avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie a doua locuinta in alta localitate decat cea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie a doua locuinta in alta localitate decat cea inscrisa in buletin ca si domiciliu

Buna ziua.Va rog ajutati-ma cu un sfat.Sunt casatorita si am un copil de aproape 18 ani.Avem un apartament in care locuim impreuna cu tatal meu,care este vaduv,mama murindu-mi acum 20 de ani.Anul trecut am facut un contract de vanzare-cumparare, a apartamentului,intre mine si tata,urmand ca eu sa detin 1/2 cota acum,iar cealalta jumatate sa imi revina dupa moartea tatalui meu,pana atunci el avand drept de uzufruct pe acea parte.Acum ne-am gasit o casuta in prima comuna de langa orasul in care locuim si am vrea sa o achizitionam.
Va rog din suflet,sfatuiti-ma ce sa fac.Una dintre locuinte as vrea sa fie pe numele meu si cealalta pe numele copilului,asta ca sa evitam plata marita a impozitului,dar ma intereseaza,daca cumpar casa pe numele baiatului,la implinirea varstei de 18 ani, dar in realitate urmand sa locuim in ea, mai mult eu si sotul meu, copilul ramanand in apartament cu bunicul pt ca isi face scoala in oras...ar trebui sa ne trecem cu drept de uzufruct noi, pe contract? De asemenea ma intereseaza daca trebuie schimbat si domiciliul de pe buletin si ce implicatii ar avea acest lucru in defavoarea copilului,care pe buna dreptate,nu doreste sa renunte la oras pt comuna,oricat de limitrofa ar fi ea.Cum am putea sa facem,sa ramanem toti cu domiciliul in oras la apartament,iar casa sa fie cumparata pe numele copilului?De asemenea contractele pt utilitati,pe numele cui vor fi facute(a proprietarului-baiatul nostru,sau a celor care locuiesc in casa-adica noi?).
Sper sa nu va obosesc prea rau,dar as dori sa stiu si ce taxe notariale avem de platit in acest sens.
Va multumesc din suflet si va doresc numai bine!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 12:56, 16 Iunie 2010
1. cumpararea unei case nu are nimic de-a face cu domiciliul...il puteti schimba sau nu, puteti stabili resedinta acolo sau nu, dupa cum doriti. Nu conteaza. ia ganditi-va la cei care au 10 case...ce ar face daca si-ar schimba si domiciliul??:D
2. asteptati ca fiul dvs. sa implineasca 18 ani si va putea achizitiona a doua locuinta in nume propriu...altfel va fi nevoie de o dispozitie de curator din partea autoritatii tutelare...
3. daca sunteti siguri ca fiul dvs. nu va veni intr-o zi sa va dea afara din locuinta, nu aveti nevoie de stabilirea unui drept de uzufruct...nu o sa va intrebe nimeni ce si cum.
4. daca fiul dvs. va cumpara locuinta in nume propriu, nu veti cadea sub incidenta articolului din Codul Fiscal cu impozitarea suplimentara a proprietatilor...dar nu putem prevedea si imaginatia guvernului Boc in strangerea de bani la buget
Ultima modificare: Miercuri, 16 Iunie 2010
Kyandra, moderator
Sunteti sigura ca, pt evitarea impozitului pt a doua casa, si cumparand pe numele fiului, nu ii afectati vreun drept pe viitor?
De ex., in Constanta, tinerii sub 30 de ani care nu au si nici nu au avut in proprietate vreun imobil au dreptul sa cumpere niste locuinte noi la un pret foarte mic, o parte fiind suportata de primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartament contractat inainte de casatorie marianaalbu marianaalbu Buna ziua, In anul 2001 sotul meu a murit. In anul 2003 am cunoscut pe cineva care s-a stabilit si el in acelasi oras. In anul 2007 persoana respectiva a ... (vezi toată discuția)
Evacuare krista56 krista56 Buna seara, sotul a cumparat un apartament din banii parintilor inainte de casatorie, in 2004. In anul 2005 s-a cununat. In cursul anului 2010 relatia s-a ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct viager kittyplus kittyplus Buna ziua! As dori si eu niuste lamuriri in urmatoarea problema: sotul meu, inca in viata a instrainat catre fiul meu proprietatea apartamentului in care ... (vezi toată discuția)