In data de 22.02.210 am semnat un "Formular aplicare program U.E. 2010" la o firma de mediere a fortei de munca, conform acestui formular se angajau sa-mi ofere un loc de munca in U.K. in termen de max. 3 luni calendaristice. Nu au facut acest lucru, asa ca am depus o plangere penala impotriva lor la Politia Judeteana. Cei de la Politie spun ca toata afacerea lor este legala, asa ca nu au ce face.
In aceasta situatie sunt zeci de cetateni care au contactat aceasta firma.
In urmatoarele am sa citez din "formularul" ce am semnat:
Acest formular se competeaza la inscrierea/aplicarea pentru un loc de munca in strainatate (sau dupa caz in Romania) a candidatului/ aplicantului.
Taxa de inscriere/aplicare care trebuie platita pentru ca aceasta aplicatie sa fie luata in considerare si procesata in vederea realizarii Contractului de Mediere dintre parti este de 600 Lei + TVA adica 714 lei.
Cuantumul acestei taxe este prevazuta si in Contractul de Mediere dintre parti cu respectarea prevederilor legale in vogoare.
Candidatul este inscris pentru: ..................................................................
Intervalul de timp in care <<denumirea societatii>> va propune candidatului semnarea Contractului de munca extern / Invitatiei oficiale emise de Angajator este intre 0 si 3 luni calendaristice de la data semnarii prezentului Formular de Inscriere.
In cazul in care <<denumirea societatii>> in intervalul stabilit mai sus, din motive obiective nu este in masura a oferi job-ul pentru care a fost inscris candidatul, poate propune acestuia alta oferta de job fara achitarea unei taxe suplimentare din partea candidatului.
Taxa de inscriere este returnabila in proportie de 50% din valoarea totala adica: 357 Lei, in termen de 30 de zile de la depunerea cererii de returnare. Taxa de inscriere NU SE RESTITUIE in cazul REFUZULUI completarii si semnarii Cererii de Restituire in termen de 5 zile de la comunicarea facuta in sris sau telefonic de catre una din partile semnatare.
In cazul in care starea sanatatii candidatului nu mai permite deplasarea acestuia la job, plecarea la job va fi reprogramata la o data ulterioara dar nu mai tarziu de 10 zile de la data initiala de plecare la job.
Candidatul este obligat sa anunte in scris <<denumirea societatii>> despre aceasta situatie si sa trimita actele doveditoare (certificat medical).
In cazul retragerii din motive personale taxa de inscriere nu se restituie.
Nota:
Suma de plata, ca si taxa de interviu este:
100 lei (TVA inclus) - nu este returnabila.
Suma de platit ca si taxa de inscriere este:
600 lei + T.V.A. (=19% adica 114 lei)
de unde rezulta suma de :600+114=714 lei
Pentru toate sumele platite catre compania noastra, platitorul va primi factura conform legii.
In cazul in care platitorul nu se poate deplasa la sediul nostru pentru a-si ridica factura, aceasta va fi scanata si trimisa prin e-mail sau prin fax.
Subsemnatul ...................................................
Am luat la cunostinta de toate prevederile prezentului formular de inscriere, de conditiile inscrise in acest Formular si sunt de acord cu aceste prevederi.
Nume si Prenume Candidat: ..................................................
eu consider ca nu sunt intrunite elementele necesare ptr a vorbi de inselaciune, desi din modul in care s-a intocmit formularul rezulta clar ca s-a intentionat a se crea impresia ca firma se obliga sa gaseasca angajatori perntru clientii sai. Poate ar trebui sa aratati toate documentele unui avocat daca doriti un punct de vedere cat mai corect.
