avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Comision munca in strainatate?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Comision munca in strainatate?

Buna dimineata,

Pe data de 15.02 a.c. am semnat un contract de mediere cu o firma, in vederea angajarii in strainatate ( munca la depozit de legume, fructe - in Olanda ). Am platit o taxa in valoare de 110 lei pentru traducere si legalizare acte ( adeverinta medicala si carte de identitate ) si 580 de lei ce mi s-a spus ca reprezinta pretul biletului de autocar.

Plecarea urma sa fie pe data de 24.02. Am fost sunat cu o zi inainte sa mi se spuna ca nu se mai pleaca pe 24.02, pe motiv ca nu au primit contractele de la angajatorul olandez. Apoi mi s-a spus ca urmeaza sa plec pe data de 03.03. Am sunat eu cu o zi inainte , mi s-a raspuns abia la al cincilea apel si mi s-a comunicat ca plec pe a se va face pe data de 05.03. Din nou am fost amanat si mi s-a spus sa nu mai sun, ca ma vor suna ei cand vor avea nevoie de mine. Dar eu deja am platit 690 de lei !!! Si datorita semnarii acelui contract si promisiunilor celor de la firma de recrutare, am renuntat si la locul de munca din trecut ( post oarecum bun, dar platit putin peste minimul pe economie: contabil intr-o firma privata ). Am facut asta in speranta ca voi putea ajunge in Olanda si voi castiga mai multi bani pentru a imi putea rezolva problemele.

In contract scrie, printre altele, ca un eventual conflict se rezolva pe o cale amiabila, de catre un mediator, iar daca asta nu se poate, abia apoi ii pot da in judecata. Eu nu mai am bani pentru mediator sau avocat, am datorii la banca si un membru al familiei in spital, urmeaza sa faca si operatie. Financiar, sunt aproape de zero, psihic mai rezist, dar nu stiu pentru cat timp.

Asadar, va intreb, ce este de facut? As merge la IPJ azi dimineata la prima ora, dar mi-e frica sa nu ma puna cei de la firma sa le platesc daune pentru ca nu merg la mediator. Va rog, daca aveti timp sa cititi, imi puteti da un raspuns rapid? Chiar nu mai stiu ce sa fac...

Va multumesc anticipat si imi cer scuze daca mesajul este lung, am incercat sa explic cat mai bine situatia. Si scuze pentru greseli de scriere, daca mai sunt, am scris de pe telefon si am corectat, dar sunt foarte obosit si stresat.
Cel mai recent răspuns: sebastian-barbulescu , utilizator 11:54, 6 Martie 2018
Buna ziua,
Pentru o opinie clara ar trebui studiat contractul semnat cu aceasta firma.
Incercati totusi sa va prezentati la un mediator, informarea este gratuita. Pe de alta parte contractul poate avea anumite clauze, cum de plilda: perioada contractuala (timpul in care ei s-au angajat ca o sa va gaseasca de munca). O astfel de prevedere le-ar da lor posibilitatea sa va gaseasca un job fara a fi presati de un termen de plecare urgent. Pe ce perioada e plecare? In alta ordine de idei, scrie in contract ca platiti vre-o despagubire daca reziliati contractul...?
Personal va recomand sa insistati iar daca nici pe data de 05.03. nu s-a plecat atunci pare sa fie o problema cu aceasta firma.
Buna ziua, va multumesc pentru raspuns. Exista clauza ca daca nu ma voi prezenta la munca atunci cand mi se va cere, pot plati daune de 2000 de euro.

Totusi, contractul este valabil pe o perioada de doua sute zece zile. ( adica 7 luni) Eu inteleg ca ar fi trebuit sa se lucreze 6 luni, plus o luna pana la plecare, ori timp de rezerva pentru ei... Dar nici nu imi imaginez ca asta ar insemna sa stau acasa timp de 7 luni pana ma cheama ei!

[ apasa pe raspunde, nu mai citati inutil]
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2018
gi-jane2, moderator
Puteti sa va angajati, faptul ca aveti o clauza in contract, prin care platiti 2000euro daca nu plecati prin ei la data stabilita nu inseamna ca trebuie sa stati sa asteptati.
Macar de-ar fi asa...recomand sa va duceti linistit si sa va cautati de munca....
Iar la expirarea acestei date solicitati constatarea incetarii contractului printr-o notificare. Eventual solicitati si restituirea sumelor achitate in masura in care nu sunt acoperiti si din acest punct de vedere.
Mult succes si sanatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim roxana2902 roxana2902 Buna ziua, In data de 05.03 am spus ca doresc demisia la jobul actual, deoarece mi-am gasit in alta parte. Le-am spus ca nu pot sta in preaviz 20 zile ... (vezi toată discuția)
Problema la locul de munca. Remus110 Remus110 Buna ziua O situatie ciudata pentru mine s-a intamplat zilele astea fratelui meu. Ne-am trezit cu o adresa de la tribunal cum ca firma unde lucreaza il da in ... (vezi toată discuția)
Sofer pe comunitate, plata, salarizare corecta. mihaij1 mihaij1 Buna ziua Sunt sofer profesionist si lucrez doar pe comunitate, doresc sa stiu daca salarizarea sib forma (salariu minim pe economi in tara +diurna ) este ... (vezi toată discuția)