Pe scurt: in urma unei HG de la sfarsitul anului trecut trei institute de cercetare au fost comasate intr-unul singur, cele trei devenind acum sucursale.
In doua din cele trei institute au existat sindicate reprezentative anterior comasarii, exista si in prezent dar niciunul reprezentativ, raportat la nr. total salariati.
In situatia in care cele doua sindicate de sucursale nu doresc sa se uneasca intr-unul singur, care ar intruni toate conditiile de reprezentativitate, care este cadrul legal in care se poate negocia CCM la nivel de unitate ?
Mentionez ca exista intentia de ambele parti de a pune de acord un CCM comun.
Pe de alta parte conducerea insista “sa stea de vorba” cu un singur sindicat.
Unde se opreste legalitatea ?
Cu multumiri.
Conducerea nu poate influenta organizarea sindicatelor sau modul de participare la negocierile colective, fie ca-i place sau nu, fie ca sunt unul sau mai multe sindicate reprezentative.
Daca nu sunt reprezentative este suficient daca sunt afiliate la una din federatiile reprezentative. Daca nici asta nu este si functia liderului sau titulatura sunt mai presus decat interesele salariatilor, atunci faceti alegerea reprezentatilor salariatilor prin vot secret. Acestia vor avea mandat de reprezentare timp de doi ani.
Totusi, sunteti acum o familie in institutie, puteti fi si in sindicat.
Multumesc pentru raspuns.
Da suntem o familie dar cam destramata. Locatiile sunt departate si acesta nu este singurul lucru care ne desparte. Da suntem sindicate afiliate la aceeasi federatie.
Negocierea cu reprezentanti desemnati de cele doua sindicate este in afara legii ?
Organizaţiile sindicale din unitate sunt reprezentative, dacă îndeplinesc condiţiile urmatoare :
- au statut legal de organizaţie sindicală;
- numărul de membri ai sindicatului reprezintă cel puţin o treime din numărul salariaţilor unităţii.
De asemenea, sunt reprezentative și dacă sunt afiliate la o organizaţie sindicală reprezentativă.