Din cele ce ati scris nu rezulta ca acea firma s-a obligat sa va gaseasca un loc de munca in strainatate, cu atat mai mult cu cat acest formular este semnat doar de candidat. Firma nu a semnat nici un act prin care sa-si asume obligatii (cel putin asa rezulta din expunerea dvs) Formularea "Intervalul de timp in care <<denumirea societatii>> va propune candidatului semnarea Contractului de munca extern / Invitatiei oficiale emise de Angajator este intre 0 si 3 luni calendaristice de la data semnarii prezentului Formular de Inscriere" nu trebuie inteleasa in sensul ca in maxim 3 luni trebuie sa va gaseasca loc de munca, ci in sensul ca daca locul de munca este gasit dupa 3 luni se poate solicita o noua taxa. Prin alaturarea acestei fraze la urmatoarea " In cazul in care <<denumirea societatii>> in intervalul stabilit mai sus, din motive obiective nu este in masura a oferi job-ul pentru care a fost inscris candidatul, poate propune acestuia alta oferta de job fara achitarea unei taxe suplimentare din partea candidatului" s-a creat intr-adevar impresia ca firma s-ar obliga sa gaseasca un angajator, in realitate prin acest formular de inscriere doar dvs v-ati asumat obligatii.
Sunteti sigur ca nu ati semnat si un contract de mediere? daca da va rog sa ne dati detalii
In afara de acest Formular de Aplicare care contine 4 pagini (-pag.1: antet firma cu adresa etc...; foto aplicant; date identificare aplicant; adresa; scoli absolvite; specializare; -pag.2: experienta profesionala; cunostinte de lb.eng; textul din mesaj de la "Acest formular" pana la "Nota:"; -pag.3: texul din mesaj "Nota:" pana la final; -pag.4: Anexa 1; consimtamant ref. la prelucrarea datelor cu caracter personal) nu am semnat nici un fel de contract de mediere.
Pe toate paginile am stampila si semnatura firmei. In afara de asta mai am doua facturi si doua chitante contravaloare taxe amintite in "Nota:"
La inscriere mi-au promis ca in termen de o luna de zile se va semna contractul cu angajatorul strain si o sa plec la job , ceea ce nu sa intamplat ...
A doua tentativa de plecare a fost chiar dupa sfintele sarbatori de Pasti, pe urma tot mereu sa mai amanat cate o saptamana .....
Acesti oameni mi-au luat banii fara sa-mi ofere nimic in afara de speranta la inceput si dezamagire spre sfarsit. In situatia mea se afla zeci, poate sute de persoane din toate zonele tarii.
Shema de functionare firma de mediere locuri de munca:
Sa presupunem ca are sub contract 5 locuri de munca in strainatate, pentru fiecare aplicant taxa de inscriere este de 800 Lei.
Pentru aceste locuri de munca se poate aplica pe internet pe diferite site-uri,
Sunt in jur de 205 aplicanti pe www.xjobs.ro; 195 aplicanti pe www.yjobs.ro; 200 aplicanti pe www.yjobs.ro; (sunt multe site-uri de acest gen doar acum sa ramanem doar la 3 dintre ele)
In total sunt 600 aplicanti pe internet , daca o treime din acestia semneaza un formular de aplicare si plateste taxa de inscriere, inseamna 200 x 800Lei = 160.000 Lei .
Dintre cei 200 de aplicanti, pleaca 5 persoane la job in strainatate, acestea mai platesc inca 535 Euro pentru mediere contract.
Conform schemei si formularului de aplicare 195 de persoane pot fluiera a paguba, iar dupa 3 + 1 luni pot solicita retunarea a 50% din suma platita in cazul in care nu o sa se aplice un alt articol din contract care zice asa: Taxa de inscriere NU SE RESTITUIE in cazul REFUZULUI completarii si semnarii Cererii de Restituire in termen de 5 zile de la comunicarea facuta in sris sau telefonic de catre una din partile semnatare.
Dupa parerea mea, este o afacere foarte profitabila, sunteti de acord cu mine ?
CHIAR SE POATE FACE ASTA FARA SA FI TRAS LA RASPUNDERE
Viciu de consimtamant?
dors
Buna ziua,
am o problema cu un contract incheiat cu o firma de recrutare a fortei de munca pentru strainatate. In urma unor discutii telefonice m-am deplasat ... (vezi toată discuția)