avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cea mai buna varianta de partaj?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cea mai buna varianta de partaj?

as dori si eu sa ma ajutati. parintii mei au divortat in urma cu cateva luni, insa pana acum nu au inceput partajul. divortul a fost intentat de catre tatal meu, iar mama a venit cu intampinare la actiunea lui. as dori sa stiu care e cea mai usoara cale de a face un partaj cat mai rapid si mai ieftin, chiar daca se spune ca nu prea exista acest lucru, insa vreau sa aflu cea mai buna varianta. problema mare e ca locuinta conjugala este ipotecata pe aproximativ 50.000 de euro, pentru un imprumut de 15.000. imprumutul este facut pe numele mamei, iar tatal este trecut la imputernicit parca. zic parca fiindca nu am acces la contractul de imprumut. au mai ramas de platit, cu tot cu dobanda, aproximativ 19000 de euro. chestia e ca vreau sa fac partajul neaparat fiindca nu mai pot sa-mi vad mama supusa la fel de fel de cruzimi din partea tatalui. copii minori nu sunt, deci aici ar trebui sa fie mai usoara procedura. as dori ca partajul sa nu presupuna impartirea proprietatii, ci lichidarea acesteia, fiindca asa nu rezolv nimic. el o sa continue cu agresiunile asupra ei, iar eu nu pot sa fac nimic fara ajutorul ei. ea nu o sa mearga sa depuna plangere, iar el o sa faca ce vrea din ea. din cauza asta sunt disperat.din cate stiu eu nu e posibil sa vanda locuinta decat daca cineva ar prelua ipoteca. tin sa mentionez ca din imprumutul de 15000 s-a luat o masina de 10000, restul fiind cheltuiti de amandoi. masina e pe numele tatalui, insa tot la bunuri comune se trece banuiesc. stiam ca r fi posibila preluarea imprumutului de catre tatal meu, insa el nu vrea sa faca asta. as dori sa stiu daca se poate ca banca sa scoata casa la vanzare, sa-si preia datoria, iar restul sa-l imparta intre cei doi, insa nu cred ca se poate decat prin executare silita, iar daca s-ar ajunge acolo, ei nu ar mai primi nimic.casa este construita dupa casatorie, deci este tot bun comun. cum pot sa fac partajul incat sa pot sa o separ pe ea de el, si in acelasi timp sa poata sa-si procure o locuinta a ei, cu un imprumut sau cu cota ce i-ar reveni din vanzarea casei? daca nu am fost destul de explicit va rog sa ma anuntati. va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: iulian_iul , utilizator 12:47, 17 Iunie 2010
Art. 36 din Codul familiei arata ca, la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti potrivit invoielii acestora.
Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca.
Avand in vedere ca relatiile dintre parinti sunt tensionate, hotrarea judecatoreasaca este calea prin care se realizeaza partajul.
Fiind cerut ulterior pronuntarii divortului partajul se va judeca dupa regulile iesirii din indiviziune.
Chiar daca sotii nu s-au inteles la momentul divortului cum sa imparta
bunurile comune, ei se pot intelege ulterior si cere instantei sa ia act de tranzactia lor.

Este necesar sa convingeti partintii sa ajunga la o intelegere rezonabila ceea ce va duce scurtarea duratei procesului de partaj si la scaderea scaderea costurilor.

Deci, din punctul meu de vedere prin invoiala este posibilitatea cea mai putin costisitoare forma de partaj. In cazul invoielii trebuie sa se realizeze si modul de achitare a ratelor. In caz contrar vor avea de castigat avocatii, expertii, executorii judeactoresti, bancile.
buna ziua .
partajul se paote realiza pe doua cai :
1. la notariat daca exista intelegere in acest sens.
2. pe cale judecatoreasca, daca partile nu se inteleg. sau si daca se inteleg, prin depunerea unei tranzactii .
avand in vedere ca imobilul este luat prin credit bancar, in proces va trebui sa fie inclusa si banca creditoare .
daca nici una din parti nu doreste sa preia imobilul, acesta se poate vinde , insa numai cu acordul bancii .
roxanel a scris:

buna ziua .
partajul se paote realiza pe doua cai :
1. la notariat daca exista intelegere in acest sens.
2. pe cale judecatoreasca, daca partile nu se inteleg. sau si daca se inteleg, prin depunerea unei tranzactii .
avand in vedere ca imobilul este luat prin credit bancar, in proces va trebui sa fie inclusa si banca creditoare .
daca nici una din parti nu doreste sa preia imobilul, acesta se poate vinde , insa numai cu acordul bancii .


imobilul este construit in 1992.......este ipotecat pentru un imprumut ulterior facut in 2007. pe mine ma interesa daca s-ar putea vinde imobilul, si daca banca ar lua intreaga suma sau doar partea ramasa de recuperat din creanta, iar restul s-ar imparti intre ei.
buna ziua.
imobilul nu poate fi partajat, intrucat este ipotecat.
cea mai buna solutie ar fi ca parintii sa faca cumva rost de banii ce mai trebuiesc platiti la banca, in contul imprumutului, si sa achite ipoteca.
ulterior, dupa radierea ipotecii pot proceda la vanzarea de comun acord a imobilului si impartirea in mod egal a valorii rezultate.
daca nu se inteleg in acest sens, se vor judeca pt. partaj judiciar.

actiunea de partaj este imprescriptibila si poate fi investita instanta de judecata in aces sens, oricand .
am inteles. multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort amiabil, bunuri in leasing flurryorama flurryorama Ce se intampla dupa divort cu bunurile achizitionate in leasing, la care mai sunt rate de achitat? Contractul de leasing este pe numele unuia dintre soti dar ... (vezi toată discuția)
N-am facut partajul la apartament... outofside outofside Buna ziua tuturor, am urmatorul caz: - m-am casatorit - am luat credit ipotecar si am cumparat un apartament - am divortat si am declarat ca n-avem de facut ... (vezi toată discuția)
Partaj doinatautan doinatautan Bună ziua! În situaţia în care doi soţi divorţează şi singurul bun comun este o casă pentru construcţia căreia a fost necesar un credit ipotecar ... (vezi toată discuția)