unchiul tatalui meu, in varsta de 81 de ani are un fiu schizofrenic in varsta de 50 de ani, acesta din urma fiind internat intr-un spital de psihiatrie. Unchiul doreste ca tatal meu sa devina curator (tutore) al baiatului sau( data fiind varsta sa inaintata) - si intretinator al sau- in schimbul proprietatilor sale.( un apartament unde unchiul are 5/8 si fiul 3/8- precum si o casa de vacanta si terenuri aferente- unchiul 1/1).
ce fel de contract(e) ar trebui sa incheie tatal meu si unchiul sau pentru a nu putea fi atacabile de fratele unchiului ( dupa eventualul deces al batranului). mentionez ca acest frate ar fi singura ruda in afara de tatal meu.
Va sugerez sa incheiati un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, prin care unchiul dvs sa vanda tatalui dvs cota parte din apartament si casa de vacanta.
Clauza de intretinere va reprezenta obligatia asumata de tatal dvs cu privire la intretinerea unchilui dvs pana la data decesului, precum si ingrijirea de toate cele crestinesti dupa deces.
Va sfatuiesc sa incheiati o vanzare, iar nu un contract de intretinere, motivat de faptul ca vanzarea este ceva mai greu de atacat tocmai datorita faptului ca apare un pret al vanzarii.
Mai explicit, pretul vanzarii se va achita partial in bani si partial in intretinere.
In ceea ce priveste fiul unchiului dvs, suferind de boala mentionata de dvs, nu prea exista posibilitatea incheierii vreunui act juridic cu aceste in ceea ce priveste bunurile acestuia.
Bineinteles ca tatal dvs poate fi numit curator, dar acest lucru semnifica numai faptul ca tatal dvs va incheia acte juridice pentru cel ocrotit prin instituirea curatelei.
Av. Mihai Vaduva
in pri,ul rand fiul unchiului trebuie pus sub interdictie judecatoreasca.
ulterior acestei proceduri i se va desemna un tutuor care cu acordul Autoritatii Tutelare va putea incheia actul.
in cazul in care momentan unchiul este tutorele fiului poate el sa vanda si cota parte a fiului din apartament in schimbul intretinerii amandurora?
in caz de eventual deces al tatalui meu inainte de cei 2 ( unchi si fiu)- obligatiile de intretinere , respectiv de curatela se transmit automat asupra mea ( sau a mamei mele)?
Da, poate instraina si partea fiului.
Curatela nu se transmite.
Transmiterea obligatiei de intretinere depinde de ce contract v-ati hotarat sa faceti si de clauzele contractuale, daca decedeaza tatal dvs. inaintea lor...
Contracte,curatela?
nicolle2
Buza seara.Va expun urmatoarea situatie cu care ma confrunt.
Un unchi de 85 de ani are un fiu care prezinta anumit probleme psihice fara a fi dovedite prin ... (vezi toată discuția)