confirm plata sa vad ca totul e bine. 500 de euro nu e o suma mica.
Singurul lucru de care mi-e putin teama in scenariul asta e sa nu-mi creasca suma ce le-o datorez.
Traducerea scrisorii
DIRECŢIA REGIONALÃ A CORPULUI DE POLIŢIE DIN BRATISLAVA
Secţia pentru afaceri interne
©pitalska 14, 812 28 Bratislava

Scrisoarea Dvs. Nr.nostru Rezolvă
/din data KRP-VO-S-14-003/2010 Maior Mgr.Alena Krchnakova

Cauza:
Somaţie de plată

La data de 19.12.2008, la ora 15.45, în Bratislava, str.Po¹tova , în faţa casei nr.8 unde din vina Dvs. s –a produs un accident de circulaţie şi anume deoarece ca pieton aţi intrat cu cotul mâinii stîngi pe banda de circulaţie , iar în urma acestui fapt, s-a produs o tamponare reciprocă din partea dreaptă cu autovehiculul de servici marca Kia Ceed, Poliţie, nr. de înmatriculare BA 947 Pu , precum şi deteriorarea parbrizului autoturismului menţionat.
Prin repararea maşinii de servici stricate, Oficiul de servici al Direcţiei regionale a Corpului de poliţie din Bratislava , care reprezintă Republica Slovacă a suferit o pagubă în valoare de 480,74 euro.

Pe baza celor menţionate, vă somăm să achitaţi creanţa în valoare de 480,74 euro prin mandatul poştal anexat, în termen de până la 10 zile de la data remiterii expediţiei sau prin depunerea, respectiv transferul în contul bancar al Direcţiei regionale a Corpului de Poliţie din Bratislava, care este deschis laTrezoreria de stat, număr de cont bancar: 7000198637/8180.
Urmeaza o gramda de date privind banca etc
La prima vedere este vorba despre niste despagubiri in urma unei somatii de plata.
La aceasta ora nu cunoastem in opinia politiei locale daca sunteti sau nu vinovat de producerea pagubei,daca este vorba conform legii respectivei tari despre o contraventie sau despre altceva.
De asemeni nu stim daca aceasta somatie va impiedica pana la plata efectiva a sumei de bani sa parasiti tara
Ati inteles gresit. Eu sunt in Romania. In Bratislava am stat o zi cand a avut loc nefericitul eveniment.
Scrisoarea asta mi-a venit la domiciuliul din Romania dupa un an jumatate de la producerea evenimentului.

Eu vroiam sa stiu daca ar trebui sa o platesc sau nu?
Consider abuziv faptul ca mi se trimite asa o scrisoarea in limba slovaca cu "somatie" de plata. Si nu are nici un tipic al scrisorilor de somatie de la noi. Gen Ati facut fapta de, trebuie sa va prezentati la x institutie sa faceti ceva si la sfarsit ce patesti conform legii daca nu platesti. Ori legea slovaca nu mi se aplica cat timp sunt pe teritorul Romaniei. Ce mi-au trimis ei ce e ? rugaminte de plata?

Si o intrebare legata de legea romaneasca. In cazuri de gen accident si trebuie despagubit cineva, sigur tre sa existe un termen in care sa fie reparata masina iar vinovatul sa achite pagubitului daunele. Si potrivit legislatiei creed ca exista o procedura prin care se cere vinovatului sa plateasca daunele .Doar nu o sa-i cred pe cuvant ca exact atat cat scrie in scrisorea e paguba .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurepare paguba autoturism cristinel_14 cristinel_14 Conform legii romanesti, daca eu X produc un accident care se soldeaza cu pagube materiale, pagubitul ce termen legal are in Romania sa ceara recuperarea ... (vezi toată discuția)
Amenda slovacia - neplata vivio vivio Am fost in Polonia la n festival ca sa reprezentam Romania, La intoarcere, in Slovacia am intrat la fiecare statie peco iesita in cale sa intrebam de vigneta ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am primit astăzi o scrisoare în poștă cum că ... Cristina992 Cristina992 Bună ziua! Am primit astăzi o scrisoare în poștă cum că am săvârșit o încălcare a normelor de circulație în Austria în data de 30.11.2023. Nu am ... (vezi toată discuția)