avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PARTAJ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PARTAJ

Bună ziua!

În situaţia în care doi soţi divorţează şi singurul bun comun este o casă pentru construcţia căreia a fost necesar un credit ipotecar iar la data divorţului cei doi soţi mai aveau de achitat o sumă foarte mare băncii (aproximativ 65 mii euro), cum se poate face partajul? Nu s-a făcut partajul la divorţ.Unul dintre soţi este plătitor iar celălalt coplătitor la creditul ipotecar. După divorţ, nereuşind să vândă casa pentru a achita creditul bancar, au plătit jumate/jumate datoria la bancă. Se doreşte totuşi clarificarea acestei situaţii. Vă rog să-mi spuneţi dacă la partaj se împart si bunurile, dar şi datoriile şi cum se poate face asta.
Cel mai recent răspuns: doinatautan , utilizator 22:42, 30 Decembrie 2012
Aveţi dreptate, situaţia este un pic mai complexă. Trebuie să menţionez că unul dintre cei doi soţi ar dori ca celălalt să preia atât casa (care la acest moment nu este terminată) cât şi datoria aferentă acestei case. Până aici este înţelegere deplină între cei doi foşti soţi. Întervine însă o problemă. Titularul de credit ipotecar este soţul care vrea să cedeze totul, fără să mai ceară partea care i se cuvine din cheltuiala aferentă creditului până la divorţ. Nu ştiu în ce măsură banca ar accepta un "transfer" al creditului de pe numele plătotorului pe cel al coplătitorului, în condiţiile în care rata lunară depăşeşte 60 % din venitul lunar al acestuia. Deşi în aparenţă o situaţie simplă, referindu-mă la înţelegerea dintre cei doi, în realitate mi se pare a fi extrem de complexă şi fără rezolvare. Soţul care vrea să cedeze, nu vrea casa, nu vrea nimic, vrea doar să nu mai plătească lunar o grămadă de bani la bancă. Celălalt vrea casa, vrea să plătească şi creditul dar, se pare că, nu are cum.
Poate ar trebui sa aveti o discutie cu banca, sa aflati in ce conditii ar accepta. Daca sotul ce doreste preluarea imprumutului ar putea aduce un coplatitor, poate banca ar accepta.
Am făcut ce mi-aţi sugerat. Am discutat cu cei de la bancă şi sigura soluţie este cea la care v-aţi gîndit dumneavoastră. Un coplătitor adus de către soţul care va prelua obligaţia bancară, dar şi bunul care face obiectul acestei obligaţii, ar rezolva situaţia.
Vă mulţumesc! ªi pentru consultaţie, si pentru urări.
ªi dumneavoastră să aveţi un An Nou cu multă sănătate şi împliniri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj elenusht elenusht Am nevoie de un sfat de la dumneavoastra. Am divortat la tribunal, divortul s-a desfacut din vina exclusiva a sotului. Am incercat sa avem o mediere asupra ... (vezi toată discuția)
Divort cu credit ipotecar cameliapisica11 cameliapisica11 sotul meu vrea sa bage divort si noi avem un credit ipotecar .ce sa fac eu sunt proprietar el a contractat creditul unde trebuie sa bage divortul si cum se ... (vezi toată discuția)
Divort la notar si partaj credite adtr adtr Buna ziua, Eu si sotul meu vrem sa divortam, suntem amandoi de acord, avem un copil de 8 ani. Am vrea sa divortam la notar, si tot acolo sa facem partajul. ... (vezi toată discuția)