Buza seara.Va expun urmatoarea situatie cu care ma confrunt.
Un unchi de 85 de ani are un fiu care prezinta anumit probleme psihice fara a fi dovedite prin acte medicale.Acest fiu a fost casatorit timp de 16 ani iar din aceasta casatorie a rezultata o fiica.In urma divortului fosta sotie impreuna cu fiica lor au plecat in Ungaria fara sa mai tina legatura cu fostul sot si cu tatal acestuia, respectiv bunicul fetei.Mentionez ca in prezent tatal fetei nu are nici un venit fiind intretinut de tatal batran care este detinatorul unei case in care si locuiesc si a unui apartament.
in urma cu cateva zile fosta sotie, impreuna cu fiica acesteia au venit in tara si cu mare scandal , jigniri , amenintari pretind acum, bani.Cica partea nepoatei ( care parte ?) .M-ar interesa in ce conditii bunicul ar fi OBLIGAT sa-i de-a nepoatei bani sau alte bunuri si in ce conditii s-ar putea pune la adapost averea acestuia, avand in vedere faptul ca el are 85 de ani iar fiul acestuia nu e capabil sa-si administreze bunurile pe care el i le-ar lasa in caz de deces.Se poate institui curatela?Dupa cate stiu eu curatela nu se poate institui daca nu exista un certificat de grad de handicap.E adevarat?
Mentionez de asemenea ca bunicul fetei nu mai doreste sa-i de-a acesteia ceva si se pune si probela ce se va intampla cu fiul lui cand aceasta nu va mai fi.Sunt doua probleme disctincte: averea si fapul ca fiul nu e capabil sa o administreze.Exista alte solutii in afara de curatela?se pot face ceva contracte intre tata-fiu, tata si o terta persoana?Stiu ceva despre Contract de intretinere cu uzufruct viager cu drept de folosinta sau contract de vanzare-cumparare?Problema e ce se va intampla cu averea dupa moartea unchiului si a fiului?Exista vreo solutie buna?Si care ar fi aceasta?
Astept un raspuns urgent daca se poate.Va multumesc
Curatela se instituie doar pentru persoanele capabile, in conditiile art. 152 din Codul familiei (in general, atunci cand o persoana, desi capabila, din cauza batranetii sau a bolii nu poate sa indeplineasca singura un act sau sa aiba grija de propriile bunuri, pe care in alte conditii l-ar fi indeplinit; sau pentru copiii minori in lipsa reprezentantului legal).
Fiul poate fi pus sub interdictie, pe cale judecatoreasca, in aceasta situatie autoritatea tutelara de la locul de domiciliu numind un tutore care va administra averea acestuia.
In conditiile in care batranul nu mai are alti copii si nici sotie in viata, la moartea sa fiul mosteneste intreaga avere. Abia la moartea fiului, averea acestuia va fi mostenita de fiica (sotiei divortate nerevenindu-i nimic). Insa fiul, dupa ce bunurile vor intra in patrimoniul sau prin mostenire, are optiunea de a incheia cu un tert un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere.
Daca exista o cauza psihica , nu una fizica , a bolii unchiului dumneavoastra, nu e incidenta curatela , ci punerea sub interdictie judecatoreasca(din cauza lipsei discernamantului ), numindu-se un tutore care sa-i reprezinte interesele.
multumesc pentru raspunsul prompt.Mai am cateva intrebari?Este singura solutie acest contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere?Acest contract ar putea fii atacat in vreun fel?Din ce mai stiu eu ,exista posibiliatea ca persoana intretinuta sa poata rezilia acest contract daca nu este multumit de " serviciile " aduse.E adevarat?
Act de intretinere
maria26
Buna seara! Bunica sotului meu are 91 de ani si este bolnava, nu mai este prea lucida si vrea sa ne lase averea ei mie si sotului (nepotul ei). Soacra are ... (vezi toată discuția)