avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CURATELA PERSOANA ADULTA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CURATELA PERSOANA ADULTA

Buza seara.Va expun urmatoarea situatie cu care ma confrunt.
Un unchi de 85 de ani are un fiu care prezinta anumit probleme psihice fara a fi dovedite prin acte medicale.Acest fiu a fost casatorit timp de 16 ani iar din aceasta casatorie a rezultata o fiica.In urma divortului fosta sotie impreuna cu fiica lor au plecat in Ungaria fara sa mai tina legatura cu fostul sot si cu tatal acestuia, respectiv bunicul fetei.Mentionez ca in prezent tatal fetei nu are nici un venit fiind intretinut de tatal batran care este detinatorul unei case in care si locuiesc si a unui apartament.
in urma cu cateva zile fosta sotie, impreuna cu fiica acesteia au venit in tara si cu mare scandal , jigniri , amenintari pretind acum, bani.Cica partea nepoatei ( care parte ?) .M-ar interesa in ce conditii bunicul ar fi OBLIGAT sa-i de-a nepoatei bani sau alte bunuri si in ce conditii s-ar putea pune la adapost averea acestuia, avand in vedere faptul ca el are 85 de ani iar fiul acestuia nu e capabil sa-si administreze bunurile pe care el i le-ar lasa in caz de deces.Se poate institui curatela?Care ar fi obligatiile unui curator?
Exista vreun pericol sa ?Mentionez de asemenea ca bunicul fetei nu mai doreste sa-i de-a acesteia ceva si se pune si probela ce se va intampla cu fiul lui cand aceasta nu va mai fi.Sunt doua probleme disctincte: averea si fapul ca fiul nu e capabil sa o administreze.Exista alte solutii in afara de curatela?
Astept un raspuns urgent daca se poate.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florenta-Beatrice Dan , Avocat 21:34, 2 Iunie 2009
ar mai exista solutii in afara de curatela, insa ar presupune sa ma i existe si alte rude de incredere. De exemplu, batranul ar putea sa faca un act de donatie cu sarcini unei rude , sarcina constand in ingrijirea fiului batranului .Sau altei persoane, chiar din afara familiei, insa daca exista rude care ar putea accepta acest lucru, ar fi mai bine. Aceasta in cazul in care nora batranului si nepoata chiar nu mai sunt in gratiile batranului, acesta nemaidorind ca acestea sa beneficieze de vreun drept .Practic, nepoata nici nu are vreun drept , in conditiile in care batranul decedeaza, fiul acestuia fiind mostenitorul de drept.
adresati-va serviciului de Autoritate Tutelara din cadrul Primariei unde locuieste unchiul dvs si fiul lui. Daca va puteti responsabiliza dvs. ca ruda puteti cere sa fiti curatorul varului dvs.
In locul batranului, as instraina apartamentul unei persoane apropiate, in schimbul unei rente viagere in favoarea fiului (asigurandu-i dintr-o parte o suma de bani) si as instraina casa altei persoane in baza unui contract de intretinere, tot in favoarea fiului, cu rezerva unui drept de uzufruct sau abitatie pentru batran si pentru fiu.

Sau cel putin asta e ceea ce imi vine in minte acum...
multumesc pentru sfaturi,Chiar azi m-am interesat la Autoritatea tutelara de domiciliu si mi s-a spuns ca daca nu exista un certificat de incadrare in grad de handicap, curatela nu se motiveaza.Relitatea e ca fiul unchiului zice ca el nu este bolnav, cred ca nici nu a vrea sa auda de un asemenea certificat.Am citit si despre contractul de intretinere cu uzufruct viager sau viajer ( asa ceva ) sau despre un contract de vanzare cumparare intre ei, bauiesc, cu cu obigatia de a-l lasa in locuinta pana la deces.Asta in ideea de a nu incapea vreun bun pe mana fiicei respectiv a nepoatei.Nu ma prea pricep.Complicata treaba.
Pentru ca bunicul sa poata sa vanda un imobil , mai nou se cere de catre notar un certificat medico-legal din care sa reiasa ca este in deplinatatea facultatilor mintale. La INML va fi o comisie care va discuta cu batranul pentru a vedea daca are sau nu discernamant.Atasati si dosarul de la medicul de familie pentru a ajuta sa concluzioneze.
E xista doua tipuri de curatela; 1- Curatela pe motiv de batranete, boala, iar aceasta se obtine de la Autoritatea Tutelara Sectorul unde domiciliaza batranul sau bolnavul sau 2.= curatela in cazul in care se constata ca aceea persoana ce urmeaza sa-i fie numit un curator , nu este in facultatile mentale, adica are discernamantul abolit sau partial abolit din cauza unei boli spre exemplu pe sistem nervos sau alttfel de boala, iar daca se atesta acest lucru persoana respectiva se va cere sa fie pusa sub interdictie.
Sunt multe discutii de purtat si e bine sa luati legatura cu un avocat pentru a lamuri aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte,curatela? nicolle2 nicolle2 Buza seara.Va expun urmatoarea situatie cu care ma confrunt. Un unchi de 85 de ani are un fiu care prezinta anumit probleme psihice fara a fi dovedite prin ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire Mihai Mar Mihai Mar Buna ziua! Numele meu este Mihai. In zilele urmatoare va trebui facuta o succesiune a unui apartament . Bunica mea a decedat in urma cu 5 luni si singurii ... (vezi toată discuția)
Transmiterea dreptului de proprietate plesa plesa Parintii sunt varstnici, tatal este bolnav si vor sa incheie un contract de intretinere la notar in favoarea fiicei. Notarul a solicitat numirea mamei in ... (vezi toată discuția)