avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ

Bună ziua!

În situaţia în care doi soţi divorţează şi singurul bun comun este o casă pentru construcţia căreia a fost necesar un credit ipotecar iar la data divorţului cei doi soţi mai aveau de achitat o sumă foarte mare băncii (aproximativ 65 mii euro), cum se poate face partajul? Nu s-a făcut partajul la divorţ.Unul dintre soţi este plătitor iar celălalt coplătitor la creditul ipotecar. După divorţ, nereuşind să vândă casa pentru a achita creditul bancar, au plătit jumate/jumate datoria la bancă. Se doreşte totuşi clarificarea acestei situaţii. Vă rog să-mi spuneţi dacă la partaj se împart si bunurile, dar şi datoriile şi cum se poate face asta.
Cel mai recent răspuns: doinatautan , utilizator 22:42, 30 Decembrie 2012
ART. 356
Efectele încetării regimului comunităţii
Dacă regimul comunităţii de bunuri încetează prin desfacerea căsătoriei, foştii soţi rămân coproprietari în devălmăşie asupra bunurilor comune până la stabilirea cotei-părţi ce revine fiecăruia.

Reglementări anterioare:
- art. 36 alin. 1 din Codul familiei

ART. 357
Lichidarea comunităţii. Partajul
(1) În cadrul lichidării comunităţii, fiecare dintre soţi preia bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune şi la regularizarea datoriilor.
(2) În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală.
(3) Dispoziţiile art. 364 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

ART. 364
Răspunderea pentru obligaţiile personale
(1) Niciunul dintre soţi nu poate fi ţinut de obligaţiile născute din acte săvârşite de celălalt soţ.
(2) Cu toate acestea, soţii răspund solidar pentru obligaţiile asumate de oricare dintre ei pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei şi a celor legate de creşterea şi educarea copiilor.
ART. 365
Dreptul de retenţie
La încetarea regimului separaţiei de bunuri, fiecare dintre soţi are un drept de retenţie asupra bunurilor celuilalt până la acoperirea integrală a datoriilor pe care le au unul faţă de celălalt.

Vă mulţumesc pentru răspuns, dar eu am adus în discuţie un caz concret iar întrebarea a fost pusă, strict, pe cazul respectiv, nu, la general.
Repet. Singurul bun comun este casa despre care v-am vorbit, restul bunurilor fiind proprietatea numai a unuia dintre cei doi soţi, deci nu intră în discuţie.
Revin cu întrebarea: În condiţiile date, cum se poate face partaj la un bun ipotecat şi cum se împart datoriile care fac obiectul acestei ipoteci. Adica, concret. Cum se poate face ca cei doi soţi să nu mai aibă nicio legătură, împărţind corect şi bunul dar şi datoriile comune. Sau, se poate face ceva în acest sens?
Concret, unul dintre soti va prelua bunul va plati 1/2 din ratele achitate in timpul casatoriei si va ramane ca pe viitor sotul care a preluat bunul sa plateasca in continuare si ratele creditului.

In caz ca niciuna dintre parti nu doreste bunul acesta va fi scos la licitate, banca va avea prioritate la recuperarea sumei si daca mai raman bani, vor fi impartiti celor 2 fosti soti.
Îmi este clar. Vă mulţumesc mult!
Să aveţi un sfârşit de săptămână exact aşa cum vi-l doriţi!
Cu stimă, D.T.
discutiile sunt mai complexe. pentru ca ar trebui spun eu calculat doar partea din credit ce a fost restituita pana la momentul partajului, fara dobândă

Alte discuții în legătură

Partaj elenusht elenusht Am nevoie de un sfat de la dumneavoastra. Am divortat la tribunal, divortul s-a desfacut din vina exclusiva a sotului. Am incercat sa avem o mediere asupra ... (vezi toată discuția)
Divort cu credit ipotecar cameliapisica11 cameliapisica11 sotul meu vrea sa bage divort si noi avem un credit ipotecar .ce sa fac eu sunt proprietar el a contractat creditul unde trebuie sa bage divortul si cum se ... (vezi toată discuția)
Divort la notar si partaj credite adtr adtr Buna ziua, Eu si sotul meu vrem sa divortam, suntem amandoi de acord, avem un copil de 8 ani. Am vrea sa divortam la notar, si tot acolo sa facem partajul. ... (vezi toată discuția)