avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire bunica catre nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire bunica catre nepot

Buna ziua,

Va solicit opinia referitor la ce acte trebuiesc intocmite in legatura cu transmiterea mostenirii de la bunica (un apartament).

Va prezint mai jos situatia familiala:
Bunica are doi urmasi: tatal si unchiul meu.
Tatal meu a avut doi urmasi: eu (casatorit) si sora mea.
Unchiul meu are un fiu.
Din pacate, tatal meu a decedat.

Dorim sa facem acte pentru mostenire inainte de producerea decesului bunicii si ne gandim la doua variante.
1. Transmiterea mostenirii catre mama mea (sotia fiului decedat)
2. Transmiterea mostenirii direct mie (nepotul din partea fiului decedat)

Ce acte ar trebui sa intocmim in fiecare din variantele prezentate mai sus astfel incat mostenirea sa nu poata fi atacata de unchiul meu sau de mostenitorul acestuia?
In cea de-a doua varianta as vrea sa stiu ce acte trebuiesc intocmite astfel incat mostenirea sa nu fie atacata iar bunul sa devina bun propriu (sunt casatorit)?

Din ce am inteles cea mai sigura varianta ar fi contractul de vanzare cumparare.Exista si alte variante la acesta ?(contractual de vanzare cumparare presupune costuri considerabile)

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: AndreiB2016 , utilizator 12:01, 6 Octombrie 2016
O intrebare....Unchiul dvs este de acord cu ce vreti?
~ Conținut șters la cerere ~
la contractul de vanzare pretul trebuie sa fie sincer real si serios in plus conform prevederilor actuale pretul trebuie platit prin transfer bancar. Contractul de vanzare cu orice fel de clauza este prezumat a fi donatie si in consecinta supus reductiunii...
achizitioneaza prin vanzare, intretinere, renta viagera a bunului, acesta devine comun cu sotia daca nu au incheiat o conventie matrimoniala de separatie de bunuri.
Daca va mosteni, va trebui sa imparta cu unchiul sau si cu mama dansului, in functie de succesiune, prin reprezentare sau retransmitere, deci in functie de ordinea deceselor....
De abia atunci s-ar considera cota parte din bun ca bun propriu...si poate doar printr un partaj cu unchiul si donatie cu mama sa si reintregeasca dreptul de proprietate sau cu un partaj cu cei doi.
Solutia cea mai corecta dpdv atat al bunicii care trebuie ocrotita cat si al cerinteleor userului ar fi intocmirea unui contract de intretinere, nu de vanzare cu intretinere cum mai toti avocatii sustin, iar daca unchiul este de acord sa vina ca declarant in act si sa consimta la incheierea lui, inlaturand prezumtia de donatie. Astfel, nepotul sa presteze intretinerea la care s a obligat sa stranga si dovezi in acest sens chitante, facturi, martori.
Intretinerea consta in haine, hrana si medicamente ca s ne intelegem, nu in bani.
De aceea am pus o intrebare simpla in primul meu post: care este pozitia unchiului?!
Insa acum dupa ce v-am scris un roman , tocmai ca sa clarific aspectele, nu mai este nevoie.
Ultima modificare: Joi, 15 Septembrie 2016
ContSters338589, utilizator
Buna ziua.

Situatia este mai complicata decat pare la prima vedere (imorala) si da, unchiul meu este de accord cu renuntarea la partea sa legala din aceasta mostenire, cel putin asa a spus mai demult.
Voi descrie mai jos in linii mari si fara a detalia foarte mult cronologia intrarii in posesie a imobilului.
Apartamentul in cauza a fost cumparat initial de catre tatal meu/ parintii mei - din veniturile acestora.
La momentul achizitiei, unchiul meu nu locuia in acel imobil si nu a participat la achizitie cu nicio suma.
Parintii mei au locuit impreuna cu bunica si cu noi (eu si sora mea) in acest imobil si imbunatatirile precum si intretinerea apartamentului a revenit majoritar in sarcina lor.
Din anumite motive, la un moment dat, tatal meu a schimbat apartamentul pe numele bunicii cu conditia ca ulterior sa revina la tatal meu.
Din pacate, avand in vedere ca tatal meu a murit, acest lucru nu s-a mai intamplat si acum ne aflam in situatia de fata.

Nu ar fi correct ca apartamentul sa intre in dezbaterea succesorala si sa nu ramana mamei mele sau mie (mie ca urmare a intelegerii cu mama mea si sora mea).
Acesta este motivatia pentru care am vrea sa reglementam cumva situatia apartamentului din timp.

Sper ca lucrurile sunt mai clare acum si sub lumina noilor detalii poate pot fi identificate alte modalitati de rezolvare.

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune,mostenire...? edithloprich edithloprich Buna seara, Am o problema in legatura cu mostenirea unui imobil al bunici mele.In urma cu 6 ani bunica a facut un act de donatie al imobilului fiului ei ... (vezi toată discuția)
Speta maria_ioana maria_ioana Buna ziua, Am si eu o situatie in familie de genul: - bunica din partea mamei a fost casatorita legitim . Din aceasta casatorie a rezultat un copil. ... (vezi toată discuția)
Succesiune / mostenire mgb1ro mgb1ro Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea urmatoarei probleme: Parintii mei au in proprietate un apartament (este pe numele amandurora). Tatal meu a ... (vezi toată discuția)