avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tergiversare dosar penal, ce se poate face ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tergiversare dosar penal, ce se poate face ?

Buna ziua

Acum 2 ani am fost victima unui accident de circulatie. Am avut 85 zile de spitalizare si am dat declaratie la Politie in care m-am constituit parte civila. In acesti 2 ani starea mea de sanatate s-a agravat, necesitand o noua internare in spital pentru efectuarea unei interventii chirurgicale. Am solicitat Politiei o noua trimitere la IML pentru actualizarea zilelor de spitalizare si asta este cam tot ce am reusit sa fac in acest dosar. Marea problema este ca autorul accidentului nu doreste sa plateasca expertiza tehnica iar Politia m-a intrebat daca doresc s-o platesc eu. Nu mi se pare normal in calitate de victima sa platesc asa ceva si am solicitat sa se faca o expertiza din oficiu. Nu cred ca voi avea obiectiuni asupra expertizei accidentului deoarece situatia este clara, am fost lovit pe trecerea de pietoni.
Intrebarea mea este de ce Politia in acesti 2 ani nu a dispus efectuarea expertizei iar cand am solicitat expertiza din oficiu mi s-a spus ca "nu sunt bani" si ca va mai dura inca 2-3 ani. Eu banuiesc incercarea de tergiversare a dosarului si ajungerea in situatia de prescriere a faptei vinovatului.

Ce ma sfatuiti sa fac ? Pot reclama aceasta la CEDO ?

Va multumesc, cu respect

Dan
Cel mai recent răspuns: amitza , utilizator 13:13, 17 Iunie 2010
la CEDO dupa ce se epuizeaza toate caile de atac pe instanta;cred ca ar fi bine sa stati mereu pe capul lor ,sa faceti in scris memorii la sefi ,la minister,etc ,si i si eventual sa va luati un avocat care sa va insoteasca sau sa mearga el la politie,succes!
Multumesc pentru raspuns ... in cazul acesta, cu peste 150 de zile de spitalizare (cum banuiesc ca mi-a dat IML) deci posibila incadrare a faptei la vatamare corporala grava, mai poate interveni prescrierea faptei ? Si daca da, cand si din ce motiv ? Ca eu ma implic cat pot in acest caz, problema e ca nu sunt transportabil, sunt imobilizat la pat ...
"Vatamarea corporala grava
Art. 182
Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesita pentru vindecare îngrijiri medicale mai mult de 60 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinţe: pierderea unui simt sau organ, încetarea funcţionarii acestora, o infirmitate permanenta fizică ori psihica, slutirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 10 ani.
[...]"

"Termenele de prescripţie a răspunderii penale
Art. 122
Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
[...]
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
[...]"

"Întreruperea cursului prescripţiei
Art. 123
Cursul termenului prescripţiei prevăzute în art. 122 se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal.
După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie. Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.

Prescripţia specială
Art. 124
Prescripţia înlătura răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 122 este depăşit cu încă jumătate. "

Sanatate! Si succes!


Mergeti cu memorii in audienta la seful politiei rutiere sa judetene,prim procuroul parchetului care supravegheaza intsrumentarea cazului prin care sa solicitati urgentarea cercetarilor.
Doar dupa depunerea lucrarii,in functie de continutul acesteia,veti sti daca puteti formula obiectiuni sau eventual veti solicita efectuarea unei noi expertize.
Daca aveti posibilitati materiale,.angajati-va un avocat si apoi un expert-parte care sa va ajute in sustinerea cauzei din punct de vedere juridic si tehnic.
sunt deacord cu R.GABI insa obligatoriu sa va inarmati cu rabdare iar orice spuneti sau doriti sa faceti sa fie in SCRIS si nu verbal.Responsabil de termenul lung este procurorul de caz si lucratorul de la cercetari penale din cadrul IPJ (sau dupa caz).
Cereti socoteala in SCRIS precum si audienta la cei 2 mentionati mai sus.
Ori luati un avocat care sa va sustina ori cumparati un top de hartie si ''stresati'' parchetul si IPJ.''In baza legii 544/2001 , va rog a ma informa asupra....''
Ultima modificare: Joi, 17 Iunie 2010
pop sorin, utilizator

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala ChavaLito ChavaLito acum o saptamana am fost intr-o discoteca de la mine din oras si era o fata pe care o cunosteam si am fost acolo special pentru ea doar ca ea era insotita de ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala hulk hulk Buna ziua.Pentru lipsa 3 dinti se pot da 35 zile de la medicul legist?in raport scrie medical scrie ca ,cauza a fost lovitura cu pumnul in fata.care este ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala grava Lui25 Lui25 Prietenul meu a avut un accident era pe motor si o duba nu ia dat prioritate. In urma acestui accident a facut 4 operatii. Una la picior(2 fracturi) unde i ... (vezi toată discuția)